Carregant web FCAC

Nespresso dóna 152 tones d'arròs a Bancs d'Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

Gràcies al compromís dels consumidors, enguany s'ha donat un 30% més que al 2020 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments

17/03/2021

Per desè any consecutiu, Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) tot l'arròs obtingut a través del seu projecte ‘Arròs Solidari’. Gràcies al compromís i la implicació dels consumidors a l'hora de reciclar les seves càpsules de cafè. Aquest any s'han lliurat 152 tones d'arròs, un 30% més que al 2020, als bancs d'aliments de tota Espanya que gestiona FESBAL.

Aprofitant la reciclabilitat de les càpsules d'alumini de Nespresso, i utilitzant el sistema propi de recol·lecció i reciclatge de la marca, el projecte ‘Arròs Solidari’ busca donar una nova vida a aquest producte. Les càpsules usades que els consumidors reciclen s'envien a una planta de compostatge gestionada per Tradebe, companyia líder en serveis mediambientals, que està situada a Jorba, prop de Barcelona. En aquesta planta, l'alumini amb el qual estan fabricades les càpsules, al ser un material infinitament reciclable, se separa i es trasllada a una altra planta de tractament per a la seva posterior refundició i reutilització com a matèria primera. “El sistema de reciclatge de les càpsules Nespresso encaixa a la perfecció amb un model d'economia circular i sostenible. Una vegada rebem a la nostra planta de compostatge les càpsules usades, ens encarreguem de separar els pòsits de cafè restants de l'alumini perquè cada element tingui una segona vida. El pòsit es converteix en compost d'alta qualitat i l'alumini s'incorpora de nou al procés productiu com a matèria primera, evitant així l'explotació de noves matèries. La tecnologia fa possible aquesta separació, però és imprescindible la col·laboració i compromís del consumidor en el procés de reciclar la càpsula”, explica Adriana Blasco, Corporate Communications Manager de Tradebe.

El compost obtingut s'utilitza posteriorment a Tarragona, al Delta de l'Ebre, per a conrear unes 49 hectàrees de camps d'arròs. D'això s'encarrega la cooperativa Càmara Arrossera del Montsià. “El compost procedent d'aquestes càpsules ens permet obtenir un arròs d'alta qualitat, molt característic d'aquesta zona de Tarragona i aquest compost contribueix a enriquir les propietats del sòl. En tractar-se d'un abonat orgànic millora la seva estructura i contribueix a lluitar contra el canvi climàtic”, comenta Marcel Matamoros, responsable d'arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i president de la Cambra Arrossera del Montsià.

Quan arriba el moment de la recol·lecció, Nespresso compra la totalitat de la collita a aquesta cooperativa agrària i la dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, que coordinen el lliurament perquè arribi l'arròs als més necessitats en tota la geografia espanyola.

Els Bancs d'Aliments, especialment en aquest últim any, estan veient com després de l'inici de la pandèmia el nombre de famílies que sol·liciten ajuda ha incrementat exponencialment. “Poder transformar càpsules de cafè en tones d'arròs és una gran idea que combina creativitat, solidaritat i sostenibilitat, i que suposa un gran suport per a cobrir una de les necessitats bàsiques de moltes persones de tot el país, l'alimentació, especialment davant aquesta crisi social i econòmica a conseqüència de la COVID-19”, ha indicat Miguel Fernández, director de FESBAL.

El projecte compleix deu anys des de la seva posada en marxa al 2011 i des de llavors ha donat més de 1.000 tones d'arròs

Des de la seva primera edició l´any 2011, el projecte 'Arròs Solidari' de Nespresso ha donat als Bancs d'Aliments associació de FESBAL, més de 1.000 tones d'arròs, arribant a més d'1 milió i mig de persones.

Una segona vida

Creada l’any 2011, ‘Arròs Solidari’ és una iniciativa pionera que, dins d'un plantejament d'economia circular, busca donar una nova vida a les càpsules de cafè ja usades. Any rere any, la quantitat de tones d'arròs donat ha anat augmentant, gràcies al compromís amb el reciclatge que tenen els consumidors. “Sense el compromís dels nostres consumidors amb la sostenibilitat, aquest projecte no seria possible. Gràcies a la seva involucració, cada any rebem càpsules usades que podem convertir en una major quantitat de tones d'arròs per a aquells que més ho necessiten. I és que ‘Arròs Solidari’ és un exemple de com un gest tan petit com reciclar la càpsula pot generar un impacte realment positiu. Per això, volem animar que els consumidors continuïn reciclant les seves càpsules, i ens continuïn ajudant a fer que aquesta iniciativa tan especial beneficiï encara a més persones”, ha assenyalat Thomas Reuter, director general de Nespresso Espanya.

Els consumidors poden reciclar les seves càpsules usades en més de 2.000 punts de recollida distribuïts en tota Espanya, situats en boutiques Nespresso, grans superfícies on es poden adquirir màquines Nespresso, i en punts municipals de recollida de residus amb els quals la companyia col·labora. Els consumidors poden trobar el punt de reciclatge més pròxim a través de l'app de Nespresso o de la seva pàgina web. També, des del juliol, els veïns de la ciutat de València poden dipositar les càpsules de cafè d'alumini en els més de 2.500 contenidors grocs repartits per tota la ciutat. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració público - privada entre la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València i Nespresso.

Sobre Nestlé Nespresso SA

Nestlé Nespresso SA és una empresa pionera i una referència mundial en el mercat de cafè en càpsules de la més alta qualitat. L'empresa treballa amb més de 110.000 cafeïcultors en 14 països a través del seu Programa AAA Sustainable Quality™ per a integrar pràctiques sostenibles en les plantacions i el seu entorn. El programa, que neix l’any 2003 en col·laboració amb Rainforest Alliance, contribueix a millorar la producció i la qualitat de les collites, garantint un subministrament sostenible de cafè d'alta qualitat, i millorant els mitjans de vida dels cafeïcultors i les seves comunitats.

Nespresso, amb seu a Lausana, Suïssa, opera en 84 països i compta amb més de 14.250 treballadors. Al 2019, disposava d'una xarxa minorista mundial de 810 boutiques. Si vols més informació, visita la pàgina web corporativa de Nespresso.

Sobre la Federació Espanyola de Bancs d´Aliments (FESBAL)

La Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL), associació sense ànim de lucre creada l’any 1996, coordina les activitats dels 54 Bancs d'Aliments d'Espanya en relació amb tota classe d'organismes públics i empreses privades, d'àmbit nacional o internacional. FESBAL promou l'obtenció d'aliments per a la seva distribució gratuïta. L'any 2019, reparteix més de 144,5 milions de quilos que van arribar a 1,1 milions de persones vulnerables i necessitades, a través d'una xarxa de més de 7.200 institucions benèfiques, tot això gràcies a l'inestimable esforç de 3.211 voluntaris permanents.

Sobre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), constituïda l’any 1983, és una entitat representativa de les cooperatives agràries catalanes i dels seus socis. Aquesta organització omple de contingut l'acció col·lectiva i estructurada de les cooperatives que integren el moviment cooperatiu agrari de Catalunya. Des de la seva creació, la FCAC ha dedicat tots els seus esforços a la reorganització del moviment, i ha procurat dotar-lo dels recursos, la representativitat i els serveis necessaris per a garantir la seva competitivitat i la seva viabilitat empresarial, a més d'assegurar una renda digna als agricultors associats i a les seves famílies, la prestació de serveis en l'entorn rural i la sostenibilitat del medi ambient. La FCAC participa en el moviment cooperatiu espanyol, que a nivell global aglutina més de 3.700 cooperatives agràries de diferents sectors productius, que facturen de forma agregada uns 31.000 milions d'euros, i que representa més del 60% de la producció final agrària, amb un total d'1.170.000 socis i donant ocupació a uns 102.000 treballadors. En el sector de l'arròs, prop del 70% de la producció espanyola és comercialitzada per les cooperatives.

Sobre Tradebe

Tradebe és una companyia internacional líder en serveis mediambientals que ofereix serveis en diversos mercats, inclosos industrial, petroquímic, farmacèutic, oil and gas, etc. La xifra de negoci supera els 600 milions d'euros, compta a més de 2.600 persones a tot el món, i opera més de 90 instal·lacions a Europa (Espanya Regne Unit, França, Alemanya e Italia) i els Estats Units.

 

Font: Nespresso

Altres notícies
18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

15.04.2024

Josep Pere Colat, reelegit president de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

15/04/2024

Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...

12.04.2024

S'activen els ajuts a les cooperatives de l'oli per pal·liar pèrdues d’una collita un 50% inferior a la mitjana

12/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...

12.04.2024

Les cooperatives de cereals visiten el Port de Tarragona

12/04/2024

La Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a l’Antic Pòsit de la Confraria de Pescadors de Tarragona, la reunió de les...

11.04.2024

La FCAC, en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat per mantenir l’activitat agrícola al Baix Llobregat

11/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra partidària de no ampliar la superfície que ocupa l’aeroport d’El Prat amb...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya