Tot i que molts productes que trobem al mercat estan produïts amb el sistema de producció integrada, són poc coneguts per la societat en general. Segur que per a molts de vosaltres és un concepte nou, però a Catalunya aquest sistema de producció agrícola s’utilitza fa més d’un quart de segle.
Però, anem al quid de la qüestió... Què és això de la producció integrada? Doncs es tracta d’un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. I és així per diferents raons:
Tots aquests processos i tècniques permeten reduir els tractaments químics, però també contribueixen a minimitzar la petjada de carboni en reduir les hores de treball amb el tractor i, per consegüent, el consum de combustibles fòssils.
Per saber si un aliment està produït amb aquesta tècnica de cultiu has de buscar el distintiu de qualitat del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI). L’identificaràs fàcilment pel seu símbol: la marieta.
El CCPI és l’òrgan que atorga aquest segell i és qui té cura de què els productors i elaboradors adscrits compleixen les normes tècniques de la producció integrada, garantint la traçabilitat de tot el procés. A dia d’avui agrupa 107 elaboradors i més de 2.100 pagesos i pageses que cultiven 55 espècies diferents en gairebé 40.300 hectàrees.
Actualment el CCPI està treballant per adaptar la normativa, que tindrà un caràcter més ambiental i que s’adaptarà millor a les exigències del consumidor, per esdevenir la Producció Agrària Sostenible (PAS). Tot i que el procés és lent, en els pròxim anys podrem gaudir d’un sistema de cultiu més curós i socialment responsable.
Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites.
Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites. Els productes de cooperativa que gaudeixen d’aquest segell de qualitat són majoritàriament l’oli d’oliva i la fruita dolça (poma, pera, préssec, nectarina...), però també trobem fruits secs i hortalisses.
En Josep Lluís Escuer, productor de fruita dolça i soci de la cooperativa Fru-Rose de Rosselló, n’és un exemple i utilitza aquesta tècnica des dels inicis de la seva creació. En Josep ens confessa que “és un gran orgull de saber que contribueixo a què la gent pugui gaudir d’uns aliments de gran qualitat que al mateix temps ofereixen unes garanties de salut totals. Participar directament d’una manera de fer que aporta uns beneficis molts grans per a la sostenibilitat del medi ambient al nostre planeta és una gran satisfacció personal.”
No podem obviar l’esforç que milers de persones fan perquè el nostre territori sigui més sostenible i un lloc millor per viure-hi, aquest és el tarannà de les cooperatives agràries i els seus socis i sòcies. Així que ja ho saps, a l’hora de la compra, busca la marieta i escull producte de proximitat :-)
MÉS INFORMACIÓ
Infografia “Saps què és la Producció Integrada?”
Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...
Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...
Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...
La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...
PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...
“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...
Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...
La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h