Comunicats de premsa

Dilluns 18 de març | Palau de Pedralbes (BCN)

La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia

15/03/2019

L’objectiu és donar a conèixer la varietat d’oliva “empeltre” i es preveu assistència d’un centenar de professionals

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli Terra Alta organitza, dilluns 18 de març a Barcelona, la III Jornada Professional i Showroom. La sessió, que inclou una mostra - degustació de plats preparats amb oli verge extra de la varietat empeltre, preveu la participació d’una dotzena d’empreses que fusionaran tradició i alta gastronomia.

El showroom inclourà fins a dotze aperitius elaborats amb productes de qualitat: des de cors de carxofa a espatlles de guatlla, tomàquet a la brasa, puntes d’espàrrecs, cecina de vedella... i els més dolços, com melmelada o pa amb xocolata, sempre amanits amb oli d’oliva verge extra de la denominació.

L’objectiu de la DOP Oli Terra Alta amb l’organització del showroom i un tast professional d’oli, és donar a conèixer les propietats culinàries i sensorials de la varietat d’oliva empeltre, característica de la zona.

A la sessió, està prevista l’assistència d’un centenar de professionals del sector, des de comunicadors gastronòmics –food bloggers, editors i periodistes especialitzats- a professionals de la restauració, sommeliers, representants de cadenes de distribució i centres de recerca i investigació. La periodista i gastrònoma Carme Gasull dirigirà la presentació de l’acte.


DOP Oli Terra Alta

Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli Terra Alta són dins de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, a on se situen les 21 entitats envasadores-comercialitzadores adscrites a la denominació d’origen.

La superfície de conreu dedicada a l’oliverar en aquestes comarques és d’unes 7.000 hectàrees –de les quals, 4.000 estan adscrites a la DOP- i la producció mitjana d’oli d’oliva verge extra és de 4.000 tones -certificat per la DOP, unes 800 tones. El 90% de la producció es destina al mercat nacional.

Els verges extra de la DOP Oli de Terra Alta són produïts a partir de la varietat empeltre i amb una petita participació d’altres com l’arbequina, la morruda i la farga. El resultat són olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d’un color groguenc, d’intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, un pèl amargs i picants, i amb certa astringència. Tenen connotacions aromàtiques que recorden l’ametlla i la nou verda. Al principi de la recol·lecció presenten un gust afruitat, que es va tornant més dolç a mesura que avança la campanya.

Sota una producció pràcticament en secà, la recol·lecció comença a mitjan novembre i es prolonga generalment fins al febrer. Les olives són molturades dins de les 24 hores següents a la seva recol·lecció, per evitar alteracions de l’acidesa de l’oli.

Entitats envasadores-comercialitzadores DOP Oli Terra Alta

  • Celler Cooperatiu de Sant Miquel de Batea, SCCL
  • Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Gandesa, SCCL
  • Agrícola de Corbera d'Ebre, SCCL
  • Agrària Sant Salvador d'Horta, SCCL 
  • Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep, SCCL 
  • Agrícola Sant Isidre de La Fatarella, SCCL
  • Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta, SCCL
  • Agrícola Sant Isidre de Caseres, SCCL
  • Nova Agrícola Sant Isidre d'Ascó, SCCL
  • Unió Fruits, SCCL
  • Covilalba, SCCL 
  • Josep Català Jarque, SA  
  • Oliflix 
  • Vallespí-Vidal, SL 
  • Escola Agrària de Gandesa  
  • SA Maiva
  • Rius d’Or, SCP
  • Identitat
  • Mas Beturià
  • Cota 535
  • Los Trulls d’Oliguer
Font: DOP Oli Terra Alta
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Es destinaran 29 M€ al Pla de Millora de Competitivitat de les Cooperatives i a l'agroindústria
Es destinaran 29 M€ al Pla de Millora de Competitivitat de les Cooperatives i a l'agroindústria 20/03/2019 Donada la rellevància del Pla de Competitivitat per al sector, la FCAC insta a què les convocatòries es facin efectives al més aviat possible La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC promou l’apoderament de les dones a les cooperatives
La FCAC promou l’apoderament de les dones a les cooperatives 12/03/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada per promoure el lideratge, la motivació, l’emprenedoria i l’apoderament de les dones. La sessió, que porta...
Cellers Unió elabora un Vi Ranci amb una solera original de 1928
Cellers Unió elabora un Vi Ranci amb una solera original de 1928 11/03/2019 Cellers Unió recupera un dels vins de postres més tradicionals de casa nostra i presenta el seu nou vi ranci. Es tracta d’una petita producció elaborada al Celler de Vilalba dels Arcs, on la...
Les dones de les cooperatives agràries catalanes, també aixequem la veu
Les dones de les cooperatives agràries catalanes, també aixequem la veu 07/03/2019 RAMONA MOTA Responsable del grup de treball per a la Igualtat de Gènere de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya En el món rural cooperatiu, la dona viu una doble invisibilitat:...
FCAC denuncia el baix pes del pressupost d’Agricultura en el conjunt del Govern
FCAC denuncia el baix pes del pressupost d’Agricultura en el conjunt del Govern 26/02/2019 El sector alerta que la convocatòria d’enguany del Pla de Competitivitat de cooperatives agràries no es veu reflectida en el pressupost La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...
El Tribunal Suprem dicta sentència a favor del model de benzineres automàtiques
El Tribunal Suprem dicta sentència a favor del model de benzineres automàtiques 26/02/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra satisfeta amb la recent decisió del Tribunal Suprem, que reconeix la validesa del model d’estacions de servei automàtiques....
La FCAC reclama compromís a la resta de  comunitats productores perquè aprovin  un Pla d’arrencada de fruita de pinyol
La FCAC reclama compromís a la resta de comunitats productores perquè aprovin un Pla d’arrencada de fruita de pinyol 20/02/2019 Davant l’anunci del Departament d’Agricultura de finançar un pla d’arrencada de fruiters, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama el compromís de la resta de...
La FCAC planteja els reptes de les cooperatives agràries al conseller de Treball, Chakir El Homrani
La FCAC planteja els reptes de les cooperatives agràries al conseller de Treball, Chakir El Homrani 12/02/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix avui, 12 de febrer, amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, amb l’objectiu de definir els...
Dues noves distincions internacionals per a la col·lecció de mel ecològica Muria BIO
Dues noves distincions internacionals per a la col·lecció de mel ecològica Muria BIO 06/02/2019 Les mels de la gamma ecològica de Muria BIO han destacat a l’edició de 2018 del premi italià BIOLMIEL, el concurs de les millors mels ecològiques del món. Les varietats de Taronger i Alta...
La FCAC denuncia que les importacions ensorren els preus dels cítrics
La FCAC denuncia que les importacions ensorren els preus dels cítrics 04/02/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que les importacions de cítrics procedents de països tercers com Sudàfrica, Egipte, Marroc i Turquia estan condicionant...
Les benzineres de les cooperatives adopten nous sistemes més eficients per garantir la seguretat
Les benzineres de les cooperatives adopten nous sistemes més eficients per garantir la seguretat 01/02/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha subscrit, avui al matí, un acord amb l’empresa Servistar2000 per oferir nous serveis a les estacions de carburants de les...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x