Comunicats de premsa

Esmenes a l’esborrany de Reial Decret sobre ajuts directes de la PAC

FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament

22/07/2019

El sector ha perdut 37 M€ i s’han abandonat 5.500 ha. des de 2011, quan es va decidir reduir els ajuts

El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama que es restableixi l’ajut estatal al conreu de fruita seca que, unilateralment, el Ministeri d’Agricultura va decidir suprimir l’any 2017. En concret, el sector cooperatiu ha presentat esmenes a l’esborrany de Reial Decret que modifica la normativa reguladora dels ajuts directes de la PAC (Política Agrària Comunitària) amb l’objectiu que es reincorpori aquest ajut que pot arribar a 120,75 euros/hectàrea per a la pròxima campanya.

Des que va començar la reducció dels ajuts fa 9 anys, el sector ha deixar d’ingressar 37 milions d’euros i s’han abandonat unes 5.500 hectàrees de conreu, ubicades a les zones més marginals, amb menors aptituds agronòmiques i més baixos rendiments.

Aquests xifres són resultat de la decisió unilateral del Ministeri d’Agricultura de suprimir el pressupost destinat a la continuïtat de la fruita seca; a partir de 2011 els ajuts es van anar reduint i al 2017, van deixar de fer-se efectius definitivament. La Conselleria d’Agricultura també va reduir l’ajut que responia a la mateixa finalitat l’any 2012.

Actualment, la superfície de conreu de fruita seca és d’unes 41.500 hectàrees, de les quals un 70% es troben a zones de secà.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, subratlla que “malgrat la proliferació de les plantacions d’ametllers en regadiu, el secà ha de continuar sent viable perquè és el que està mantenint l’activitat econòmica a zones on cap altre conreu és factible. Quan una plantació s’abandona, les terres de conreu ja no es tornen a recuperar i la desertització avança, amb les conseqüències nefastes que aquest fet pot comportar, com hem vist darrerament amb l’incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent”.

De forma complementària a l’aportació del Ministeri, la FCAC també sol·licita al Departament d’Agricultura que restableixi la seva partida pressupostària, anàloga a la del Ministeri, per donar suport a la continuïtat d’aquests conreus de secà.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x