La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat col·laboradora de la nova estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, que promou ACCIÓ. El programa se centra en els àmbits en què Catalunya té avantatges competitius, com l’alimentació, per tal de reorientar el sector productiu cap a un model encara més sostenible i integrador.
L’objectiu de la Federació participant d’iniciatives com aquesta és promoure la innovació a les cooperatives mitjançant la col·laboració amb centres de recerca i universitats. En el projecte RIS3CAT, la Federació està implicada en el desenvolupament de les tres comunitats que s’han posat en marxa en el sector agroalimentari fomentant la incorporació de cooperatives agràries al programa.
Aquestes comunitats són les d’alimentació, tecnologies de producció i gastronomia. Les seves finalitats són impulsar un pla d’actuacions conjunt i beneficiós per al sector, desenvolupar inversions estratègiques, afavorir la modernització tecnològica i millorar la rendibilitat dels processos productius.
Comunitat Alimentació
Està liderada per l’IRTA.
La Federació ha concretat l’impuls a un projecte de les cooperatives vinculat amb l’autenticació de l’oli.
Comunitat de Tecnologies de Producció Agroalimentària (COTPA)
Està liderat per la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, i inclou tres subgrups de treball: Agricultura, Indústria Agroalimentària i Ramaderia.
En l’àmbit agrari està previst investigar sobre agricultura sostenible de baix input (agricultura de precisió), sanitat vegetal i noves varietats de fruita resistents a plagues i d’alta qualitat organolèptica. El grup d’indústria farà projectes sobre eficiència dels processos, aprofitament dels subproductes i nous materials per a envasos. Finalment, dins el grup ramaderia els projectes estaran relacionats amb el concepte smartfarming, recerca en solucions per a patologies del porcí i reaprofitament de subproductes de la indústria agroalimentària per la seva incorporació als pinsos.
Comunitat de Gastronomia
Està liderada per la Universitat de Barcelona.
Els projectes en preparació varien des dels projectes de IV-V gamma a estratègies per potenciar el consum de productes de proximitat i programes de recerca concrets per a sectors com l’oli i el vi.
El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al Monestir Sant Benet de...
Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra. Aquest és...
La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es...
L’escassedat, a causa de la sequera, comporta que el preu de compra del farratge s’hagi duplicat els últims mesos. Davant d’aquest encariment...
Aquest és el primer any d’aplicació de la Política Agrària Comunitària (PAC) 2023-2027. La reforma ha implicat canvis en els ajuts directes...
"Sóc fill de ramaders i enginyer agrònom. Vaig començar la trajectòria a Agroseguro i posteriorment em vaig incorporar a l’Administració...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h