Carregant web FCAC

Salutació del president

 

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

RAMON SARROCA

Les cooperatives agràries som la base per a un país millor

Fa gairebé quaranta anys de la constitució de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’any 1983, i des d’aleshores hem esdevingut referents en els diferents àmbits d’interès per al nostre sector.

La Federació hem estat l’instrument estratègic per situar el cooperativisme en el marc de discussió de les polítiques agroalimentàries que s’han desenvolupat durant les darreres dècades. Davant els diferents interlocutors, ens hem consolidat com una font fiable i rigorosa, aportant arguments sòlids i projectes per donar suport i fer avançar el sector.

En l’àmbit de la Unió Europea, hem estat actius participant en els successius períodes de la Política Agrària Comunitària i hem presentat argumentaris relatius a circumstàncies estructurals i decisions sectorials i financeres. També hem treballat davant els reptes que s’han derivat de la incorporació de nous països a la UE i la tendència cap a polítiques més sostenibles.

En relació amb la política agrària de Catalunya, la Federació hem estat una organització aglutinadora i necessària per posar en relleu la rellevància de les cooperatives en la producció dels aliments del segle XXI, una funció que ha d’afrontar reptes derivats del canvi climàtic, la innovació, els objectius de desenvolupament sostenible o l’economia social, al temps que hem de fer una major pedagogia de la importància de l’equilibri territorial per al conjunt de la societat.

Els nostres arguments sobre plantejaments generals els vehiculem, a més, mitjançant la Confederació de Cooperatives de Catalunya i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, per tal d’aconseguir influència sobre tots els punts neuràlgics amb capacitat d’incidència en el nostre futur.

A dia d’avui, som un model empresarial consolidat que contribueix decisivament a la gestió del territori aportant riquesa econòmica, responsabilitat mediambiental i compromís social vers als nostres socis i sòcies i, també, per al conjunt d’habitants del món rural.

Així ho hem tornat a demostrar durant la pandèmia de la Covid-19, quan ens hem refermat com un sector bàsic garantint la provisió d’aliments al conjunt del país al temps que complíem una funció social imprescindible en el territori i mostràvem el nostre vessant més solidari.

Per davant tenim objectius importants com l’impuls a la professionalització dels consells rectors i dels seus gestors, l’eficiència empresarial, el relleu generacional, la visualització de la dona o la gestió de les seccions de crèdit. Però, en qualsevol cas, les cooperatives agràries som l’únic model que garanteix l’alineació dels interessos dels productors –que som socis i, per tant, dels propietaris de la cooperativa- amb l’estratègia empresarial de l’entitat.

El cooperativisme és una forma diferent de fer empresa i ens considerem una eina de futur per al sector agroalimentari del país. Per això, volem aprofitar el nostre espai a Internet -actualitzat, modern, senzill i atractiu- per explicar qui som, on estem, què fem i com ho duem a terme.

Com a element destacat, la pàgina web de la Federació inclou un mapa interactiu sobre les cooperatives agràries amb informació rellevant del col·lectiu. També hi ha informació corporativa i espais dedicats a l’actualitat del sector, la promoció del producte cooperatiu i l’oferta formativa.

Finalment, hem volgut posar en valor l’equip de professionals que, amb els seus coneixements i experiència, han estat decisius en les fites assolides al passat, continuen portant el dia a dia del sector i, de ben segur, també jugaran un paper rellevant en els nous reptes.

Us animo a totes i a tots a visitar la nostra web i a gaudir-la, i us encoratjo a implicar-vos amb el nostre projecte, el dels agricultors i ramaders catalans agrupats en cooperatives, per continuar fent història!

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya