Comunicats de premsa

Reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret

FCAC, forta preocupació per la Xylella fastidiosa

30/06/2017

Catalunya es manté com a zona lliure del bacteri. S’està treballant en la prevenció, però es demanen més recursos per desenvolupar tots el protocols davant l’amenaça de nous casos

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, per plantejar la preocupació de diferents sectors productius sobre l’impacte que podria tenir la Xylella fastidiosa en el sector agroalimentari i en definitiva, també en el conjunt del territori.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, subratlla que “a hores d’ara Catalunya és zona lliure de Xylella” i afegeix: “Valorem tota l’activitat de prospecció i les mesures de prevenció que s’estan aplicant des del Departament d’Agricultura, però també és imprescindible reforçar les mesures per evitar l’entrada al país. Cal destinar més recursos econòmics i humans a incrementar la vigilància i també per a investigació, amb l’objectiu de veure com funciona el bacteri i eventualment minimitzar el seu impacte”.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius hostes (l’olivera, la vinya, els fruiters, els cítrics o els ametllers), plantacions que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya. Els danys que aquest bacteri pot causar són greus, arribant a provocar la mort del conreu. A més, en cas de detecció d’un focus, les mesures de la Unió Europea són molt estrictes i impliquen l’arrencada en una extensió de més de 3 hectàrees.

Ramon Sarroca insisteix que “hi ha una forta preocupació i per això, les cooperatives som molt exigents demanant recursos a l’Administració. Les conseqüències en cas d’arribada de la Xylella serien greus. El sector agroalimentari veuríem minvada la producció i alguns sectors en concret patiríem importants restriccions a la comercialització, però també el conjunt del país es veuria afectat a nivell mediambiental i paisatgístic. Per això, cal una intervenció del Govern que vagi més enllà de l’àmbit estrictament agrari i que garanteixi el desenvolupament de tots els protocols aprovats per a la prevenció de la Xylella”.

A nivell europeu, el primer focus es va detectar a final de 2013 i les principals zones afectades són el sud d’Itàlia, la costa sud-est de França, Còrsega, localment a Alemanya i les Illes Balears. Aquest matí, s’ha detectat un possible nou focus al País Valencià.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La FCAC dona suport a la reivindicació del sector
La FCAC dona suport a la reivindicació del sector 17/08/2017 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra el seu suport a la concentració que es farà divendres 18 d’agost a Soses conjuntament amb els productors de Catalunya i...
La FCAC reclama a la Comissió l’ampliació dels contingents del Reglament del Veto Rus
La FCAC reclama a la Comissió l’ampliació dels contingents del Reglament del Veto Rus 08/08/2017 Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya i la resta d’organitzacions del sector s'han dirigit al Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural avui, per demanar la revisió del...
La Cooperativa Agrària de Miralcamp calcula pèrdues de fins al 30% de la collita de blat de moro
La Cooperativa Agrària de Miralcamp calcula pèrdues de fins al 30% de la collita de blat de moro 08/08/2017 La cooperativa Agrària de Miralcamp, amb una producció anual de 30.000 tones de blat de moro, està patint una plaga d’aranya que pot arribar a causar una disminució de fins el 30% de la...
FCAC, satisfeta amb el Pla per millorar la competitivitat de les cooperatives
FCAC, satisfeta amb el Pla per millorar la competitivitat de les cooperatives 01/08/2017 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la publicació de la convocatòria d’enguany del Pla de millora de la competitivitat de les...
El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya visita la SAT Mel Muria
El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya visita la SAT Mel Muria 31/07/2017 El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, acompanyat pel vicepresident del consell rector, Jesús Ricou; el director de l’entitat, Jordi Vives,...
La Fageda obre la seva granja als menuts
La Fageda obre la seva granja als menuts 28/07/2017 Després d’una prova pilot feta l’any passat i de la bona acollida obtinguda, la cooperativa ha decidit incorporar una nova modalitat de visita al seu programa. Es tracta d’obrir la granja...
Ruralapps premiarà amb 3.000 euros les millors apps del sector agrari, alimentari i rural
Ruralapps premiarà amb 3.000 euros les millors apps del sector agrari, alimentari i rural 27/07/2017 El termini per inscriure’s als premis finalitza el proper 16 d’agost Els Premis Ruralapps, que reconeixen les millors aplicacions mòbils del sector agrari, alimentari i rural amb la...
Presentació Associació Economia Social Catalunya
Presentació Associació Economia Social Catalunya 05/07/2017 L’Associació Economia Social Catalunya agrupa les diferents famílies de l'economia social catalana en una única entitat representativa, amb la finalitat de visualitzar-la i sumar a...
Unió Corporació Alimentària patrocina la capitalitat cultural de Reus
Unió Corporació Alimentària patrocina la capitalitat cultural de Reus 22/06/2017 Unió Corporació Alimentària ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Reus per col·laborar amb els actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 en qualitat de patrocinador....
La FCAC demana mesures per reestructurar el sector de fruita en un mercat col·lapsat
La FCAC demana mesures per reestructurar el sector de fruita en un mercat col·lapsat 15/06/2017 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va participar, ahir, en la reunió del Grup de Contacte França - Itàlia - Espanya que es va fer a Roma. L’objectiu era analitzar la...
La Cooperativa Agrícola de Barberà presenta el vi escumós “Cabanal”, elaborat amb el mètode ancestral
La Cooperativa Agrícola de Barberà presenta el vi escumós “Cabanal”, elaborat amb el mètode ancestral 15/06/2017 En el marc de la 8a Festa del Trepat de Barberà de la Conca, la Cooperativa Agrícola de Barberà presenta -diumenge 18 de juny, a les 11h, al celler- el vi escumós “Cabanal”. A més, durant...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x