Carregant web FCAC

Cellers Domenys emet un documental sobre els origens de la cooperativa

L’esdeveniment va comptar amb la projecció de l’audiovisual “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017, i la conferència “L’art en les etiquetes del vi”

31/10/2017

Cellers Domenys, una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira), va organitzar un segon acte en el marc de les activitats programades per la celebració del seu Centenari, aquest dissabte 28 d’octubre de 2017 a les 17.45 h a la Sala d’Actes de Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys).

L’esdeveniment va comptar amb la ponència “L’art en les etiquetes del vi” a càrrec de la Sra. Dolors Garcia, col·laboradora de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), acompanyada del President de Cellers Domenys, el Sr. Lluís Urgell i Montserrat. La conferència va girar al voltant de l’evolució de les etiquetes del vi, així com les influències artístiques i pictòriques que han rebut la realització d’aquestes. Durant la ponència es va fer referència a les diferents xapes de cava de Cellers Domenys, les quals han anat modificant-se al llarg dels anys, apropant-se a les situacions socials que s’han viscut.

Documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”

Posteriorment a la conferència, es va realitzar la projecció del documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)” dirigit per Santi Ponce i Jacint Torres, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017 organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesenc. Tot seguit, hi va haver un col·loqui conduït per la Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l’IEP i responsable dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès.

En el naixement de Cellers Domenys, aquesta cooperativa es basava en tres potes molt importants: la secció de crèdit, que era la caixa agrària o la caixa rural; el magatzem, on els socis podien comprar adobs tot de forma conjunta; i el forn de pa.

En aquest documental es mostra com es feien les feines del camp en aquella època: que era el segar, el garbejar, el batre, moldre el pa per fer la farina i, finalment, fer el pa.

Com va explicar el mateix president de Cellers Domenys, “en aquesta mateixa sala on estem, era on estava el magatzem de Cellers Domenys, i on s’aplegava tot el blat per poder desenvolupar posteriorment el pa. Tal com hem vist al documental, era la mateixa forma i els procediments que utilitzàvem a Cellers Domenys. El pa que es feia aquí, es venia a la cooperativa. Hi havia un treballador, Ramon Urgell i Oliva, que la seva feina era fer pa i l’únic forn que hi havia al poble era el de la cooperativa. Si foradéssim la paret de la sala d’actes, encara veuríem els dos nivells: el pastador i el forn. El forn va estar vigent fins a l’any 68. Posteriorment, el forn es va llogar a una família que venia d’Olesa de Montserrat fins al 98. A partir de llavors vam continuar amb la tradició de vendre pa però sense que fos nostre, sinó que ve de procedències diverses”.

Sobre Cellers Domenys 

Cellers Domenys és una de les cooperatives més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de 7 cooperatives catalanes dels municipis de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.

En total, suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de 4 denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.

El passat 2016, Cellers Domenys va rebre la Placa al treball President Macià que concedeix el Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I aquest 2017, ha estat distingida amb el Reconeixement CoopCat que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.

Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya