Els sectors més cooperativitzats són l’ametlla (les cooperatives produeixen un 75% del total d’ametlla a Catalunya), oli d’oliva (73% del total), arròs (72%), avellana (65%) i garrofa (64%). També tenen una participació rellevant sobre el conjunt català en cítrics (52%), vi (45%), fruita de pinyol (45%), cultius herbacis excepte farratges (40%), fruita de llavor (34%) i llet (27%).
El model productiu es basa en una triple sostenibilitat: econòmica, social i mediambiental. Alhora que es proveeix d’aliments de qualitat i proximitat a la població, s’aposta per dinamitzar l’activitat al territori i es treballa per garantir les rendes al sector productor.
Per això, els preus comercialitzats per les cooperatives són superiors a la mitjana dels operadors catalans en la majoria de produccions i la diferència s’accentua quan les cooperatives participen més clarament en la creació de valor afegit. És el cas de la planta viva (on les cooperatives assoleixen un preu fins a un 220,9% superior al conjunt de Catalunya), els cítrics (un 130,8% més), la garrofa (48,4%), l’arròs (47,0%), la mel (38,7%), l’horta (28,7%), el vi (26,5%), l’oli d’oliva (21,3%), la llet (19,8%) i l’ametlla (12,0%), entre d’altres.
Darrere les cooperatives agràries catalanes hi ha gairebé 30.000 homes i dones, agricultors i ramaders, d’arreu del territori.
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h