Els sectors més cooperativitzats són l’ametlla (les cooperatives produeixen un 72% del total d’ametlla a Catalunya), oli d’oliva (76% del total), arròs (68%), avellana (67%) i garrofa (63%). També tenen una participació rellevant sobre el conjunt català en cítrics (36%), vi (53%), fruita de pinyol (42%), cultius herbacis excepte farratges (39%), fruita de llavor (46%) i llet (36%).
El model productiu es basa en una triple sostenibilitat: econòmica, social i mediambiental. Alhora que es proveeix d’aliments de qualitat i proximitat a la població, s’aposta per dinamitzar l’activitat al territori i es treballa per garantir les rendes al sector productor.
Per això, els preus comercialitzats per les cooperatives són superiors a la mitjana dels operadors catalans en la majoria de produccions i la diferència s’accentua quan les cooperatives participen més clarament en la creació de valor afegit. És el cas de la planta viva (on les cooperatives assoleixen un preu fins a un 200% superior al conjunt de Catalunya), els cítrics (un 135,2% més), la garrofa (14,9%), l’arròs (23,7%), l’horta (5,7%), el vi (13,9%), l’oli d’oliva (3,4%), la llet (42,3%) i l’ametlla (21,5%), entre d’altres.
Darrere les cooperatives agràries catalanes hi ha més de 32.000 homes i dones, agricultors i ramaders, d’arreu del territori.
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h