Carregant web FCAC

Cooperatives solidàries

 

Des de l’inici de la pandèmia, els consells rectors i els professionals que estan al capdavant de les cooperatives agràries catalanes han tornat a demostrar que aquestes empreses no només són motor de l’economia al territori, sinó que la solidaritat, la implicació, el foment de la cohesió social i el desenvolupament sostenible mitjançant actuacions aprovades pel seu teixit social són valors inherents al col·lectiu.

El model cooperatiu, que es caracteritza per posar les persones al centre, impulsa múltiples accions, a diferents àmbits, arran de la crisi sanitària, econòmica i social dels darrers mesos.

 

Treballem junts per fer front a la Covid-19, perquè junts som més forts

 

 

DESINFECCIÓ DE CARRERS

 

Un bon grapat de cooperatives, de forma voluntària i com a mesura de prevenció davant la propagació del coronavirus, han cedit la maquinària i el seu temps per ajudar en les tasques de desinfecció i neteja dels carrers dels pobles amb més freqüència de pas. Mitjançant la polvorització automatitzada d’hipoclorit sòdic i amb la col·laboració dels Ajuntaments, han contribuït a fer més segurs els carrers.

Entre d’altres, hi trobem Cooperativa d’Ivars, Celler Cooperatiu de Vila-Rodona, Cooperativa Agrícola de Montbrió del Camp, Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre i Cooperativa Agrícola de Vila-seca.

 

DONACIÓ DE MATERIAL

 

Diverses cooperatives han comprat material i equips de protecció individual (EPI’S) per donar-ho i mostrar agraïment a qui més ho necessitava: l’equip de sanitaris que han treballat sense descans per tots nosaltres.

Aquest és el cas de l’Agropecuària Coperal, que ha donat material al Centre d’Assistència Primària del municipi, i d’Unió Fruits, solidaritzada amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona.

D’altres, com la Cooperativa Agrícola Sant Isidre del Perelló, han rebut i repartit mascaretes creades per les mans de cosidores solidàries del poble.

 

AGROBOTIGUES - REPARTIMENT GRATUÏT i MÉS

 

Durant el confinament, ha estat necessari poder omplir el rebost de casa amb les màximes garanties de seguretat. Les cooperatives no només fan possible la provisió d’aliments sinó que també faciliten que els productes arribin a les llars, ja sia portant-los al domicili de les persones de la localitat que no es poden desplaçar -com han fet la Cooperativa Agrícola de la Sénia i la Cooperativa Agrícola de Bràfim- o bé assumint la pròpia cooperativa les despeses d’enviament -com han ofert SAT La Vall d'en Bas, Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre, Vinícola de Nulles, Cooperativa Agrícola de Garriguella i Rabós, Cooperativa Camp de Vinaixa i Vinícola del Priorat.

També han assumit part del cost del repartiment o han reduït la comanda mínima perquè el transport sigui gratuït la Cooperativa Camp d’Els Torms, Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues, Cooperativa Agrària la Borgenca o Soldebre, que ha repartit gratuïtament a la zona del Baix Ebre-Montsià.

Per aquells que s’han pogut desplaçar fins a les agrobotigues, també hem trobat accions com la de la Cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar, que regalava plantes als clients per omplir de color i llum les seves llars.

 

DONACIÓ D’ALIMENTS

 

La falta d’aliments per algunes famílies especialment vulnerables ha estat una preocupació important durant la pandèmia.

El nombre de persones ateses pel Banc dels Aliments de Barcelona ha augmentat més d’un 40% en només dos mesos i, per això, les cooperatives s’han solidaritzat amb aquesta entitat. La Fageda ha aportat més de 257.000 unitats de làctics al Banc d’Aliments i Fruits de Ponent hi ha donat 20.000 kg de fruita de pinyol, a més de fer entrega de verdura, fruita de temporada i sucs naturals a veïns i veïnes del seu municipi mitjançant el Servei de repartiment d’aliments d’Alcarràs.

Cadí ha col·laborat amb Banc d’Aliments i amb Creu Roja, i Llet Nostra ha distribuït més de 12.000 litres de llet i 4.000 iogurts i postres làctiques a persones de grups de risc.

Creu Roja i Càrites també han repartit 2.550 kg de taronges de Cítrics Terres de l’Ebre i les garrafes d'oli d’oliva verge extra de Cellers Domenys.

També col·laboren estretament i de forma habitual amb Banc d’Aliments Cambra Arrossera del Montsià, Arrossaires del Delta de l’Ebre, Llet Nostra, Actel, Girona Fruits, Cooperativa Agrícola el Progrés-Garbí i Cooperativa Agrícola Terra Alta. En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya té signat conveni de col·laboració des de 2019 per garantir el subministrament regular de productes com fruita, cítrics, arròs, llet, oli d’oliva o fruits secs.

 

OBSEQUIS A SANITARIS

 

Són moltes les cooperatives que, conscients del sobreesforç del personal sanitari, han volgut agrair la seva feina obsequiant-los amb productes de qualitat.

Les donacions dels sucs de fruita natural OK! Juice de Fruits de Ponent han anat als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida; s’han distribuït productes làctics de La Fageda per al personal sanitari de diversos centres hospitalaris i residències, i se’ls ha obert la porta a visitar el seu projecte in situ; Llet Nostra ha fet arribar postres com Els Músics i cremes catalanes als sanitaris treballadors de l’Hospital Clínic i de la Vall d’Hebron de Barcelona, i el Grup Cooperatiu Unió ha tret una edició limitada de 1.200 ampolles del vi “Tot anirà bé” que s’ha lliurant íntegrament al Servei Català de la Salut de Camp de Tarragona.

D’altra banda, cooperatives com Covides, Celler Cooperatiu de Gandesa, Celler Cooperatiu de Sant Miquel de Batea, Empordalia, Celler Masroig i Vinícola del Priorat participen en la iniciativa #Enoturismepersanitaris L’objectiu és que els sanitaris puguin gaudir al màxim del seu temps d’oci després de passar uns mesos sotmesos a una forta pressió i vivint situacions complicades psicològicament. Aquells que s’hi apuntin, podran conèixer les vinyes de prop, visitar cellers i gaudir de tastos, esmorzars o sopars amb productes de proximitat.

Celler Cooperatiu de Gandesa, Celler Masroig i Celler Unió col·laboren amb la iniciativa www.recompensemelssanitaris.cat. Tothom que compri una experiència de la web -que inclou escapades, enoturisme, gastronomia, aventura etc.- sabrà que la seva aportació econòmica es convertirà en vals per al personal sanitari que es podran bescanviar en turisme i comerç de proximitat de les cooperatives col·laboradores.

Per aportar la vitamina verda de les flors i plantes al personal sanitari, pacients i gent gran, Corma ha lliurat més de 200 plantes a hotels hospitalitzats i residències.

 

 

DONACIÓ DE DINERS

 

Algunes cooperatives han preferit aportar un cert respir econòmic a diferents entitats. Són l’Agropecuaria Coperal -amb un total de 22.000€ per al Banc dels Aliments, Creu Roja i l’Instituït de Recerca Biomèdica de Lleida- o Cotècnica -que ha donat 10.000€ a Banc dels Aliments de les Terres de Ponent.

Corma ha posat en marxa la iniciativa solidària #plantaelseurecord, que pretén recordar els afectats per la Covid-19. Tothom qui ho vulgui, pot comprar una olivera o un roser amb la finalitat de recordar els éssers estimats, tant els que ja no hi són com els que han superat la malaltia i aquells que segueixen lluitant contra el virus. Cada venta tindrà una donació econòmica directa per a la Fundació Psicologia sense Fronteres.

 

BORSA DE TREBALL

 

Front a l'arribada d'adolescents que migren sols, el cooperativisme català ha posat en marxa el projecte Acollim.coop, que pretén canalitzar la integració social i laboral d’aquests joves.

Fruit de la Covid-19, el projecte Acollim.coop -impulsat per les federacions de cooperatives agràries i de treball, en l’àmbit de CoopCat- ha pres un interès especial i s’ha començat a treballar amb unes 50 cooperatives agràries de diferents sectors productius.

També davant l’estat d’alarma per la Covid-19, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va crear una Borsa de Treball de temporers a disposició del sector que va comptar amb més de 1.400 persones inscrites, majoritàriament de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Som socis de:
Amb el suport de