La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ostenta la representació pública del cooperativisme agroalimentari i per extensió, del món rural
Aquest mandat, recollit en els estatuts socials, la legitima per exercir les accions pertinents davant l’Administració i qualsevol altra entitat de l’entorn econòmic i social en defensa dels interessos generals del sector cooperatiu agrari.
La Federació té representants que exerceixen com a portaveus de les cooperatives catalanes a més de 120 taules, organismes i comissions d’institucions públiques i privades d’abast català, estatal o europeu. En aquests fòrums es treballa per influir en àmbits tan diversos com agroalimentació, medi ambient, territori, empresa i economia social.
De forma complementària a l’activitat de representació, la Federació presta assessorament sectorial i serveis empresarials a les cooperatives federades i, mitjançant aquestes, també a socis i sòcies. A més, organitza activitats formatives, lidera projectes de caire social, territorial i d’innovació i dóna suport a les seccions de crèdit per mitjà de la cooperativa de segon grau ASC, SCCL.
L’experiència i el coneixement profund del sector agroalimentari ha permès que, en el desenvolupament de les seves funcions, la Federació hagi aconseguit fites especialment rellevants per a la competitivitat del cooperativisme agrari que posen de manifest el lideratge de l’entitat i la força del col·lectiu.
Formem part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya – CoopCat, que és el màxim òrgan de representació i on s’apleguen les agràries juntament amb la resta de famílies del cooperativisme: treball, consumidors i usuaris, ensenyament i habitatge. Actualment, CoopCat ostenta la presidència de l’Associació d’Economia Social de Catalunya (AESCAT).
Mantenim contacte habitual amb la Comissió d’Agricultura del Parlament presentant, als diputats dels diferents grups polítics, argumentaris i esmenes en aquelles iniciatives rellevants per al cooperativisme agrari. També duem a terme compareixences vinculades a temes d’interès per al sector.
Participem a prop d’un centenar de grups de treball d’institucions públiques i privades, en especial en els òrgans i consells dels departaments de la Generalitat de Catalunya, mitjançant portaveus que donen veu a les cooperatives catalanes. També mantenim una estreta relació amb els centres de recerca i universitats públiques catalanes.
Principals institucionsDuem a terme la funció representativa mitjançant la participació a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
Participem en els òrgans de govern i els diferents consells sectorials de Cooperatives Agro-alimentàries en representació dels interessos del sector. Tenim presència a més d’una vintena de fòrums de debat i impulsem l’estratègia de l’organització gràcies al lideratge que ens confereix el fet d’ostentar la presidència o vicepresidència dels consells sectorials de fruita de llavor, fruita seca, pinsos, porcí, carburants, flor i planta ornamental, farratges i subministraments.
Tenim representants propis a diferents interprofessionals agroalimentàries: vi, oli d’oliva, porcí i vacum de carn.
Tenim participació directa en la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea (COGECA) després del nomenament de Ramon Armengol, membre del consell rector de la FCAC, com a president de l’organisme que ostenta la màxima representació de les cooperatives agroalimentàries a nivell comunitari.
La nostra presència en els grups de treball sectorials i generals de la Comissió Europea s’articula a través de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, que disposa d’una delegació a Brussel·les. Les cooperatives catalanes tenim representants catalans a fòrums d’especial rellevància per als interessos del sector i la interlocució amb funcionaris de la Comissió Europea, el Consell de la UE, el Parlament Europeu, la Representació Permanent d’Espanya davant la UE i la Delegació de la Generalitat a Brussel·les.
En paral·lel, tenim oberta una línia estratègica de treball amb eurodiputats catalans al Parlament Europeu i els eurodiputats estatals de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural.
Estem associats a Biorefine Cluster Europe i a European Bioeconomy Network.
Som terra, som força, som cooperativa
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop