29/09/2018
Les principals cooperatives ramaderes catalanes participen en un projecte d’innovació que pretén aconseguir una fertilització més acurada, basada en una millora la gestió de les dejeccions ramaderes mitjançant l’ús de tecnologia específica en els equips d’aplicació de purins. La primera fase del projecte s’ha tancat després de la realització de dues jornades a La Fuliola i a Sallent amb demostracions en camps d’assaig que han permès comprovar els avantatges d’adaptar les aplicacions a les necessitats del cultiu.
En el desenvolupament d’aquesta primera part del projecte, tècnics de les cooperatives d’Ivars, de Bellcaire, d’Artesa, de Linyola, de la Plana de Vic i d’Agrocat han col·laborat estretament amb els centres de l’IRTA de Mas Badia i el GIRO per comprovar la viabilitat d’utilitzar aplicadors de mànegues i dels aparells que permeten calcular la riquesa dels purins. En una segona fase es donarà continuïtat als assajos, també amb doble cultiu, i s’avaluaran sistemes de tractament i emmagatzematge de purins.
Valoritzar i fomentar l’ús de les dejeccions ramaderes com a fertilitzant és un dels objectius del projecte. Les cooperatives, a més de disposar de tècnics especialistes en aquesta matèria, engloben ramaders i agricultors, la qual cosa permet tancar el cicle de manera sostenible, i suposa un bon exemple d’economia circular.