Comunicats de premsa

Dilluns 18 de març | Palau de Pedralbes (BCN)

La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia

15/03/2019

L’objectiu és donar a conèixer la varietat d’oliva “empeltre” i es preveu assistència d’un centenar de professionals

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli Terra Alta organitza, dilluns 18 de març a Barcelona, la III Jornada Professional i Showroom. La sessió, que inclou una mostra - degustació de plats preparats amb oli verge extra de la varietat empeltre, preveu la participació d’una dotzena d’empreses que fusionaran tradició i alta gastronomia.

El showroom inclourà fins a dotze aperitius elaborats amb productes de qualitat: des de cors de carxofa a espatlles de guatlla, tomàquet a la brasa, puntes d’espàrrecs, cecina de vedella... i els més dolços, com melmelada o pa amb xocolata, sempre amanits amb oli d’oliva verge extra de la denominació.

L’objectiu de la DOP Oli Terra Alta amb l’organització del showroom i un tast professional d’oli, és donar a conèixer les propietats culinàries i sensorials de la varietat d’oliva empeltre, característica de la zona.

A la sessió, està prevista l’assistència d’un centenar de professionals del sector, des de comunicadors gastronòmics –food bloggers, editors i periodistes especialitzats- a professionals de la restauració, sommeliers, representants de cadenes de distribució i centres de recerca i investigació. La periodista i gastrònoma Carme Gasull dirigirà la presentació de l’acte.


DOP Oli Terra Alta

Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli Terra Alta són dins de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, a on se situen les 21 entitats envasadores-comercialitzadores adscrites a la denominació d’origen.

La superfície de conreu dedicada a l’oliverar en aquestes comarques és d’unes 7.000 hectàrees –de les quals, 4.000 estan adscrites a la DOP- i la producció mitjana d’oli d’oliva verge extra és de 4.000 tones -certificat per la DOP, unes 800 tones. El 90% de la producció es destina al mercat nacional.

Els verges extra de la DOP Oli de Terra Alta són produïts a partir de la varietat empeltre i amb una petita participació d’altres com l’arbequina, la morruda i la farga. El resultat són olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d’un color groguenc, d’intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, un pèl amargs i picants, i amb certa astringència. Tenen connotacions aromàtiques que recorden l’ametlla i la nou verda. Al principi de la recol·lecció presenten un gust afruitat, que es va tornant més dolç a mesura que avança la campanya.

Sota una producció pràcticament en secà, la recol·lecció comença a mitjan novembre i es prolonga generalment fins al febrer. Les olives són molturades dins de les 24 hores següents a la seva recol·lecció, per evitar alteracions de l’acidesa de l’oli.

Entitats envasadores-comercialitzadores DOP Oli Terra Alta

  • Celler Cooperatiu de Sant Miquel de Batea, SCCL
  • Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Gandesa, SCCL
  • Agrícola de Corbera d'Ebre, SCCL
  • Agrària Sant Salvador d'Horta, SCCL 
  • Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep, SCCL 
  • Agrícola Sant Isidre de La Fatarella, SCCL
  • Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta, SCCL
  • Agrícola Sant Isidre de Caseres, SCCL
  • Nova Agrícola Sant Isidre d'Ascó, SCCL
  • Unió Fruits, SCCL
  • Covilalba, SCCL 
  • Josep Català Jarque, SA  
  • Oliflix 
  • Vallespí-Vidal, SL 
  • Escola Agrària de Gandesa  
  • SA Maiva
  • Rius d’Or, SCP
  • Identitat
  • Mas Beturià
  • Cota 535
  • Los Trulls d’Oliguer
Font: DOP Oli Terra Alta
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La collita d'ametlla creixerà un 12% a Catalunya
La collita d'ametlla creixerà un 12% a Catalunya 01/07/2020 La nova metodologia aplicada enguany permet monitoritzar millor el potencial productiu La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment de l’11,8% en la producció...
Triple guardó per a “Oleum Priorat” en el prestigiós concurs internacional de Japó
Triple guardó per a “Oleum Priorat” en el prestigiós concurs internacional de Japó 29/06/2020 El país asiàtic és un dels principals mercats mundials d’oli d’oliva La marca “Oleum Priorat” ha guanyat tres medalles en la VIII edició del prestigiós concurs internacional d’oli...
La Cooperativa Vinícola de Sarral reprèn les activitats d’enoturisme
La Cooperativa Vinícola de Sarral reprèn les activitats d’enoturisme 26/06/2020 El celler modernista, construït al 1914, és considerat una Catedral del Vi La Cooperativa Vinícola de Sarral ha reprès l’activitat enoturística després que el període de confinament...
#Plantaelseurecord, la iniciativa solidària de Corma en front la crisis de la COVID-19
#Plantaelseurecord, la iniciativa solidària de Corma en front la crisis de la COVID-19 17/06/2020 Corma donarà 1€ a la Fundació Psicologia sense Fronteres del benefici amb la venda de cada olivera o roser La cooperativa de productors de planta ornamental, CORMA, junt amb l’agència de...
La FCAC alerta que la forta afectació de la granissada en fruita de pinyol pot perjudicar greument les cooperatives
La FCAC alerta que la forta afectació de la granissada en fruita de pinyol pot perjudicar greument les cooperatives 17/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que els danys causats per la pedregada d’ahir al vespre a diverses localitats del Segrià pot perjudicar greument les cooperatives...
La FCAC, preocupada perquè es desploma el mercat de l’ametlla
La FCAC, preocupada perquè es desploma el mercat de l’ametlla 16/06/2020 A la Llotja de Reus, la cotització de l’ametlla ha caigut de 5,30€/kg gra (gener) a 3,40 €/kg (segona setmana de juny) La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa...
FCAC reclama presència a Consell Direcció de l’Agència de la Natura de Catalunya
FCAC reclama presència a Consell Direcció de l’Agència de la Natura de Catalunya 15/06/2020 El 20% de la població té cura del 80% del territori i cal garantir que la seva veu serà escoltada en un òrgan que, d’un total de 19 membres, només té 1 representant del sector agrari La...
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera 03/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià adverteixen que la Llei de protecció d’oliveres...
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva 02/06/2020 Davant possibles rebrots, les associacions sol·liciten que aquest sector pugui continuar obert, complint les normes de seguretat, com es va fer en altres països de la UE La Federació de...
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x