Comunicats de premsa

Les cooperatives agràries necessiten un Pla per al foment de la competitivitat

22/05/2015

El Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català reforçarà el lideratge del sector amb 91 actuacions estratègiques

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat, aquest matí, el “Document de reflexió estratègica: Visió 2020” que tanca la segona fase del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català. Les conclusions s’han presentat en un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, en el marc de la XXXII Assemblea General de la FCAC, feta avui a la Llotja de Lleida i a la qual han assistit més de 350 persones.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha explicat que “el Pla Marc és un full de ruta que marca les prioritats de les cooperatives agràries per a la pròxima dècada, amb la finalitat de reforçar les nostres organitzacions i els socis. És un compromís amb les cooperatives i des de les cooperatives, una eina bàsica per al futur del món rural i de les persones que hi vivim”.

L’acte de cloenda de l’Assemblea General ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que encapçala el Departament promotor de la nova Llei de cooperatives, projecte legislatiu que actualment s’està tramitant al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació.

Principals conclusions del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català

Les línies de futur que apunta el Pla Marc han sorgit d’una primera fase de diagnosi del sector i d’una posterior discussió, rica i plural, que s’ha dut a terme els últims sis mesos i en la qual han participat més de 150 cooperativistes d’arreu del territori.

El document de reflexió estratègica “Visió 2020” s’organitza al voltant de 4 eixos (estructura social, col·laboració i vertebració, comercialització i producte cooperatiu), que es desglossen en 13 grans objectius i es concreten en 91 actuacions.

La principal conclusió és la necessitat d’articular un nou Pla per al foment de la competitivitat, que reforci el lideratge de les cooperatives i propiciï un salt significatiu en la dimensió mitjana d’aquestes empreses, donant suport a noves formes de col·laboració i potenciant la intercooperació i la integració comercial a través de convenis, a més de fomentar les fusions empresarials.

Altres objectius serien promoure la incorporació de joves i la implicació del soci a la cooperativa, millorar la professionalització d’aquestes empreses, promoure la innovació, crear bancs de terres i fomentar el model de cooperativa agrària amb secció de crèdit.

En l’àmbit de comercialització, la FCAC té el repte de fomentar la creació d’una xarxa d’agrobotigues i la internacionalització, a partir d’estratègies de promoció conjunta i la possible creació d’una marca cooperativa.

A Catalunya, hi ha 221 cooperatives agràries federades, que sumen 34.489 socis productors i una facturació global superior als 1.600 milions d’euros anuals. Per demarcacions territorials, hi ha 67 cooperatives a les comarques de Lleida, 67 cooperatives a les de Tarragona, 43 a les Terres de l’Ebre, 27 a Barcelona i 17 a Girona.

Per sectors de producció, hi ha 110 cooperatives que es dediquen a l’elaboració d’oli d’oliva, 90 cooperatives a fruita seca, 68 a vi i cava, 46 a fruita dolça, 39 a cereals i farratges, 20 a pinsos, 11 a horta, 10 a cítrics, 10 a ramaderia, 9 a llet, 2 concentren la producció d’arròs i 1 la de flor i planta ornamental. Cada cooperativa agrària pot dedicar-se a més d’una activitat productiva.

Segons la fase de diagnosi del Pla Marc -presentada l’octubre de l’any passat-, l’evolució de la facturació global des de l’any 2008 fins a 2011 és més favorable al sector cooperatiu que a l’agroindústria. Mentre les cooperatives agràries van augmentar les vendes netes un 0,9%, l’agroindústria van caure un 0,5%.

Durant el període estudiat, la facturació mitjana per empresa també va augmentar un 6,4% a les cooperatives mentre va baixar un 4,9% a l’agroindústria.

Quant als esforços per millorar la productivitat, l’evolució de la facturació per treballador a les cooperatives pràcticament duplicava a l’agroindústria en els últims dos anys de l’estudi. L’increment de la facturació per treballador era d’un 15,6% a les cooperatives (378 milers d’euros per treballador) i només d’un 8% a l’agroindústria (269 milers d’euros).

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental 20/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi pot haver sostenibilitat ambiental, tot i que ratifica el compromís del sector amb el...
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules 20/05/2020 L'arròs es dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, que el distribueix per tot el país Des de 2011 s'han donat més de 960 tones d'arròs Per novè any consecutiu,...
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat 19/05/2020 La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ha estat guardonada per segon any consecutiu amb la Medalla d’Or als New York International Olive Oil Competition 2020, per la qualitat del seu oli...
De part de les abelles, gràcies
De part de les abelles, gràcies 19/05/2020 Demà 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella i Muria Bio ho celebra amb una bona notícia. Las mesures restrictives que han pres els respectius Governs a nivell mundial per combatre el...
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries 18/05/2020 Arran de la Covid-19, les cooperatives s’han reafirmat com a sector estratègic en la producció d’aliments i en l’equilibri econòmic i social Catalunya només produeix un 40% dels aliments...
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari 07/05/2020 El Grup Cooperatiu Unió ha presentat, avui al matí, el vi d’edició limitada “Tot anirà bé” i n’ha lliurat les 1.200 ampolles al Servei Català de la Salut de la Regió Sanitaria del Camp...
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual 04/05/2020 Sota el títol “El misteri de la biblioteca del vi” Celler Masroig ens torna a sorprendre amb un nou room escape, però aquest cop, virtual. Celler Masroig ja va realitzar un room escape fa tres...
Uns 50 vins cooperatius, recomanats per consumidors en el concurs #santjordiacasa
Uns 50 vins cooperatius, recomanats per consumidors en el concurs #santjordiacasa 24/04/2020 Cellers Domenys, Celler Batea, Celler Cooperatiu de Gandesa, Empordàlia i Sant Josep Wines són alguns dels cellers més representats en el concurs de vi cooperatiu La Federació de Cooperatives...
La FCAC presenta la plataforma “ProducteCoop: directe a casa!”
La FCAC presenta la plataforma “ProducteCoop: directe a casa!” 23/04/2020 S’inclouen dades de 50 cooperatives agràries, distribuïdes arreu del territori i que ofereixen una àmplia representació dels productes alimentaris catalans La Federació de Cooperatives...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x