Comunicats de premsa

Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible

03/10/2019

La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte animant als ramaders a estar preparats pels nous reptes i oportunitats, i indicant que la millora manera de ser eficients és anar sempre un pas endavant. Eliseu Isla, director de l’àrea de boví i president de PROVACUNO, ha aprofitat l’ocasió per presentar les campanyes que des de la interprofessional s’estan duent a terme posant èmfasi en la relació amb el consumidor, els projectes de R+D+i i la internacionalització. En aquest darrer àmbit, s’està treballant per obrir nous mercats, tot col·laborant amb empreses que ja exporten i alhora amb la implicació en projecte europeus.

Iniciant les ponències tècniques, Josep Torra, veterinari, ha detallat la importància de la qualitat de l’aigua en les explotacions ramaderes, apuntant que la disposició d’aigua neta i fresca és essencial per al creixement dels vedells, a més a més del pinso i el farratge. Per això ha quantificat els valors idonis dels paràmetres per a l’òptim control de l’aigua, i també ha presentat els sistemes de cabalímetres, dosificadors i matèries actives per a un bon tractament (clor, peròxid o diòxid de clor), que cal ajustar en cada granja i tipus d’animal, i que malauradament tot sovint es descuida. Torra també ha presentat una experiència de l’ús de ventiladors en explotacions de vedells, suposant aquests una reducció de l’ús de palla per jaç, i per tant menys mà d’obra en la neteja, essent aquesta una alternativa per instal·lacions tancades i amb poques possibilitats de ventilació natural, i influint de forma positiva en la ingesta dels animals i en el seu benestar. Ha seguit amb la jornada la farmacèutica, Núria Gràcia, amb una exposició sobre la importància de l’ús correcte dels antibiòtics, i manifestant que la salut és global en el conjunt dels ecosistemes animal, humà i ambiental. Per això, ha explicat que des de Cooperativa d’Ivars s’està treballant en la salut animal de forma transversal, començant per la limitació a tractaments individuals i no en grup, i seguint per la bioseguretat a les instal·lacions, l’aposta per la informatització de les baixes, i la propera possibilitat de treballar amb antibiogrames, així com seguint el manual de bones pràctiques impulsat amb la certificació GlobalG.A.P. A més ja des de 2019, tot el pinso de vedells és free antibiotic.

Les dues darreres ponències de la jornada s’han emmarcat més en l’àrea de sostenibilitat. Primerament, la veterinària nutrològa, Núria Llanes, ha afirmat que la ramaderia té un fort compromís amb el medi ambient, i que no és pas el sector que més contamina. En aquest sentit, s’ha centrat en l’àmbit de l’alimentació, indicant que l’aposta de Cooperativa d’Ivars per les matèries primeres de proximitat i l’increment de l’autoabastament, és una acció molt contundent com a eina per afavorir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.  Així també, ha quantificat l’impacte ambiental d’algunes matèries primeres a través de criteris INRA, i el pastone s’ha constatat amb un impacte molt reduït, tenint en compte, la no necessitat de transport ni assecatge. Seguidament, Sebastian Cela, enginyer agrònom, ha presentat el compostatge del fem dels vedells com una estratègia molt útil, tenint en compte que suposa la higienització del producte, l’increment de riquesa fertilitzant i la reducció en un 40-50% del volum. Aquesta alternativa permet una millor gestió ambiental de les granges, sense necessitat de disposar de més terreny agrari, alhora que fins i tot a mig termini, pot suposar uns ingressos després d’amortitzar les inversions assumibles per a poder fer el procés de compostatge en la pròpia explotació.    

Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, ha clausurat la jornada animant als ramaders de boví a seguir endavant amb la professionalització del sector, i agraint les ponències de tots els tècnics de la cooperativa que han fet possible aquesta sessió, alhora que també els ha felicitat pels seus coneixements i implicació al servei dels socis i el projecte cooperatiu.

L’acte ha finalitzat amb la visualització del primer capítol del documental de promoció de la carn de boví, que des d’avui està també disponible a la web de fans del vacuno que s’impulsa des de PROVACUNO.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros
Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros 24/01/2020 Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General anual de socis que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació total del grup de 80 milions d’euros,...
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial 22/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) insisteix en la gravetat dels danys soferts per una part dels conreus i les cooperatives del litoral català. La situació és especialment...
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària 20/01/2020 La Norma internacional ISO 22000:2005, concedida per l’empresa AENOR Internacional, ha estat lliurada al celler de Sant Jaume dels Domenys en un acte presidit pel Sr. Josep Vidal i Fàbrega,...
Les cooperatives tenen un paper  rellevant en la transició climàtica
Les cooperatives tenen un paper rellevant en la transició climàtica 17/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui, en la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat per tal d’acordar un full de ruta que...
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català 16/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està adherida a la plataforma en defensa de mesures urgents per a la fruita de pinyol que lideren una cinquantena d’alcaldes de...
La Fageda amplia serveis i s’obre a nous col·lectius
La Fageda amplia serveis i s’obre a nous col·lectius 15/01/2020 Aquest servei, que és nou a la Garrotxa, es crea de manera coordinada amb la Xarxa se Salut mental i s’ofereix a 15 persones de la comarca L’objectiu és millorar la seva ocupabilitat...
El poema “L’Empordà” de Joan Maragall inspira el nou vi d’Empordàlia
El poema “L’Empordà” de Joan Maragall inspira el nou vi d’Empordàlia 14/01/2020 La presentació del nou vi Ençà es farà a l'Arxiu Joan Maragall a Barcelona el proper 28 de gener, en un acte que Empordàlia vol que sigui també un homenatge al poeta Ençà està fet...
La FCAC s’oposa al cànon ramader, un sobrecost de 3.000 € per explotació
La FCAC s’oposa al cànon ramader, un sobrecost de 3.000 € per explotació 14/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’oposa a l’aplicació d’un impost addicional per l’ús de l’aigua que proposa el Govern de la Generalitat a determinades...
La cooperativa Soldebre inclou, per segon any consecutiu, un dels seus olis extra verge a la guia dels millors olis del món
La cooperativa Soldebre inclou, per segon any consecutiu, un dels seus olis extra verge a la guia dels millors olis del món 23/12/2019 La prestigiosa guia italiana Flos Olei, l’equivalent en el món de l’oli a la guia Parker dels vins, ha inclòs per segon any consecutiu en el seu rànquing un oli Denominació d’Origen...
L’oli d’oliva verge extra Ètim, guardonat per tercer any consecutiu als Premis CDO
L’oli d’oliva verge extra Ètim, guardonat per tercer any consecutiu als Premis CDO 23/12/2019 La Cooperativa Falset Marçà celebra que l’oli d’oliva verge extra Ètim hagi obtingut per tercer any consecutiu el primer premi en la categoria afruitat verd dolç, en el marc dels Premis del...
OleAurum, l’oli del Mulla’t, bat el rècord i aconsegueix 14.390€ per la lluita contra l’esclerosi múltiple
OleAurum, l’oli del Mulla’t, bat el rècord i aconsegueix 14.390€ per la lluita contra l’esclerosi múltiple 17/12/2019 Per cada ampolla de l’oli OleAurum venuda durant el mes de juliol es destina 1 € a la Fundació, que centra els seus esforços en aturar l'impacte d’aquesta malaltia neurodegenerativa que...
Per Nadal, bombolles a la copa i tradició renovada al plat
Per Nadal, bombolles a la copa i tradició renovada al plat 17/12/2019 Com cada any, només obrir la porta ens impregnarà aquella meravellosa olor a la sopa de l’àvia i al rostit del tiet. Elements indispensables de la nostra cultura culinària, base inamovible de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x