Carregant web FCAC

Projecte d’innovació en el tomàquet de penjar

26/09/2019

Amb una durada de tres anys, el projecte pilot per a la millora de la producció i postcollita del tomàquet de penjar, liderat per la cooperativa Conca de la Tordera, SCCL, ha finalitzat aquest mes. El treball en forma de Grup Operatiu entre la cooperativa, la Fundació Miquel Agustí com a centre de recerca, l’ADV SELMAR i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya com a coordinadora, ha permès arribar a uns resultats concrets d’utilitat per a la pròpia cooperativa i per als coneixements de la resta de sector.

El resultats més rellevants del projecte han estat:

  • El cicle de cultiu primerenc permet una millora significativa del comportament agronòmic.
  • El cultiu dins de túnel millora la qualitat del fruit.
  • No hi hauria diferències significatives entre dosis de reg habituals a la zona vs dosi de reg teòrica calculat mitjançant l’evapotranspiració de referència (ETo).
  • Hi ha resposta lineal a la dosi de reg.
  • Més favorable per cicle primerenc i amb reg pròxim a la demanda real del cultiu.
  • Més clivellat en cicle tardà, i menys clivellat amb major dosi de reg (reg amb fertilització).
  • L’amplitud diària de la humitat relativa sembla ser un factor important en l’aparició del clivellat.
  • Dosis baixes de reg i ambient en exterior incrementen el contingut de sòlids solubles.
  • Les varietats millorades són significativament més fermes.
  • El cultiu en túnel augmenta la fermesa.
  • La presència de marges florals ha mostrat eficàcia per promoure el control biològic de plagues.
  • Temperatures baixes (12 ºC) provoquen una menor conservació en postcollita.
  • Millor comportament de varietats millorades en la postcollita.
  • Menys clivellat en varietats millorades.
  • El genotip i les seves interaccions seria un factor clau en les millores en postcollita.
  • Els tractaments en postcollita no semblen eficients per reduir la càrrega de patògens en el fruit.
  • Les varietats millorades són més eficients i provoquen menys impacte en els recursos emprats.

Tot i haver acabar formalment ara el projecte, el Grup Operatiu s’ofereix i presenta com a model de treball en equip amb una finalitat d’innovació i s’esperen sinèrgies amb altres grups d’àmbit europeu amb qui compartir reptes i propostes de solucions innovadores per a la millora de l’eficiència productiva i la seva sostenibilitat en horticultura i agricultura en general.

Cal destacar la implicació de tots els estaments de la cooperativa en les tasques dutes a terme, des de implicació dels socis, passant pels òrgans rectors, la gerència i els tècnics.

El projecte ha rebut l’ajut del DARP a través de la línia de Grups Operatius per la Innovació amb fons europeus dins el marc de l’Associació Europea per la Innovació (AEI.AGRI).

Més informació

Correu electrònic rdi@fcac.coop
Webs http://concadelatordera.com/cat/ | www.gotomaquetdepenjar.wordpress.com

Altres notícies
14.07.2025

La FCAC alerta que es multiplicaria per 6 la importació de mel d'Ucraïna sense aranzels

14/07/2025

El sector apícola de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), junt amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, mostren el...

10.07.2025

La FCAC reclama mesures de prevenció per protegir el mosaic agroforestal al territori

10/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta profundament les víctimes mortals i els ferits en les tasques d’extinció dels...

09.07.2025

La FCAC es reuneix amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper

09/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el...

01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya