Carregant web FCAC

Cellers Unió presenta el nou Perlat

22/10/2019

Cellers Unió presenta el seu nou Perlat, un vi amb estructura i aromes que li confereixen una personalitat renovada, adaptada als gustos actuals del mercat. La presentació s’ha fet aquest dilluns al teatre Bartrina de Reus davant la presència d’uns 150 amics i col·laboradors del celler.

Perlat és un dels vins de referència de Cellers Unió. Després de la creació de la DO Montsant, Perlat va ser un dels primers vins en aparèixer sota aquesta DO. Cellers Unió ha fet ara un salt de qualitat tant en el vi com en la seva imatge, un canvi que arriba amb l’anyada 2017.

La presentació de Perlat ha estat apadrinada per José Peñín, fundador i director honorífic de la Guia Peñín. Peñín ha destacat l’evolució històrica del sector vinícola a les comarques tarragonines i el paper de les cooperatives. També ha situat Perlat com un vi de referència i n’ha elogiat la seva fruita, frescor i el seu caràcter amable.

Un vi fresc, complex i actual

En quant al vi, Perlat evoluciona per mantenir viva la seva essència alhora que s’adapta a les preferències del mercat. Cellers Unió ha acotat el procés de selecció de les vinyes, ha dut a terme una elaboració més acurada i ha escurçat breument el temps de criança en fusta. Tot plegat resulta en un vi més complex en estructura i aromes, amb un caire fresc i renovat.

Perlat prové de vinyes seleccionades de la zona d’Els Guiamets, dintre de la DO Montsant. Són vinyes de més de 30 anys plantades en vas, de baixa producció, amb sòls majoritàriament de panal. El panal aporta complexitat al vi ja que és un sòl compacte, amb una bona capacitat de retenció d’aigua molt interessant en els episodis de crisis climàtica actuals, ja que aquesta retenció tampoc és excessiva i evita l’excés d’humitat.

La garnatxa, carinyena i syrah que formaran part dels negres Perlat arriben al celler d’Els Guiaments i s’elaboren per separat. L’objectiu principal del procés és obtenir el màxim de fruita fresca. Això guia tant l’elecció del moment òptim de collita com la durada de les maceracions. Es treballa amb llevats seleccionats, els quals s’afegeixen almenys 24 hores després que comenci la fermentació per garantir que el procés arranca amb els llevats autòctons, els quals donaran un perfil singular a Perlat. Un cop feta la fermentació alcohòlica, els vins passen a la fermentació malolàctica dintre de la bóta on reposaran un mínim de 10 mesos. S’utilitza entre un 60-70% de bóta de roure francès, mentre que la resta és de roure americà.

En el cas de Perlat Blanc el procés és diferent. El most macera entre 24h i 36h amb la seva pell amb neu carbònica, i posteriorment passa als dipòsits d’acer per acabar la fermentació. Quan aquesta arranca, aproximadament un terç del vi es desvia per completar la fermentació en botes de roure francès del 500 litres de gra molt fi, la qual cosa li aportarà aromes balsàmics i especiats molt delicats. Un cop fermentat, tot el vi s’ajunta de nou i es completa amb una criança sobre mares fines durant uns 3-4 mesos per aportar cremositat i sedositat al paladar.

Nou “look”

Pel que fa a la presentació, la gamma Perlat renova també la seva imatge. En primer lloc, Perlat es desfà de l’ampolla actual i la substitueix per una nova i robusta ampolla borgonya. En quant a l’etiquetatge, s’han dissenyat unes noves etiquetes molt més netes i minimalistes, on es els elements de disseny de l’etiqueta anterior es repensen per a crear un nou conjunt més sobri i delicat, on la marca gaudeix del màxim protagonisme.

La nova gamma Perlat també manté el codi de colors ja present en els seus predecessors, el qual facilita la identificació de cada vi.

Nota de tast

Perlat cupatge (cupatge garnatxa, carinyena, syrah)
Vi de tall modern, d’una gran intensitat aromàtica. Color cirera picota amb aromes de fruites vermelles semimadures que evoquen les mores, els gerds o la grosella negra. En nas també desplega notes minerals i algun toc de tofu i cafè.
El seu pas per boca té una entrada ampla. És fresc, sedós i elegant. Postgust persistent que ressalta pel seu especial caràcter que tan sols les agrestes terres del Montsant poden oferir.

Perlat garnatxa (monovarietal garnatxa)
Vi de color grana intens. Ens ofereix una elegant aroma de fruita vermella fresca (maduixes, gerds...) i fruita negra (móres) amb tocs balsàmics d’herbes aromàtiques i aromes especiades, que culminen amb notes retronasals de compota de fruites.
En boca té una entrada lleugera i un pas llarg. És untuós, carnós i rodó, amb tocs de regalíssia, uns tanins delicats i un sabor afruitat agradablement persistent.

Perlat syrah (monovarietal syrah)
Vi d’intens color robí, net i brillant, amb reflexos violacis. En nas expressa una gran complexitat aromàtica, on destaquen els fruits negres acompanyats de tocs de regalèssia, notes de cafè, xocolata i fruits secs.
En boca és molt fresc, llaminer i rodó. Omple la boca amb un recorregut sedós marcat per les sensacions afruitades que li proporcionen un postgust llarg i vellutat.

Perlat blanc (cupatge garnatxa blanca, macabeu)
Vi blanc de color groc pàl·lid, transparent i brillant. La seva aroma ens recorda notes de fruits blancs amb un fons floral intens, que evoca flors blanques i silvestres. Poc a poc descobrim també notes d’espècies, sotabosc, aromes balsàmics i fonoll.
Perlat blanc ens ofereix un sabor que vessa frescor i vitalitat. En bóca és sorprenent, amb una textura cremosa, sumptuosa i plena de matisos. Postgust embolcallant, llarg i sedós.

 

Cellers Unió és un celler cooperatiu fundat a Reus l’any 1942. Agrupa milers de famílies d’agricultors catalans i, actualment, elabora vins de les denominacions d’origen Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona i Catalunya.

Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya