La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va celebrar, el 30 de maig, la 41a Assemblea General a La Selva del Camp amb gairebé 200 persones sòcies de cooperatives dels diferents sectors productius i d’arreu del territori.
Ramon Sarroca, president de la FCAC, va reivindicar “la força de la pagesia i el cooperativisme com a model consolidat per fer front a la complexitat dels reptes de futur des del respecte als valors cooperatius i l’interès per la comunitat i l’entorn”. Sarroca va insistir en la importància de fixar població al territori, la sostenibilitat i el relleu generacional, tot animant els joves assistents a formar part del consell rector de la Federació en els propers anys.
Durant la cloenda, David Mascord, conseller en funcions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va subratllar “la importància del moviment cooperativista al país” alhora que confirmava que “el projecte Impuls.Coop ha d’esdevenir l’eina que permetrà fer un salt endavant”.
Entre d’altres representants de l’entorn econòmic i social, el president i el director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Ángel Villafranca i Gabriel Trenzado, respectivament, també van participar a l’Assemblea General d’enguany.
L’Anuari Socioeconòmic i el quadre de comandament Dashboard.coop 2024, presentats en el marc de l’Assemblea, indiquen un increment notable de la facturació des de 2018 alhora que augmenta la dimensió empresarial de les 193 empreses cooperatives, aglutinadores de 32.115 persones sòcies i amb presència a tot el territori català. Els preus comercialitzats tendeixen a ser superiors a la mitjana catalana.
La facturació global va assolir el màxim històric del cooperativisme agrari amb 2.276,8 milions d’euros al 2022. També van créixer la facturació mitjana per cooperativa –situant-se en 12 milions d’euros-, per soci/a productor -73.621 euros- i per treballador/a –513.000 euros.
L’exercici econòmic de 2022 va estar molt influenciat, a nivell de preus, per l’impacte de la guerra a Ucraïna ja que va implicar una tensió en els mercats de matèries primeres i en el cost de l’energia, alhora que van coincidir conjuntures concretes a determinats sectors. No obstant això, la FCAC mostra preocupació per com evolucionarà la facturació a conseqüència de la sequera.
Abans de l’inici de l’Assemblea General, els assistents van visitar les instal·lacions de COSELVA, que enguany ha rebut el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària per la construcció del nou molí de l’oli Antara. Es tracta d’una edificació sostenible de 4.000 metres quadrats i amb llum natural.
El molí integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit que facilita un millor rendiment de les olives i la conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics de l’oli d’oliva verge extra. Així mateix, aporta beneficis ambientals mitjançant plaques solars, una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli i el reciclatge de les aigües utilitzades durant el procés d’elaboració de l’oli.
A l’Assemblea General s’ha aprovat una renovació parcial del consell rector fruit de les eleccions als sectors de conreus herbacis i farratges, fruita seca, pinsos i ramaderia i llet, a més dels grups específics de formació i desenvolupament rural.
A tots els sectors hi ha hagut continuïtat a excepció de conreus herbacis i farratges on s’incorpora Antonio Llaràs –de l'Agrícola les Planes- i del grup específic de formació que tindrà com a representant a Acoraida Arasa –de l'Agrícola de la Sénia.
Xavier Pié –de l'Agrícola de Sant Isidre de Vilabella- continua al capdavant de desenvolupament rural, Ramon Armengol -de la Cooperativa d’Ivars- segueix com a titular de ramaderia i llet, Josep Pere Colat –d’Unió Nuts- és responsable de fruita seca i Emili Nebot -d'AGROCAT- ho és de pinsos.
El Consell Rector de la FCAC, presidit per Ramon Sarroca, compta amb un total de 10 representants sectorials i 3 titulars de grups específics.
Corma va aportar “vitamina verda” amb composicions de planta viva, petúnies i sàlvia blava.
D’altra banda, els assistents van poder degustar els productes de Coselva i els vins d’Unió Origen, Covides, Celler Batea, Cellers Domenys, Castell d’Or i Cevipe que s’oferien des de la ja tradicional Wine Truck als jardins de l’Hotel Mas Passamaner.
El dinar, regat amb vins i cava cooperatius, va donar protagonisme a Celler Capçanes, Unió Origen i la Vinícola de Nulles. Finalment i presentat en primícia, el licor d’oliva de l'Arbequina acompanyava les postres de la jornada de germanor.
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h