Carregant web FCAC

Reunió amb el DACC

La FCAC reivindica el paper clau de les cooperatives a la cadena de valor del Cava i alerta del descens de producció de raïm

Les puntes de calor extrema i dues campanyes consecutives de sequera provoquen una davallada important en la verema i, per tant, un increment de costos en la producció de raïm i en l’elaboració de vi

07/09/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i cooperatives vitivinícoles s’han reunit avui amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà; el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells. En la trobada s’ha reivindicat un reconeixement explícit al paper clau dels cellers cooperatius com a pont entre els productors de raïm i altres elaboradors de Cava, tenint en compte que 21 cooperatives participen en el sector del Cava i representen al voltant del 50% del total de vi que s’utilitza per a l’elaboració d’aquest producte.

La reivindicació de la FCAC pren especial rellevància davant la caiguda de la producció d’aquesta campanya, provocada per la sequera persistent durant dues campanyes i agreujada pels cops de calor extrema d’aquest estiu, que han afectat sobretot les varietats majoritàries, especialment la macabeu.

Segons estudis d’exercicis anteriors, els costos de producció del raïm se situarien en uns 40 cèntims per quilo i el cost de transformació en vi base Cava seria d’uns 15 cèntims addicionals. Ara bé, tot indica que en la campanya actual aquests costos augmentarien a causa de la davallada de la producció -que comporta un increment del cost unitari- i per la conjuntura actual, marcada per l’increment del preu de les matèries primeres i dels costos energètics.

Per això, Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, valora positivament el “compromís explícit de la Conselleria amb el cooperativisme com a model necessari en el sector del Cava. Les cooperatives hem fet un esforç importantíssim per modernitzar les instal·lacions i oferir un producte de qualitat. També som una baula important en termes quantitatius a la cadena de valor garantint la producció i la venda de proximitat. Alhora, apostem per l’economia verda i som la millor garantia per evitar la deslocalització i per assegurar el relleu generacional i la continuïtat del model d’explotació tradicional”.

En aquest sentit, els cellers cooperatius, liderats per la FCAC, han iniciat un procés de reflexió estratègica que pretén reforçar la competitivitat del sector i obtenir una millor remuneració perquè els associats continuïn veient la cooperativa com la seva empresa de referència. En el marc d’aquest procés s’ha elaborat un estudi sobre els costos d’elaboració del vi base Cava als cellers cooperatius.

En la reunió d’avui, s’ha aconseguit el compromís de la Conselleria d’Acció Climàtica perquè encarregui al CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) un estudi complementari al de la FCAC englobant el conjunt d’elaboradors de vi base Cava. Aquest projecte, que s’hauria de presentar abans de finalitzar el mes d’octubre, també hauria de contemplar la previsió d’increment de costos de producció i transformació derivats de la situació actual de descens de la collita i d’increment dels costos energètics i dels inputs. La seva finalitat seria disposar de dades validades i augmentar la transparència d’aquest mercat.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també s’ha compromès a reforçar –a curt i mitjà termini- els controls que realitza per donar compliment a la normativa vigent de la cadena alimentària i la regulació del sector vitivinícola.

Font: FCAC
Altres notícies
30.03.2023

La FCAC reclama que es defensi l’ús de l’aigua per a l’alimentació a la Cimera contra la sequera

30/03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama una defensa de l’ús de l’aigua per a l’alimentació a la Cimera de partits...

23.03.2023

Caprabo aposta per la reducció del plàstic en l'embolcall dels productes de proximitat

23/03/2023

Caprabo ha introduït als seus supermercats la venda de tomàquets amb embolcall 100% reciclable i compostable de la cooperativa Conca de la Tordera,...

23.03.2023

La FCAC trasllada les peticions i necessitats del sector de la planta viva al DACC

23/03/2023

A la darrera Taula Sectorial Agrària de la Flor i Planta Viva, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat la necessitat...

22.03.2023

Les cooperatives, presents a la reunió de Corylus europae

22/03/2023

Reus ha acollit la reunió presencial d'enguany de Corylus europae, un grup informal de diverses administracions i entitats de diferent naturalesa...

16.03.2023

Nespresso dona més de 1.300 tones d'arròs als Bancs d'Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

16/03/2023

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 184 tones d'arròs (gairebé un...

16.03.2023

La FCAC impulsa el projecte de gestió de residus de fitosanitaris

16/03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat la primera reunió de treball de les cooperatives preseleccionades en el...

16.03.2023

Consens de propostes de treball de la DO Cava en la trobada de vocals del sector productor

16/03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat, a les instal·lacions de Castell d'Or a Vila-rodona, una trobada dels...

13.03.2023

Resultats finals del grup operatiu Ferticoop_GO sobre fertilització i gestió de les dejeccions

13/03/2023

En el marc del grup operatiu Ferticoop_GO, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), conjuntament amb el GO Imeco, ha...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya