Comunicats de premsa

Som ARQUITECTURA · Som VI · Som PERSONES

Celebracions en motiu del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa

22/11/2018

El 19 de febrer del 2019 farà cent anys que es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, un projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell que va ser possible gràcies a l’esforç d’unes quantes famílies del poble que volien lluitar per un futur millor lligat a la pagesia i la viticultura local.

Aquests cent anys han permès escriure diversos capítols d’història, en la qual hi ha hagut moments de tot. D’entrada, la construcció de l’edifici va lligar els cooperativistes durant molts anys al Banc de Valls, on s’hi havia demanat un crèdit; es recorden males collites per les afectacions de les gelades o pedregades i la falta de liquiditat per pagar les càrregues de raïm; o també les crisis greus que es van viure durant la Batalla de l’Ebre i la postguerra.

Més enllà de les dificultats, però, en tots aquests anys hi predomina una història de superació i lluita per mantenir viu l'esforç i el llegat de de moltes generacions. És la història d’un poble, d’una gent que tradicionalment s’ha dedicat a la terra i que ha fet propis conceptes com el treball col·lectiu i el valor.

En tot cas, són cent anys d’un edifici únic, d’una de les Catedrals del Vi de Catalunya projectades pel genial arquitecte Cèsar Martinell. Edifici declarat Bé d’Interès Nacional el 2002 i una de les Set Meravelles de Catalunya des de l'any 2007.

En motiu d’aquesta efemèride s’han previst diverses activitats commemoratives. El dia 18 de febrer de 2019 al vespre arrencarà la festa en un acte institucional, que anirà acompanyada d’una jornada de portes obertes el mateix dia 19 de febrer per a totes les persones que vulguin apropar-se al Celler i gaudir d’una visita guiada molt especial.

Serà especial perquè sumat a l’actual visita hi haurà també l’opció de recórrer els cent anys d’història a través d’una exposició que posarà èmfasi als grans moments per l’edifici, el cooperativisme i l’elaboració dels tradicionals productes del Celler com el vi i l’oli.

En el recorregut també s’inclourà un nou material audiovisual que donarà veu als testimonis que poden relatar aquest pas del temps, persones que han estat vinculades a la Cooperativa i que poden explicar en primera persona les vivències i records que conserven de l’edifici.

Els actes d’un centenari no serien complets si no es bufessin les espelmes en una festa popular. Durant el 2019 s’organitzarà una jornada especial per a tots els socis i persones que han estat vinculades al celler, i també per la gent del poble i totes les persones que vulguin acompanyar la celebració. La festa està pensada per a famílies, perquè hi gaudeixin tan grans com petits, joves com grans. Serà la festa de tots i per a tots.
 

El vi, també protagonista del Centenari

El vi forma part indiscutible d’aquesta història, com també l’oli, o les ametlles, productes que tradicionalment s’han cultivat i conreat al municipi. Les memòries de Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors, recorda que el 1919 ja es va voler elaborar el vi de la primera collita tot i que el celler no estava acabat; i explica que malauradament el resultat d’aquell primer any no va ser massa bo i el vi d’alguns trulls es va fer agre. Aquella primera mala experiència no va aturar en cap cas l’afany productiu i el vi s’ha continuat elaborant interrompudament des de llavors fins els nostres dies.

De fet, aprofitant que el Celler Cooperatiu guarda antigues anyades al cementiri, s’organitzarà una jornada especial per a premsa especialitzada i prescriptors de vi perquè puguin conèixer com s’elaborava el vi fa uns anys i veure’n l’evolució a partir de tastos dirigits d’antigues i noves anyades de la Cooperativa.

Els actes del Centenari es clouran amb la presentació d’un documental que permetrà visualitzar el relat complet d’un edifici, d’un poble i d’una gent que ha permès sumar anys al projecte i que mira amb il·lusió el futur pensant que les noves generacions puguin sumar i celebrar cent anys més.

 

Més informació

Celler Cooperatiu de Gandesa. 100 anys
centerani@coopgandesa.com

QUI SOM
El Celler Cooperatiu de Gandesa es va construir entre el 1919 i el 1920 sota les directrius de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet. El seu valor arquitectònic ha fet que es considerés una de les Catedrals del Vi; que s’hagi catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya i que estigui declarat una de les Set Meravelles de Catalunya.

Facebook @CoopGandesa
Twitter @CoopGandesa
Instagram @CoopGandesa
#CoopGandesa100Anys

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Entrega de premis a 14 cooperatives per la seva aportació a la societat
Entrega de premis a 14 cooperatives per la seva aportació a la societat 13/12/2018 Barcelona, dijous, 13 de desembre. – La Confederació de Cooperatives de Catalunya celebrarà l’acte d’entrega dels Reconeixements CoopCat 2018 que, per segon any, destaquen l’aportació a la...
Cevipe presenta el most de raïm ecològic
Cevipe presenta el most de raïm ecològic "Sol de Nit" 12/12/2018 La cooperativa de segon grau CEVIPE (Centre Vinícola del Penedès) ha presentat un nou producte de la família "Sol de Nit". Es tracta de most ecològic monovarietal de parellada (blanc) i...
El disseny com a motor de canvi social
El disseny com a motor de canvi social 05/12/2018 El Campus Olot de l’Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP) i La Fageda Fundació han encetat una col·laboració en forma de projecte de cocreació. El nou...
5a Fira Oleotèxtil
5a Fira Oleotèxtil 03/12/2018 La cooperativa Agrària Espluguenca celebra l'arribada de l'oli nou amb la 5a edició de la Fira Oleotèxtil. Serà el pròxim dissabte 8 de desembre a l'Espluga Calba, on la...
Rafel Muria, el Xef de la Mel, ambaixador d’artMuria i Mel La Paquita al Fòrum Gastronòmic Girona 2018
Rafel Muria, el Xef de la Mel, ambaixador d’artMuria i Mel La Paquita al Fòrum Gastronòmic Girona 2018 29/11/2018 Rafel Muria, xef de la marca de mel de luxe artMuria, ha estat present al Fòrum Gastronòmic de Girona 2018 com a ambaixador de la marca familiar i de la nova marca de mel artesanal Mel La Paquita,...
‘De la redolta al calçot’ la nova activitat del celler Adernats i Experiències Rurals
‘De la redolta al calçot’ la nova activitat del celler Adernats i Experiències Rurals 28/11/2018 De la redolta al calçot És sabut que el calçot es cuina a la flama, concretament a la flama de redoltes (sarments) podades dies abans a les vinyes de l’Alt Camp. Però aquesta relació ni...
Quim torra farà entrega dels Reconeixements CoopCat 2018 a cooperatives del nostre país
Quim torra farà entrega dels Reconeixements CoopCat 2018 a cooperatives del nostre país 27/11/2018 El proper divendres 14 de desembre al matí se celebrarà la segona edició de l’entrega dels Reconeixements CoopCat 2018, l’acte tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya (Pl. de Salvador Seguí,...
Castell d’Or inverteix 5 M€ en l’ampliació de la seva planta de Vila-rodona
Castell d’Or inverteix 5 M€ en l’ampliació de la seva planta de Vila-rodona 27/11/2018 Està previst que el proper 2019 finalitzin les obres d’ampliació que Castell d’Or té a Vila-rodona, un edifici amb 6500m2 que comptarà amb dues plantes subterrànies amb una capacitat per a 4...
Els primers vedells certificats GLOBALG.A.P. a Europa seran de Cooperativa d’Ivars
Els primers vedells certificats GLOBALG.A.P. a Europa seran de Cooperativa d’Ivars 27/11/2018 La setmana passada es va signar el compromís per la certificació GLOBALG.A.P. entre un grup de socis i Cooperativa d’Ivars, i que suposarà la implantació definitiva d’aquest segell a un...
Mel Muria Premi a la Internacionalització dels Premis Cambra 2018
Mel Muria Premi a la Internacionalització dels Premis Cambra 2018 26/11/2018 Mel Muria ha estat guardonada amb el Premi a la Internacionalització a la cinquena edició dels Premis Cambra, convocats per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa...
La Consellera d’Agricultura visita Cellers Domenys per conèixer el seu projecte cooperatiu intercomarcal
La Consellera d’Agricultura visita Cellers Domenys per conèixer el seu projecte cooperatiu intercomarcal 21/11/2018 Cellers Domenys -una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes- va rebre la visita de l’Hble. Sra. Teresa Jordà Roura, consellera del...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x