Carregant web FCAC

Davant l’incendi a les comarques de la Conca de Barberà i l’Anoia

La FCAC posa de relleu la importància de l'activitat agrària per reduir l'efecte dels incendis forestals

26/07/2021

Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Conca de Barberà i l’Anoia la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar la nostra solidaritat amb la gent de les poblacions afectades i agrair la tasca dels serveis d’extinció.

Cal tenir en compte que, una vegada més, els pagesos i ramaders estan contribuint, des del primer moment, de forma molt efectiva, a la lluita contra el foc. Es constata que els camps de conreu en producció actuen com a tallafocs i redueixen l’impacte d’un incendi. Per contra, els camps de conreu abandonats i els boscos sense gestió forestal, com els de les zones cremades, n’intensifiquen de manera molt important els efectes.

El fet que l’activitat forestal no sigui rendible implica que s’incrementi la massa combustible i l’abandonament de l’activitat comporta la desaparició de camins que haurien ajudat en les tasques d’extinció. Aquesta situació es veu agreujada, molts cops, per la dificultat en la tramitació de plans de gestió forestal.

Des de la cooperativa Agropecuària Coperal de Santa Coloma de Queralt, s’informa que un 40% de la superfície de cereal afectada per l’incendi (unes 350 hectàrees) estava encara per collir i que l’incendi ha cremat una nau de porcs d’engreix de 400 animals.

L’abandonament de l’activitat agrària per manca de rendibilitat i, com a conseqüència d’això, la manca de relleu generacional, és un factor que agreuja de forma molt important els efectes d’un incendi. Des de la Federació estimem, per exemple, que en els últims vuit anys s’han abandonat, en diferents zones de Catalunya, 5.500 hectàrees de conreu de fruita seca, principalment d’ametller de secà situat en les zones més marginals i amb menor aptitud agronòmica, en gran mesura degut a la desaparició d’una part dels ajuts directes a aquest conreu.

Per un país viu i equilibrat calen pagesos i ramaders al territori. I cal que puguin viure dignament de la seva activitat. Les cooperatives agràries com a empreses propietat dels pagesos són entitats que generen riquesa allà on es troben, no es deslocalitzen i contribueixen a l’arrelament de la població i a l’equilibri territorial. Transformant i comercialitzant els productes dels seus socis les cooperatives posen a disposició dels consumidors productes de qualitat i de proximitat. Com va dir algú, cada vegada que anem a comprar estem decidint en quin país volem viure.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya