La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ostenta la representació pública del cooperativisme agroalimentari i per extensió, del món rural
Aquest mandat, recollit en els estatuts socials, la legitima per exercir les accions pertinents davant l’Administració i qualsevol altra entitat de l’entorn econòmic i social en defensa dels interessos generals del sector cooperatiu agrari.
La Federació té representants que exerceixen com a portaveus de les cooperatives catalanes a més de 120 taules, organismes i comissions d’institucions públiques i privades d’abast català, estatal o europeu. En aquests fòrums es treballa per influir en àmbits tan diversos com agroalimentació, medi ambient, territori, empresa i economia social.
De forma complementària a l’activitat de representació, la Federació presta assessorament sectorial i serveis empresarials a les cooperatives federades i, mitjançant aquestes, també a socis i sòcies. A més, organitza activitats formatives, lidera projectes de caire social, territorial i d’innovació i dóna suport a les seccions de crèdit per mitjà de la cooperativa de segon grau ASC, SCCL.
L’experiència i el coneixement profund del sector agroalimentari ha permès que, en el desenvolupament de les seves funcions, la Federació hagi aconseguit fites especialment rellevants per a la competitivitat del cooperativisme agrari que posen de manifest el lideratge de l’entitat i la força del col·lectiu.
Formem part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya – CoopCat, que és el màxim òrgan de representació i on s’apleguen les agràries juntament amb la resta de famílies del cooperativisme: treball, consumidors i usuaris, ensenyament i habitatge. Actualment, CoopCat ostenta la presidència de l’Associació d’Economia Social de Catalunya (AESCAT).
Mantenim contacte habitual amb la Comissió d’Agricultura del Parlament presentant, als diputats dels diferents grups polítics, argumentaris i esmenes en aquelles iniciatives rellevants per al cooperativisme agrari. També duem a terme compareixences vinculades a temes d’interès per al sector.
Participem a prop d’un centenar de grups de treball d’institucions públiques i privades, en especial en els òrgans i consells dels departaments de la Generalitat de Catalunya, mitjançant portaveus que donen veu a les cooperatives catalanes. També mantenim una estreta relació amb els centres de recerca i universitats públiques catalanes.
Principals institucionsDuem a terme la funció representativa mitjançant la participació a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
Participem en els òrgans de govern i els diferents consells sectorials de Cooperatives Agro-alimentàries en representació dels interessos del sector. Tenim presència a més d’una vintena de fòrums de debat i impulsem l’estratègia de l’organització gràcies al lideratge que ens confereix el fet d’ostentar la presidència o vicepresidència dels consells sectorials de fruita de llavor, fruita seca, pinsos, porcí, carburants, flor i planta ornamental, farratges i subministraments.
Tenim representants propis a diferents interprofessionals agroalimentàries: vi, oli d’oliva, porcí i vacum de carn.
Tenim participació directa en la Confederació General de Cooperatives Agràries (COGECA) mitjançant Ramon Armengol, membre del consell rector de la FCAC i representant espanyol a l’organisme que ostenta la màxima representació de les cooperatives agroalimentàries a nivell comunitari.
La nostra presència en els grups de treball sectorials i generals de la Comissió Europea s’articula a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, que disposa d’una delegació a Brussel·les. Les cooperatives catalanes tenim representants a fòrums d’especial rellevància per als interessos del sector i la interlocució amb funcionaris de la Comissió Europea, el Consell de la UE, el Parlament Europeu, la Representació Permanent d’Espanya davant la UE i la Delegació de la Generalitat a Brussel·les.
En paral·lel, tenim oberta una línia estratègica de treball amb eurodiputats catalans al Parlament Europeu i els eurodiputats estatals de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural.
Estem associats a Biorefine Cluster Europe i a European Bioeconomy Network.
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h