Carregant web FCAC

La Conca de la Tordera, en un projecte per dissenyar el “tomàquet del futur”

S’estudien més de 1.500 varietats tradicionals europees

20/07/2016

La cooperativa Conca de la Tordera (Palafolls) participa en el projecte europeu TRADITOM, que té com a finalitat estudiar les varietats tradicionals de tomàquet i entendre les preferències dels consumidors amb l’objectiu de dissenyar com hauria de ser el tomàquet del futur. En aquest context i sota el títol “Realment eren més bons els tomàquets abans?”, s’està realitzant un estudi de consumidors –ahir i avui, 19 i 20 de juliol- a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (Castelldefels).

La Conca de la Tordera ha aportat producte per a la realització del tast, que té l’objectiu d’avaluar quins paràmetres determinen l’acceptació dels consumidors i recollir informació per desxifrar les característiques que converteixen determinades varietats tradicionals en úniques i apreciades. Els investigadors esperen recollir les opinions d’un mínim de 120 persones.

Aquest “tast de tomàquets” forma part de la segona fase del projecte TRADICOM. Durant el primer any, es va crear un banc de llavors amb 1.500 varietats tradicionals europees de tomàquet de les quals s’han extret abundants dades genòmiques. La col·lecció completa s’ha plantat en 12 camps experimentals.

A Catalunya, els assajos es realitzen en els municipis de Palafolls i Viladecans i s’han inclòs varietats com Penjar, Montserrat, Palosanto-Pometa i Pera de Girona. El tomàquet de Penjar és un referent a nivell europeu en relació a la post-collita i s’estudiarà l’impacte de la dosi de reg sobre la seva conservació.

El projecte TRADITOM, finançat per la Unió Europea i coordinat per la Universitat Politècnica de València, està desenvolupat a Catalunya per la Fundació Miquel Agustí de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Hi participen investigadors de diferents àrees de coneixement i centres de recerca de 7 països europeus de la conca mediterrània, com França i Itàlia. L’estudi tindrà una durada total de 3 anys.

Altres notícies
24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

15.04.2024

Josep Pere Colat, reelegit president de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

15/04/2024

Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...

12.04.2024

S'activen els ajuts a les cooperatives de l'oli per pal·liar pèrdues d’una collita un 50% inferior a la mitjana

12/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya