Carregant web FCAC

Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible

03/10/2019

La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte animant als ramaders a estar preparats pels nous reptes i oportunitats, i indicant que la millora manera de ser eficients és anar sempre un pas endavant. Eliseu Isla, director de l’àrea de boví i president de PROVACUNO, ha aprofitat l’ocasió per presentar les campanyes que des de la interprofessional s’estan duent a terme posant èmfasi en la relació amb el consumidor, els projectes de R+D+i i la internacionalització. En aquest darrer àmbit, s’està treballant per obrir nous mercats, tot col·laborant amb empreses que ja exporten i alhora amb la implicació en projecte europeus.

Iniciant les ponències tècniques, Josep Torra, veterinari, ha detallat la importància de la qualitat de l’aigua en les explotacions ramaderes, apuntant que la disposició d’aigua neta i fresca és essencial per al creixement dels vedells, a més a més del pinso i el farratge. Per això ha quantificat els valors idonis dels paràmetres per a l’òptim control de l’aigua, i també ha presentat els sistemes de cabalímetres, dosificadors i matèries actives per a un bon tractament (clor, peròxid o diòxid de clor), que cal ajustar en cada granja i tipus d’animal, i que malauradament tot sovint es descuida. Torra també ha presentat una experiència de l’ús de ventiladors en explotacions de vedells, suposant aquests una reducció de l’ús de palla per jaç, i per tant menys mà d’obra en la neteja, essent aquesta una alternativa per instal·lacions tancades i amb poques possibilitats de ventilació natural, i influint de forma positiva en la ingesta dels animals i en el seu benestar. Ha seguit amb la jornada la farmacèutica, Núria Gràcia, amb una exposició sobre la importància de l’ús correcte dels antibiòtics, i manifestant que la salut és global en el conjunt dels ecosistemes animal, humà i ambiental. Per això, ha explicat que des de Cooperativa d’Ivars s’està treballant en la salut animal de forma transversal, començant per la limitació a tractaments individuals i no en grup, i seguint per la bioseguretat a les instal·lacions, l’aposta per la informatització de les baixes, i la propera possibilitat de treballar amb antibiogrames, així com seguint el manual de bones pràctiques impulsat amb la certificació GlobalG.A.P. A més ja des de 2019, tot el pinso de vedells és free antibiotic.

Les dues darreres ponències de la jornada s’han emmarcat més en l’àrea de sostenibilitat. Primerament, la veterinària nutrològa, Núria Llanes, ha afirmat que la ramaderia té un fort compromís amb el medi ambient, i que no és pas el sector que més contamina. En aquest sentit, s’ha centrat en l’àmbit de l’alimentació, indicant que l’aposta de Cooperativa d’Ivars per les matèries primeres de proximitat i l’increment de l’autoabastament, és una acció molt contundent com a eina per afavorir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.  Així també, ha quantificat l’impacte ambiental d’algunes matèries primeres a través de criteris INRA, i el pastone s’ha constatat amb un impacte molt reduït, tenint en compte, la no necessitat de transport ni assecatge. Seguidament, Sebastian Cela, enginyer agrònom, ha presentat el compostatge del fem dels vedells com una estratègia molt útil, tenint en compte que suposa la higienització del producte, l’increment de riquesa fertilitzant i la reducció en un 40-50% del volum. Aquesta alternativa permet una millor gestió ambiental de les granges, sense necessitat de disposar de més terreny agrari, alhora que fins i tot a mig termini, pot suposar uns ingressos després d’amortitzar les inversions assumibles per a poder fer el procés de compostatge en la pròpia explotació.    

Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, ha clausurat la jornada animant als ramaders de boví a seguir endavant amb la professionalització del sector, i agraint les ponències de tots els tècnics de la cooperativa que han fet possible aquesta sessió, alhora que també els ha felicitat pels seus coneixements i implicació al servei dels socis i el projecte cooperatiu.

L’acte ha finalitzat amb la visualització del primer capítol del documental de promoció de la carn de boví, que des d’avui està també disponible a la web de fans del vacuno que s’impulsa des de PROVACUNO.

Altres notícies
15.09.2025

Les cooperatives, a la jornada RECOMEX sobre cultius extensius d’hivern

15/09/2025

Les cooperatives del sector han participat a la jornada RECOMEX sobre resultats d’assaigs i innovacions en cultius extensius d’hivern que, com...

10.09.2025

Les cooperatives presenten els primers resultats del Grup Operatiu sobre millora de rendibilitat en el cultiu de l’olivera

10/09/2025

La Federació i les cooperatives implicades en el projecte han participat en una jornada organitzada per l’IRTA, en el marc del Grup Operatiu OLIV...

10.09.2025

La FCAC alerta sobre l’impacte dels aranzels de la Xina, el principal destí exterior del porcí espanyol

10/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa preocupació davant l’entrada en vigor, avui, dels nous aranzels provisionals...

09.09.2025

Networking de Dones: Connecta, comparteix i inspira’t

09/09/2025

L'Hostatgeria de Poblet acollirà, dimecres 1 d'octubre, una trobada pensada per compartir experiències, crear xarxa i reflexionar sobre el...

03.09.2025

Amb la clofolla de l'arròs de la Càmara Arrossera del Montsià es faran caixes per posar el peix

03/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit entre la Cambra Arrossera del...

25.08.2025

Publicat el Conveni Col·lectiu del Sector de Cooperatives del Camp de Tarragona (2025-2027)

25/08/2025

A l'agost s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), el Conveni col·lectiu de treball del sector de Cooperatives del...

29.07.2025

Les cooperatives ramaderes de muntanya es reuneixen per abordar la problemàtica de la fauna cinegètica

29/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la primera trobada de cooperatives ramaderes de muntanya a la seu de la...

17.07.2025

El nou Marc Financer Pluriennal de la UE podria comportar una pèrdua de 60 M€ anuals de la PAC a Catalunya

17/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya rebutja la proposta presentada per la Comissió Europea sobre el nou Marc Financer Pluriennal...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya