Carregant web FCAC

Què fem?

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ostenta la representació pública del cooperativisme agroalimentari i per extensió, del món rural

Aquest mandat, recollit en els estatuts socials, la legitima per exercir les accions pertinents davant l’Administració i qualsevol altra entitat de l’entorn econòmic i social en defensa dels interessos generals del sector cooperatiu agrari.

La Federació té representants que exerceixen com a portaveus de les cooperatives catalanes a més de 120 taules, organismes i comissions d’institucions públiques i privades d’abast català, estatal o europeu. En aquests fòrums es treballa per influir en àmbits tan diversos com agroalimentació, medi ambient, territori, empresa i economia social.

De forma complementària a l’activitat de representació, la Federació presta assessorament sectorial i serveis empresarials a les cooperatives federades i, mitjançant aquestes, també a socis i sòcies. A més, organitza activitats formatives, lidera projectes de caire social, territorial i d’innovació i dóna suport a les seccions de crèdit per mitjà de la cooperativa de segon grau ASC, SCCL.

L’experiència i el coneixement profund del sector agroalimentari ha permès que, en el desenvolupament de les seves funcions, la Federació hagi aconseguit fites especialment rellevants per a la competitivitat del cooperativisme agrari que posen de manifest el lideratge de l’entitat i la força del col·lectiu.

 

A Catalunya

Formem part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya – CoopCat, que és el màxim òrgan de representació i on s’apleguen les agràries juntament amb la resta de famílies del cooperativisme: treball, consumidors i usuaris, ensenyament i habitatge. Actualment, CoopCat ostenta la presidència de l’Associació d’Economia Social de Catalunya (AESCAT).

Mantenim contacte habitual amb la Comissió d’Agricultura del Parlament presentant, als diputats dels diferents grups polítics, argumentaris i esmenes en aquelles iniciatives rellevants per al cooperativisme agrari. També duem a terme compareixences vinculades a temes d’interès per al sector.

Participem a prop d’un centenar de grups de treball d’institucions públiques i privades, en especial en els òrgans i consells dels departaments de la Generalitat de Catalunya, mitjançant portaveus que donen veu a les cooperatives catalanes. També mantenim una estreta relació amb els centres de recerca i universitats públiques catalanes.

Principals institucions

A l’Estat espanyol

Duem a terme la funció representativa mitjançant la participació a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.

Participem en els òrgans de govern i els diferents consells sectorials de Cooperatives Agro-alimentàries en representació dels interessos del sector. Tenim presència a més d’una vintena de fòrums de debat i impulsem l’estratègia de l’organització gràcies al lideratge que ens confereix el fet d’ostentar la presidència o vicepresidència dels consells sectorials de fruita de llavor, fruita seca, pinsos, porcí, carburants, flor i planta ornamental, farratges i subministraments.

Tenim representants propis a diferents interprofessionals agroalimentàries: vi, oli d’oliva, porcí i vacum de carn.

A la Unió Europea

Tenim participació directa en la Confederació General de Cooperatives Agràries (COGECA) mitjançant Ramon Armengol, membre del consell rector de la FCAC i representant espanyol a l’organisme que ostenta la màxima representació de les cooperatives agroalimentàries a nivell comunitari.

La nostra presència en els grups de treball sectorials i generals de la Comissió Europea s’articula a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, que disposa d’una delegació a Brussel·les. Les cooperatives catalanes tenim representants a fòrums d’especial rellevància per als interessos del sector i la interlocució amb funcionaris de la Comissió Europea, el Consell de la UE, el Parlament Europeu, la Representació Permanent d’Espanya davant la UE i la Delegació de la Generalitat a Brussel·les.

En paral·lel, tenim oberta una línia estratègica de treball amb eurodiputats catalans al Parlament Europeu i els eurodiputats estatals de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural.

Estem associats a Biorefine Cluster Europe i a European Bioeconomy Network.

2020. Aprovació de la Llei de la Vitivinicultura al Parlament de Catalunya
2020. Aprovació de la Llei de la Vitivinicultura al Parlament de Catalunya
2020. Reunió amb la conseller d'Agricultura, Teresa Jordà, per trobar solucions als danys ocasionats pels flamencs als camp d'arròs
2020. Reunió amb la conseller d'Agricultura, Teresa Jordà, per trobar solucions als danys ocasionats pels flamencs als camp d'arròs
2020. Reunió amb l'eurodiputat per Catalunya en Comú, Ernest Urtasun
2020. Reunió amb l'eurodiputat per Catalunya en Comú, Ernest Urtasun © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
2019_El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a l'Assemblea General FCAC
2019_El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a l'Assemblea General FCAC © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
2019. Ramon Armengol, president de la COGECA, a la conferència EU Agricultural Outlook
2019. Ramon Armengol, president de la COGECA, a la conferència EU Agricultural Outlook
2019. Reunió amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani
2019. Reunió amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
2019. Torbada de la FCAC i representants de les cooperatives afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre amb la conseller d'Agricultura, Teresa Jordà
2019. Torbada de la FCAC i representants de les cooperatives afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre amb la conseller d'Agricultura, Teresa Jordà
2019. Delegació de dones de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya al Parlament Europeu
2019. Delegació de dones de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya al Parlament Europeu
2018. Acord del model català de la nova PAC
2018. Acord del model català de la nova PAC © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
2022. Assemblea General FCAC
2022. Assemblea General FCAC © FCAC

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya