Comunicats de premsa

Per Nadal, bombolles a la copa i tradició renovada al plat

17/12/2019

Recomanacions d’Adernats i AG Planning per als àpats principals d'aquestes festes

Com cada any, només obrir la porta ens impregnarà aquella meravellosa olor a la sopa de l’àvia i al rostit del tiet. Elements indispensables de la nostra cultura culinària, base inamovible de la gastronomia catalana. O no? Tant cert com que el dinar acabarà tard, és que desitgem que algunes tradicions no canviïn mai. Però cada vegada més els àpats de Nadal, deixen entrar nous aires forans sense perdre l’essència.

Per això, des del celler Adernats i la cuina d’AG planning, ens fan un seguit de recomanacions gastronòmiques per a fer de les menjades més populars d’aquestes festes, tradició i avantguarda
 

Dinar de Nadal

Arribem amb ganes. Avui la taula és llarga i ben parada. I comencem les festes amb un aperitiu dels que fan època. No hi falten embotits i formatges, però ja fa temps que el salmó fumat n’és l’estrella, malgrat la tonyina guanya adeptes i entra amb força. Torrades amb foie, gambes salades i perquè no, unes ostres que sempre vesteixen i són ideals per a picar. Aquí podríem començar amb un blanc aromàtic, fresc com un ram de flors de primavera com és l’Adernats Seducció. Ara també el presenten amb format màgnum de 1.5l que fa molta festa sobre la taula. Ens ajudarà a agafar gana i ens banyarà qualsevol tipus d’aperitiu, malgrat sempre hi ha qui ja obre el cava...

Seguidament, no pot faltar la tradicional sopa de galets amb pilota de l’àvia, un primer que fa Nadal i marca tradició. Però el xef d’AG Planning, Jordi Boronat, ens recomana ser valents i introduir nous conceptes. Al final, la sopa de galets és una escudella refinada i l’escudella té el seu homònim japonès al Ramen. I dels japonesos en podem prendre nota de com la saben adaptar, complementar o reinventar sempre que faci falta. Potser unes mandonguilles trufades o amb foie (ara n’hi ha de catalans), o introduir-hi un ou ‘poché’ o escaldat.

A l’hora de maridar-lo sempre se’ns fa difícil, però hem de tenir en compte que malgrat ser una sopa, no és un plat precisament lleuger. Al ser un caldo d’au reduït entre quatre i cinc hores i anar acompanyat de carn, pasta i de vegades, ou. Jordi Casabona, enòleg d’Adernats, també ens anima a ser valents i introduir-hi un negre criança com l’Adernats Temptació. Buscant un vi d’estructura mitjana que ens netegi la boca i ens harmonitzi els gustos forts.

Però si algun plat no pot faltar és el pollastre o indiot rostit, d’aquí la cançó: “Ara ve Nadal, matarem el gall”. Però sempre el que se’n diu un ‘rostit humit’, és a dir, que es fa en cassola durant varies hores. Per influència castellana, darrerament s’ha introduït el rostit sec, el que va al forn i es cou més ràpid. Actualment solem utilitzar pollastre capó o gall d’indi, però sempre ben farcit de fruits secs, panses, poma... Ideal per maridar amb un cava Brut Nature, tradició i avantguarda. Ja és l’hora de la bombolla, és un plat que fa festa i que demana una bona parella de ball a la copa. Aquí podem sorprendre la família amb l’Adernats XC, un gran reserva 100% Xarel·lo que farà les delícies dels paladars més exigents. La seva llarga criança, elegància, bombolla fina i aromes torrats de fruits secs, ens aportaran l’equilibri perfecte per a fer l’àpat més plaent.

Per acabar, un llarg etcètera de neules i torrons, panettones i polvorons, no poden faltar. Però abans, una pinya sempre ens donarà un toc fresc i colorit. La podem fer colada i acompanyar-la amb rom i escuma de coco, o desconstruïda per menjar en cullera. Amb crema catalana per als més llaminers o fruites del bosc i perfum de roses... Però indubtablement buscarem un cava Brut, per acompanyar. Laurent Corrió, enòleg d’Adernats, ens anima a aconseguir una de les últimes ampolles màgnum commemoratives del centenari de la Vinícola de Nulles. L’Adernats Centenari és un cava reserva Brut que té un magnífic contrast entre el punt dolç del licor d’expedició i l’acidesa refrescant d’un macabeu 100%. Ideal per netejar la boca entre torró i torró, o per sucar-hi la neula els més agosarats.
 

Sant Esteve

Després de l’àpat copiós del dia anterior, podem celebrar un Sant Esteve més suau i estalviador, com mana la tradició. Dia conegut per la cuina d’aprofitament, podem reinventar el gall o el pollastre de mil maneres, però la més nostrada és sense dubte els canelons. Ara, els podem fer de beixamel amb foie, o si ja l’hem utilitzat al dinar de Nadal, amb trufa. Però també els podríem fer farcits d’ànec amb peres, peix i marisc, bolets... Pot ser el plat estrella o només un primer. És un dinar per jugar. Podem fer un aperitiu amb marisc o un tall rodó de segon, o bé garrí o xai farcit de bolets. Però també podem optar per un plat de peix com una orada o un llobarro al forn en una cocció lenta o a la sal. Les combinacions són moltes, com també els possibles maridatges. Per això, aquí proposem jugar amb dos vins joves com els Tempus Vini blanc i negre, amb intensos aromes de fruites fresques. I rematar l’àpat amb el cava Adernats Reserva Brut Nature, un clàssic que està de moda. Tot de productes amb una excel·lent relació preu-qualitat per gaudir del Sant Esteve mirant la butxaca.
 

Cap d’any

Per celebrar la fi d’un any i l’inici de l’altre, farem festa grossa. Una nit especial que mereix el millor menú, roba de gala i acompanyants de luxe. És una nit o no hi ha res escrit, gastronòmicament parlant, més enllà del raïm i del cava. Per això, us proposem una nit de bombolla, amb dos caves excel·lents per a dos anys diferents. A taula, Jordi Boronat ens proposa un sopar a base d’aperitius. És una nit per deixar-se portar i deixar entrar influències foranies com al cuina oriental. Una terrina de foie mi-cuit amb poma i codonyat, presentat en pots de conserva. O tàrtar de tonyina dins d’un farcellet de pasta oriental, amb mango i soja. Ostres amb tocs cítrics de melmelada, pell de mandarina confitada i perles de gintònic. Còctel de gambers amb caviar de meló, amanides de llamàntol... Les opcions són infinites, fins i tot podem organitzar un concurs de tapes entre tota la colla.

És un dia per treure un gran cava, un d’aquests tan gastronòmics que mariden amb tot. Com l’ADERNATS PUR, un Gran Reserva Brut Nature 2012, amb més de 70 mesos de criança. Un cava que espera un moment especial. Un maridatge ideal per arribar fins les portes del nou any. I llavors, per brindar amb els millors desitjos, arribarà l’Adernats Reserva Brut, un cava multi premiat que ens donarà frescor i la força necessària per entrar amb bon peu al nou any.
 

Nit de Reis

Per posar el fi de festes amb la nit de reis, res millor que no trobar la fava al tortell i acompanyar-lo amb el cava Adernats XC, el “millor del món” segons la prestigiosa revista 50 Great Cavas. Un cava amb més de 30 mesos de criança que amaga un món d’aromes i sensacions, ideal per retrobar, en aquesta nit màgica, la il·lusió que fa brillar els ulls als nens.
 

Agraïments

Al càtering AG Planning i a tot el seu equip, però especialment al seu cap de cuina Jordi Boronat, per l’amabilitat i la predisposició.
Jordi Boronat (xef executiu d’AG Planning)
Laurent Corrió i Jordi Casabona (enòlegs d’Adernats)

 

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros
Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros 24/01/2020 Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General anual de socis que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació total del grup de 80 milions d’euros,...
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial 22/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) insisteix en la gravetat dels danys soferts per una part dels conreus i les cooperatives del litoral català. La situació és especialment...
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària 20/01/2020 La Norma internacional ISO 22000:2005, concedida per l’empresa AENOR Internacional, ha estat lliurada al celler de Sant Jaume dels Domenys en un acte presidit pel Sr. Josep Vidal i Fàbrega,...
Les cooperatives tenen un paper  rellevant en la transició climàtica
Les cooperatives tenen un paper rellevant en la transició climàtica 17/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui, en la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat per tal d’acordar un full de ruta que...
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català 16/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està adherida a la plataforma en defensa de mesures urgents per a la fruita de pinyol que lideren una cinquantena d’alcaldes de...
La Fageda amplia serveis i s’obre a nous col·lectius
La Fageda amplia serveis i s’obre a nous col·lectius 15/01/2020 Aquest servei, que és nou a la Garrotxa, es crea de manera coordinada amb la Xarxa se Salut mental i s’ofereix a 15 persones de la comarca L’objectiu és millorar la seva ocupabilitat...
El poema “L’Empordà” de Joan Maragall inspira el nou vi d’Empordàlia
El poema “L’Empordà” de Joan Maragall inspira el nou vi d’Empordàlia 14/01/2020 La presentació del nou vi Ençà es farà a l'Arxiu Joan Maragall a Barcelona el proper 28 de gener, en un acte que Empordàlia vol que sigui també un homenatge al poeta Ençà està fet...
La FCAC s’oposa al cànon ramader, un sobrecost de 3.000 € per explotació
La FCAC s’oposa al cànon ramader, un sobrecost de 3.000 € per explotació 14/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’oposa a l’aplicació d’un impost addicional per l’ús de l’aigua que proposa el Govern de la Generalitat a determinades...
La cooperativa Soldebre inclou, per segon any consecutiu, un dels seus olis extra verge a la guia dels millors olis del món
La cooperativa Soldebre inclou, per segon any consecutiu, un dels seus olis extra verge a la guia dels millors olis del món 23/12/2019 La prestigiosa guia italiana Flos Olei, l’equivalent en el món de l’oli a la guia Parker dels vins, ha inclòs per segon any consecutiu en el seu rànquing un oli Denominació d’Origen...
L’oli d’oliva verge extra Ètim, guardonat per tercer any consecutiu als Premis CDO
L’oli d’oliva verge extra Ètim, guardonat per tercer any consecutiu als Premis CDO 23/12/2019 La Cooperativa Falset Marçà celebra que l’oli d’oliva verge extra Ètim hagi obtingut per tercer any consecutiu el primer premi en la categoria afruitat verd dolç, en el marc dels Premis del...
OleAurum, l’oli del Mulla’t, bat el rècord i aconsegueix 14.390€ per la lluita contra l’esclerosi múltiple
OleAurum, l’oli del Mulla’t, bat el rècord i aconsegueix 14.390€ per la lluita contra l’esclerosi múltiple 17/12/2019 Per cada ampolla de l’oli OleAurum venuda durant el mes de juliol es destina 1 € a la Fundació, que centra els seus esforços en aturar l'impacte d’aquesta malaltia neurodegenerativa que...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x