Conceptes bàsics de l’envasat en la indústria alimentària
- Funcions i efectes de l’envasat dels productes alimentaris.
- Característiques i propietats necessàries dels materials utilitzats per a l’envasat de productes alimentaris.
- Tipus i modalitats d’envasat de productes alimentaris.
- Envasat asèptic.
- Envasat amb aire.
- Envasat al buit.
- Envasat amb atmosfera modificada.
- Envasat actiu.
Materials i productes per a l’envasat en la indústria alimentària
- Principals tipus i modalitats d’envasat de productes alimentaris.
- Envasos metàl·lics: alumini, llanda. Constitució i propietats.
- Envasos de vidre i ceràmica: Propietats. Tipus: flascó, ampolles i garrafes.
- Envasos de paper i cartró: Propietats. Tipus: brik, cartrons i paper.
- Envasos de materials plàstics i complexos: Naturalesa i propietats. Tipus: bosses, bosses microperforades, safates, flexibles esterilitzats, termoformats.
- Altres tipus d’envasos.
- Embolcalls diversos.
- Productes i matèries d’acompanyament i presentació.
- Recobriments i pel·lícules comestibles.
- Etiquetes, retolació i elements d’identificació i informació.
- Requisits legals de condicionat de productes.
Materials d’embalatge i envasat
- Papers, cartrons i plàstics – Fleixos, cintes i cordes.
- Safates i altres suports d’embalatge.
- Gomes i coles.
- Auditius, grapes i segells.
- Altres materials auxiliars.
Descripció de les operacions d’envasat, condicionats i embalatge
- Formació d’envasos in-situ.
- Manipulació i preparació d’envasos.
- Neteja d’envasos.
- Procediments per omplir i dosificació.
- Tipus o sistemes de tancat.
- Procediment de condicionat i identificació.
- Operacions d’envasat, regulació i maneig.
- Envasat en atmosfera modificada.
- Manipulació i preparació de materials d’embalatge.
- Procediments d’empaquetat, retractilat, orientació i formació de lots.
- Retolació i identificació de lots.
- Paletització i moviments de palets.
- Destí i ubicació de sobrants i deixalles d’envasat, condicionat i embalatge.
- Anotacions i registres de consums i producció.
- Seguretat i higiene en l’envasat i embalatge de productes alimentaris.
Funcionament bàsic de la maquinària d’envasat, condicionat i embalatge
- Tipus bàsics, principals compostos i funcionament de l’envasat.
- Equips auxiliars.
- Manteniment elemental posada a punto.
- Màquines manuals d’envasat i condicionat. Tipus de panys. Màquines automàtiques d’envasat i condicionat.
- Línies automatitzades integrals.
- Màquines d’embalatge. Tipus bàsics, principals compostos i funcionament de l’embalatge. Equips auxiliar d’embalatges.
- Manteniment elemental i posada a punt. Màquines manuals d’embalatge.
- Màquines automàtiques i robotitzades. Líneas automatitzades integrals.
- Professionals interessats en especialitzar-se en envasat, condicionat i embalatge de productes alimentaris.
- Identificar els envasos i materials, així com aplicar les operacions automàtiques per a l’envasat, condicionat i embalatge de productes alimentaris.
- És necessari disposar d’un PC, tablet o mòbil capaç de navegar per Internet. Es recomana el Google Chrome perquè és el navegador que dóna menys problemes.