Comunicats de premsa

Cellers Domenys emet un documental sobre els origens de la cooperativa

31/10/2017

L’esdeveniment va comptar amb la projecció de l’audiovisual “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017, i la conferència “L’art en les etiquetes del vi”

Cellers Domenys, una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira), va organitzar un segon acte en el marc de les activitats programades per la celebració del seu Centenari, aquest dissabte 28 d’octubre de 2017 a les 17.45 h a la Sala d’Actes de Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys).

L’esdeveniment va comptar amb la ponència “L’art en les etiquetes del vi” a càrrec de la Sra. Dolors Garcia, col·laboradora de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), acompanyada del President de Cellers Domenys, el Sr. Lluís Urgell i Montserrat. La conferència va girar al voltant de l’evolució de les etiquetes del vi, així com les influències artístiques i pictòriques que han rebut la realització d’aquestes. Durant la ponència es va fer referència a les diferents xapes de cava de Cellers Domenys, les quals han anat modificant-se al llarg dels anys, apropant-se a les situacions socials que s’han viscut.

Documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”

Posteriorment a la conferència, es va realitzar la projecció del documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)” dirigit per Santi Ponce i Jacint Torres, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017 organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesenc. Tot seguit, hi va haver un col·loqui conduït per la Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l’IEP i responsable dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès.

En el naixement de Cellers Domenys, aquesta cooperativa es basava en tres potes molt importants: la secció de crèdit, que era la caixa agrària o la caixa rural; el magatzem, on els socis podien comprar adobs tot de forma conjunta; i el forn de pa.

En aquest documental es mostra com es feien les feines del camp en aquella època: que era el segar, el garbejar, el batre, moldre el pa per fer la farina i, finalment, fer el pa.

Com va explicar el mateix president de Cellers Domenys, “en aquesta mateixa sala on estem, era on estava el magatzem de Cellers Domenys, i on s’aplegava tot el blat per poder desenvolupar posteriorment el pa. Tal com hem vist al documental, era la mateixa forma i els procediments que utilitzàvem a Cellers Domenys. El pa que es feia aquí, es venia a la cooperativa. Hi havia un treballador, Ramon Urgell i Oliva, que la seva feina era fer pa i l’únic forn que hi havia al poble era el de la cooperativa. Si foradéssim la paret de la sala d’actes, encara veuríem els dos nivells: el pastador i el forn. El forn va estar vigent fins a l’any 68. Posteriorment, el forn es va llogar a una família que venia d’Olesa de Montserrat fins al 98. A partir de llavors vam continuar amb la tradició de vendre pa però sense que fos nostre, sinó que ve de procedències diverses”.

Sobre Cellers Domenys 

Cellers Domenys és una de les cooperatives més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de 7 cooperatives catalanes dels municipis de Sant Jaume dels Domenys,
Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.
 
En total, suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de 4 denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.
 
El passat 2016, Cellers Domenys va rebre la Placa al treball President Macià que concedeix el Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I aquest 2017, ha estat distingida amb el Reconeixement CoopCat que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

FCAC organitza una jornada per promoure el relleu generacional al sector agrari
FCAC organitza una jornada per promoure el relleu generacional al sector agrari 18/10/2018 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza, avui 18 d’octubre a Barcelona, una jornada adreçada joves agricultors i ramaders amb l’objectiu de promoure el relleu...
Davallada d’un 15% en la producció d’oli a Catalunya
Davallada d’un 15% en la producció d’oli a Catalunya 17/10/2018 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu una caiguda de gairebé un 15% en la producció d’oli d’oliva en relació amb la campanya 2017-18. Enguany, la collita se situaria en...
La prestigiosa guia Flos Olei inclou l’”Aureum Morrut” de Soldebre entre els millors olis del món
La prestigiosa guia Flos Olei inclou l’”Aureum Morrut” de Soldebre entre els millors olis del món 02/10/2018 La prestigiosa guia italiana Flos Olei, l’equivalent en el món de l’oli al que seria la guia Parker dels vins, ha inclòs l’oli d'oliva extra verge “Aureum Morrut”, de la cooperativa...
Augmenta un 24% la collita d’arròs
Augmenta un 24% la collita d’arròs 28/09/2018 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima una previsió de collita de 151.723 tones d’arròs per a Catalunya, que representen un increment del 23,92% en relació amb la...
Adernats celebra la primera ‘Festa de la Verema de la Vinícola de Nulles’
Adernats celebra la primera ‘Festa de la Verema de la Vinícola de Nulles’ 27/09/2018 Després de l'espectacular Vinitfest del passat estiu, el celler modernista de Nulles prepara una nova festa pel proper dissabte 29 de setembre. En aquesta ocasió serà la primera 'Festa de...
XVII Jornada de boví a Cooperativa d'Ivars
XVII Jornada de boví a Cooperativa d'Ivars 25/09/2018 La XVII Jornada de Boví de Carn a Cooperativa d’Ivars ha reunit aquest matí un centenar de ramaders del sector. Els tècnics de la cooperativa han compartit amb ells, l’èxit de la recent...
Cooperativa d'Ivars: Primera fàbrica de pinsos certificada amb GLOBALG.A.P. a Catalunya
Cooperativa d'Ivars: Primera fàbrica de pinsos certificada amb GLOBALG.A.P. a Catalunya 18/09/2018 El passat 3 de setembre es va obtenir la certificació GLOBALG.A.P. a la fàbrica de pinsos de Torregrossa de Cooperativa d’Ivars. Aquesta certificació és un conjunt de normes reconegudes a...
FCAC reclama extremar els controls a senglars i reforçar el paper dels Agents Rurals
FCAC reclama extremar els controls a senglars i reforçar el paper dels Agents Rurals 14/09/2018 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama a l’Administració que s’extremin les mesures de vigilància en el territori després que, a Bèlgica, s’hagin confirmat dos...
Un miler d’hectàrees d’arròs del Delta de l’Ebre, afectades per la pedregada d’anit
Un miler d’hectàrees d’arròs del Delta de l’Ebre, afectades per la pedregada d’anit 06/09/2018 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que una superfície d’un miler d’hectàrees d’arròs del Delta de l’Ebre ha resultat afectada per la pedregada d’anit. Les...
El sector cooperatiu manté la vicepresidència de la DOP Cava
El sector cooperatiu manté la vicepresidència de la DOP Cava 29/08/2018 Per primera vegada a la història de la DOP Cava, el sector cooperatiu va optar a la presidència d'aquesta DO. Tot i que aquesta la va guanyar el sector elaborador, en el cas de la...
El sector productor presenta candidatura a la presidència de la DO Cava
El sector productor presenta candidatura a la presidència de la DO Cava 23/08/2018 Per primera vegada a la història de la DO Cava el sector productor optarà a la presidència juntament amb quatre candidats més, tots ells del sector elaborador. El magnífic resultat obtingut...
Canvis normatius a les Organitzacions de Productors de fruita
Canvis normatius a les Organitzacions de Productors de fruita 17/08/2018 Avui s’han publicat dos reglaments al Diari Oficial de la Unió Europea, que modifiquen, amplien i aclareixen alguns aspectes relacionats amb els ajuts que reben les Organitzacions de Productors....
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x