Coronavirus - Mesures de prevenció i neteja a les cooperatives agroalimentàries, explotacions agràries i ramaderes
19/03/2020
Actualitat
* Donat l’estat d’alarma actual a causa del coronavirus, la FCAC fa públic el contingut d’aquesta circular que habitualment seria d’accés restringit per a les cooperatives sòcies. Descarrega't la circular en pdf
Us fem arribar un seguit de recomanacions de tipus general per prevenir el contagi del Coronavirus, tant a les empreses agroalimentàries com a les explotacions agrícoles o ramaderes.
Personal
- Abans d’anar al centre de treball: absència de simptomatologia i de contacte de primer grau amb persona positiva. Control de temperatura a casa i a l’entrada del centre de treball. Si es fa amb termòmetre làser cal calibrar-lo amb termòmetre de contacte. En cas de contacte de primer grau amb persona positiva, confinament a casa durant 15 dies.
- Desplaçaments: només haurien de realitzar-se per anar de la feina a casa i viceversa o bé els imprescindibles autoritzats pel Govern. Cal portar el document d’autorització i, en cas de ser imprescindible que circuli més d’una persona en un cotxe, mantenir la distància i desinfectar després del trasllat.
- Neteja de mans: incrementar la neteja de mans utilitzant eixugamans d’un sol ús. Addicionalment es pot utilitzar desinfectants com etanol 70%. Cal mantenir les ungles curtes i no portar anells ni altres complements.
- Neteja de roba de treball: manipular la roba bruta amb guants i no sacsejar-la. Realitzar cicles de rentat de 60-90ºC.
- Torns: establir, si és possible, diferents torns (matí i tarda) i desinfectar les zones comunes a la sortida de cada torn.
- Comunicacions: utilitzar via telemàtica per comunicacions internes (ex. WhatsApp).
- Registres: es recomana registrar les accions preses amb data, hora i persones responsables. Per exemple: torns de neteja, controls de manteniment, baixes, etc.
- En cas de símptomes: quedar-se a casa i trucar al 061 per demanar informació.
- En cas de positiu: el personal sanitari realitzarà la recerca dels contactes més propers (1r nivell) i en farà seguiment durant els 15 dies posteriors.
- Suplències: s’aconsella, per prevenir una possible manca de plantilla, disposar de persones de contacte que puguin assumir de manera temporal algunes tasques imprescindibles a l’empresa.
Espais
- Neteja: cal netejar i desinfectar especialment estructures de contacte amb les mans, vestuaris i zones comunes. Mantenir una ventilació adequada. Utilitzar guants de vinil o acrilonitril. En cas d’emprar guants de làtex, es recomana sobre un guant de cotó.
- Accessos: establir entrades i sortides esglaonades per no coincidir el personal en el canvi de torn.
- Visites: restringir-les a només les imprescindibles (ex. manteniment i descàrregues) amb elements de protecció i mantenint distància mínima d’1,5 metres.
- Separacions: dividir els treballadors en grups individuals o de dues persones segons àrees o ubicacions per evitar el contacte. A ser possible no compartir espais entre persones de diferents àrees i sempre mantenir la distància mínima d’1,5 metres.
- Vestuari: neteja i desinfecció del vestuari i de les zones comunes per a cada grup de treballadors.
- Moviments: en desplaçaments d’animals o mercaderies dins l’empresa, respectar la distància entre persones i no traspassar la zona delimitada per a cada treballador.
- Operacions de càrrega i descàrrega: eliminar tot contacte entre el personal, comunicar-se telemàticament i lliurar documentació mitjançant bústies.
Material
- Guants i mascaretes: imprescindibles en la manipulació d’aliments. Si s’utilitzen cal canviar-los sovint i eliminar-los posteriorment, poden donar una falsa sensació de seguretat.
- Productes de neteja: els detergents i desinfectants comuns i l’etanol 70% han de ser suficients. Us adjuntem circular de l’ACSA amb una relació de productes d’instruccions per reforçar la neteja i desinfecció
- Brossa: emprar contenidors estancs específics per a mocadors i altre material sensible utilitzat i incrementar la freqüència de retirada.
Més informació: Recomanacions de neteja i desinfecció d'instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus