Carregant web FCAC

Conclusions molt destacables dins la jornada d’Innovació de la FCAC

23/12/2019

Aquest 18 de desembre a Lleida, ha tingut lloc la jornada d’innovació a les cooperatives, que organitzava la FCAC. La jornada que s’havia organitzat amb la missió de reflexionar l’estat i futur de la innovació com a procés que duen a terme les cooperatives actualment i quins escenaris de futur en contra i a favor es presenten que assegurin un increment en el desplegament de projectes de R+D+I i de la cultura de la innovació dins la estratègia i funcionament de la cooperativa.

Inicialment, es va presentar als assistents el vídeo fet per la FCAC sobre la innovació a les cooperatives, que ja va servir per a la resta de la jornada com a introducció en aquesta realitat que ja és ben viva a moltes cooperatives.

Tot seguit, va  ser un plaer escoltar a en Jaume Lluís Tartera, de Mahou-San Miguel sobre quines estratègies respecte la innovació està duent a terme en aquesta gran companyia cervesera. Un missatge clar exposat al llarg de la seva exposició va ser que la mida de l’empresa no importa, s’ha d’innovar sí o si, i no només en un departament determinat de l’empresa, sinó en tots els estaments, i que en aquest mon tant canviant si no et mous molt ràpid estàs perdut. La obertura de la ment en tots els sentits és un factor clau d’èxit.

Posteriorment, l’equip tècnic de l’Àrea de Projectes de la FCAC va presentar breus resums d’alguns dels  projectes més recents que estan executant les cooperatives (Winesity, Corcs, Sacs), o projectes tranversals liderats per la pròpia FCAC (AGRIMAX, LISA, IeOCROPS, Autenfood, BIGDATA DUN), a més d’informar sobre línies de finançament possibles que ofereixen les diferents administracions públiques.

Finalment, la taula rodona que va comptar amb les veus des de les cooperatives, amb en Josep Presseguer de Fruit de Ponent, en Xavi Domènec de Falset-Marçà, que van explicar i aportar les seves realitats respecte els seus projectes recents o en curs, i també amb la presència de Gabriel Anzaldi del centre tecnològic EURECAT, que va aportar la seva visió experta sobre els projectes R+D+I i la relacions que s’estableixen entre aquestes centres de recerca i les empreses, amb comentaris sobre possibles punts de millora i les oportunitats en molts programes de finançament existents.

Les conclusions d’aquesta jornada exitosa, que va comptar amb l’assistència de representants de les cooperatives, són les següents:

  • Cal treballar sense aturar-se en implementar la innovació en tots els àmbits de la cooperativa, des dels socis, el consell rector, i tots els òrgans que formen part de la cooperativa, tècnics, responsables i altres treballadors.
  • La innovació no es limita a millores de producció, sinó que cal innovar en organització, processos, serveis i comercialització.
  • Els projectes vinculats a la R+D+I acompanyats d’ajuts des de les administracions són una bona eina, però no la única part  de la innovació que cal executar, ja que cal fer feina per assegurar una cultura de la innovació tant interna com oberta a la col·laboració amb altres, siguin cooperatives o altres entitats.
  • Respecte als centres de recerca pot ser molt útil obrir-se a noves disciplines que fins ara es veien com allunyades del sector agroalimentari.
  • També es va poder evidenciar que les polítiques de les administracions, alineades amb el que vindrà amb la nova PAC, fa que la Innovació sigui una eina transversal de primera magnitud per solucionar els reptes que es tenen i que vindran.
  • La jornada ha servit per reforçar que la feina engegada des fa temps des de la FCAC impulsant la Innovació té tot el  seu sentit, i que cal persistir i trobar nous camins per amplificar els esforços per aquesta implementació de la innovació.

         

 

 

Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya