Carregant web FCAC

4a edicio dels Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli

El vicepresident Junqueras lliura els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli

03/11/2016
Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles
Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Joan Font i Fabregó, president del Grup Bon Preu
Joan Font i Fabregó, president del Grup Bon Preu © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Dr. Eduard Escrich, investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona
Dr. Eduard Escrich, investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– han lliurat per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli.

En aquesta ocasió l'acte ha esta presidit per Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, i s'ha celebrat al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

L'esdeveniment ha iniciat amb la benvinguda del director del Museu, Josep Manel Rueda, i d'Antoni Díaz, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A continuació ha tingut lloc el debat titulat "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats" protagonitzat pel doctor Rafael Codony, Catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

Tot seguit s'han lliurat els premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. El premi al cuiner, restaurador o gastrònom que amb la seva tasca hagi contribuït a donar a conèixer els olis d’oliva verge extra, s'ha concedit a Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles, per la seva aposta per l’ús de productes de qualitat i proximitat com a tret distintiu, i especialment per la difusió de l’oli d’oliva verge extra que considera imprescindible a la seva cuina. 

El Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’investigador, professional o dirigent que amb la seva labor hagi contribuït a descobrir i promoure els efectes beneficiosos de l'oli d'oliva verge extra, s'ha concedit a Eduard Escrich en reconeixement a l'àmplia tasca desenvolupada com a investigador i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona en la recerca dels efectes beneficiosos del consum de l'oli d'oliva verge extra.

Finalment el Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli a l’entitat, institució o grup que hagi destacat en la seva tasca de difusió dels olis d’oliva verge extra s'ha concedit al Grup Bon Preu, representat per Joan Font i Fabregó, president d'aquesta empresa familiar del sector de l'alimentació, en reconeixement a la defensa dels productes del territori i l'oli verge extra en la seva política d'empresa

L'acte ha clos amb un maridatge de productes amb DOP/IGP catalans.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

L'esdeveniment, ha estat conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- en el Museu d'Arqueologia de Catalunya on ha coincidit amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Altres notícies
27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

11.03.2024

Un segell de qualitat per identificar els calçots de la Cooperativa Agrícola del Prat

11/03/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat estrena un segell de qualitat per comercialitzar els seus calçots. Es tracta d’una estratègia per posicionar i...

27.02.2024

L'OOVE ecològic 'Baronia de Cabacés' entre els TOP 10 dels Premis Iber Oleum

27/02/2024

L'oli d'oliva verge extra ecològic 'Baronia de Cabacés', de la cooperativa Agrícola de Cabacés, es posiciona entre els TOP 10 de la categoria...

19.02.2024

La Cooperativa de Gandesa rep un 20% més de visitants

19/02/2024

La Cooperativa de Gandesa, setena meravella de Catalunya, va rebre l'any 2023 un 20% més de visitants que l'any 2022 (un 30% més que el 2021) i...

19.02.2024

Celler Capçanes "Millor cooperativa de l'any" segons Tim Atkins

19/02/2024

El Master of Wine i crític internacional de vi Tim Atkins ha estat present a la fira Barcelona Wine Week edició 2024 on ha presentat el seu...

08.02.2024

Castell d'Or rellança la gamma de vins de la seva marca insígnia

08/02/2024

Castell d’Or ha presentat una renovació completa de tota la gamma de vins 'Castell d’Or' durant la Barcelona Wine Week. El grup ha apostat...

24.01.2024

Barcelona Wine Week comptarà amb 16 cellers cooperatius catalans

24/01/2024

El saló de referència del vi de qualitat de l’Estat torna a Barcelona amb més de 850 cellers inscrits i 70 Denominacions d’Origen. Pel que...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya