Carregant web FCAC
banner 1banner 1

AGROactivitat

AGRO ENERGIA
Desembre 2022
Descarregar revista Veure a ISSUU
Crisis i oportunitats

Ens trobem a les acaballes d’un any molt complicat que el sector hem afrontat amb resiliència i durant el qual la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat de valent en diversos fronts.

Cuetejaven encara els efectes de la Covid-19, quan vam haver d’encarar un increment dels costos. La situació es va veure agreujada pel conflicte a Ucraïna, que va disparar a l’alça els inputs i va arribar a tensar l’aprovisionament de matèries primeres per a l’alimentació de la ramaderia.

Els efectes del canvi climàtic també s’han posat de manifest enguany. Hem sofert episodis de cops de calor extrema i una situació de sequera que han perjudicat les produccions. Alhora, hem patit temporals a la zona litoral i una gelada històrica a principi d’abril, amb temperatures sota zero durant moltes hores, que va tenir efectes devastadors per a la fruita dolça i l’ametlla.

Malgrat aquest conjunt de circumstàncies adverses, excepcionals i coincidents en els darrers mesos, la Federació -junt amb totes i cadascuna de les cooperatives sòcies- hem mantingut l’activitat agrària i la indústria alimentària al territori. En aquest procés hem comptat amb la complicitat de les Administracions, que ens han mostrat el seu suport per pal·liar, almenys parcialment, els efectes de la crisi.

A hores d’ara, ens trobem a la recta final de la gestió d’ajuts específics per a les cooperatives i els productors afectats per les gelades de la primavera. També estem implementant el Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries i participant activament en la definició del nou marc normatiu de la Política Agrària Comuna (PAC 2023-2027), amb reptes que concretarem en el proper Pla Estratègic de la Federació.

També estem cada vegada més compromesos amb projectes de desenvolupament de comunitats energètiques d’autoconsum fotovoltaic compartit a entorns rurals, en l’impuls de la bioeconomia circular i en la cooperació entre cooperatives de diferents àmbits.

La implicació en la innovació i el compromís amb el desenvolupament econòmic, social, mediambiental i territorial del país ens han suposat el recent atorgament del Premi al Compromís Empresarial i Institucional per part del Consell Social de la Universitat de Lleida.

És un guardó que ens aporta satisfacció per la feina feta i que obre la porta a la celebració del 40è aniversari de la FCAC, un esdeveniment que coincideix amb la publicació del número 100 de la revista AGROactivitat i amb la celebració dels 20 primers anys d’una eina tan estratègica per al sector com el Pla de Competitivitat.

Es tracta de fites assolides fruit de l’esforç del conjunt de persones que durant quatre dècades hem cregut en el valor de la FCAC com a eina de representació i de servei al cooperativisme agrari.

Amb aquest punt de partida i amb la vostra complicitat, estic convençut que el consell rector i l’equip humà de la Federació aconseguirem que aquest 2023 sigui un any ple d’oportunitats!

Bones Festes a totes i tots.

Ramon Sarroca
President

Llegir més
Notícies
Som socis de
Amb el suport de