Carregant web FCAC

La marieta, símbol dels aliments sostenibles

18/05/2021
OOVE 'Degustus' de la Cooperativa La Granadella
OOVE 'Degustus' de la Cooperativa La Granadella © Cooperativa La Granadella
Agrobotiga de la Cooperativa La Granadella
Agrobotiga de la Cooperativa La Granadella © Cooperativa La Granadella
OOVE 'Oli La Llena' de la cooperativa Agrícola d'Ulldemolins
OOVE 'Oli La Llena' de la cooperativa Agrícola d'Ulldemolins © Agrícola d'Ulldemolins

Tot i que molts productes que trobem al mercat estan produïts amb el sistema de producció integrada, són poc coneguts per la societat en general. Segur que per a molts de vosaltres és un concepte nou, però a Catalunya aquest sistema de producció agrícola s’utilitza fa més d’un quart de segle.

Però, anem al quid de la qüestió... Què és això de la producció integrada? Doncs es tracta d’un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. I és així per diferents raons:

  • Afavoreix la biodiversitat. Els productors utilitzen sistemes que fomenten la biodiversitat de l’ecosistema agrícola instal·lant refugis per a ocells o insectes, fent manteniment de la coberta vegetal del sòl o utilitzant plantes amb flors, entre d’altres. Això fa que en els camps hi hagi una gran quantitat de fauna útil contra les plagues i, alhora, sigui beneficiós per a l’entorn.
  • Prioritza els mètodes de lluita biològica. La fauna del terreny, encarregada de protegir el seu hàbitat, esdevé un control de plagues natural. A més, amb l’assessorament d’un expert, el productor determina mètodes alternatius als químics, sempre que sigui possible, amb tècniques com la captura massiva o de confusió sexual amb feromones.
  • Minimitza el consum de l’aigua. Es busca la millor manera per aprofitar l'aigua, examinant i triant el sistema de regadiu més adient per obtenir resultats òptims sense malbaratar aquest recurs.

Tots aquests processos i tècniques permeten reduir els tractaments químics, però també contribueixen a minimitzar la petjada de carboni en reduir les hores de treball amb el tractor i, per consegüent, el consum de combustibles fòssils.

Per saber si un aliment està produït amb aquesta tècnica de cultiu has de buscar el distintiu de qualitat del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI). L’identificaràs fàcilment pel seu símbol: la marieta.

El CCPI és l’òrgan que atorga aquest segell i és qui té cura de què els productors i elaboradors adscrits compleixen les normes tècniques de la producció integrada, garantint la traçabilitat de tot el procés. A dia d’avui agrupa 107 elaboradors i més de 2.100 pagesos i pageses que cultiven 55 espècies diferents en gairebé 40.300 hectàrees.

Actualment el CCPI està treballant per adaptar la normativa, que tindrà un caràcter més ambiental i que s’adaptarà millor a les exigències del consumidor, per esdevenir la Producció Agrària Sostenible (PAS). Tot i que el procés és lent, en els pròxim anys podrem gaudir d’un sistema de cultiu més curós i socialment responsable.

Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites.

Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites. Els productes de cooperativa que gaudeixen d’aquest segell de qualitat són majoritàriament l’oli d’oliva i la fruita dolça (poma, pera, préssec, nectarina...), però també trobem fruits secs i hortalisses.

En Josep Lluís Escuer, productor de fruita dolça i soci de la cooperativa Fru-Rose de Rosselló, n’és un exemple i utilitza aquesta tècnica des dels inicis de la seva creació. En Josep ens confessa que “és un gran orgull de saber que contribueixo a què la gent pugui gaudir d’uns aliments de gran qualitat que al mateix temps ofereixen unes garanties de salut totals. Participar directament d’una manera de fer que aporta uns beneficis molts grans per a la sostenibilitat del medi ambient al nostre planeta és una gran satisfacció personal.”

No podem obviar l’esforç que milers de persones fan perquè el nostre territori sigui més sostenible i un lloc millor per viure-hi, aquest és el tarannà de les cooperatives agràries i els seus socis i sòcies. Així que ja ho saps, a l’hora de la compra, busca la marieta i escull producte de proximitat :-)

MÉS INFORMACIÓ
Infografia “Saps què és la Producció Integrada?”

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya