Carregant web FCAC

En les properes setmanes s'anunciaran les entitats guanyadores

Quatre cooperatives catalanes finalistes dels V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa

Mans, Agrocat, Càmara Arrossera del Montsià i un projecte liderat per Llet Nostra competiran amb 14 cooperatives de 8 països en els premis de la COPA-COGECA

23/03/2021
Càmara Arrossera del Montsià
Càmara Arrossera del Montsià
AGROCAT
AGROCAT © FCAC
"Els Músics" de Llet Nostra © Llet Nostra
Mans Ecològic
Mans Ecològic © Mans

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la presència de 4 cooperatives catalanes a la final de la V edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa convocats per la COPA-COGECA, l’organització que agrupa les cooperatives i entitats agràries de tots els sectors agrícoles i ramaders de la Unió Europea. L’objectiu dels guardons és reconèixer les bones pràctiques de les cooperatives agrícoles europees en el disseny d'una agricultura innovadora, més sostenible i orientada a les persones.

Les cooperatives catalanes finalistes són la Càmara Arrossera del Montsià (Amposta) per la creació de valor ambiental en l’àmbit de la bioeconomia; Agrocat (Sant Fruitós de Bages) per la creació de valor econòmic donant suport als socis agricultors; les postres “Els Musics” -que és fruit de la cooperació entre Llet Nostra i la Cooperativa del Baix Empordà, Cadí, L’Avellanera, Mel Múria i Masachs- per la creació de valor econòmic amb productes innovadors, i Mans (Sant Vicenç dels Horts) per la creació de valor social.

En total, són finalistes per als Premis Europeus a la Innovació un total de 18 cooperatives agràries de 9 països europeus, que participen en 6 categories diferents. A més de les quatre catalanes, opten a ser guardonades quatre cooperatives d’Irlanda, dues d’Itàlia, dues de Suècia, dues de Polònia, una de Bèlgica, una de Finlàndia, una de França i una de Grècia.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, destaca que “les cooperatives agràries catalanes estem apostant fort per la innovació i per contribuir a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del nostre territori i, per tant, de la Unió Europea. La innovació també és essencial perquè el sector pugui guanyar dimensió, competitivitat i la possibilitat d’oferir productes amb valor afegit”.

A la Unió Europea hi ha 22.000 cooperatives agràries que representen 7 M d’agricultors i ramaders

A la Unió Europea hi ha un total de 22.000 cooperatives agràries que aglutinen 7 milions d’agricultors i ramaders. Les cooperatives tenen un pes molt rellevant dins del sector agroalimentari a països com Dinamarca, Suècia, Holanda o Alemanya. A Catalunya hi ha 195 cooperatives agràries que representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% agrícola i 23% ramadera).
 

CÀMARA ARROSSERA DEL MONTSIÀ, sccl

Finalista en la categoria de creació de valor ambiental: bioeconomia circular

Compromesa amb la preservació de la riquesa natural de Delta de l'Ebre i el seu Parc Natural -considerat el segon més important de la Unió Europea-, la Càmara Arrossera del Montsià treballa, des de fa més d’una dècada, en un projecte disruptiu d'economia circular i de valorització dels subproductes de l'arròs que ajudarà a reduir l'impacte negatiu dels plàstics en el medi ambient.

Fruit de la investigació, la cooperativa ha trobat la manera de reconvertir la pellofa de l'arròs en un nou material, anomenat Oryzite, que podria substituir el plàstic en productes d’indústries d’automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles.

Per cada quilogram d’Oryzite hi ha un quilogram menys de plàstic al planeta i, a més, la seva producció  té beneficis en la reducció del CO2, la petjada de carboni i el consum d'energia.

AGROCAT, sccl

Finalista en la categoria de creació de valor econòmic: suport als socis agricultors

El projecte d’Agrocat és la suma de sis projectes innovadors que ja estan operatius i aporten valor a les operacions de la cooperativa, un valor que també es trasllada als socis ramaders.

En concret, s’ha desenvolupat un sistema d’analítica Nir sobre les matèries primeres per aprofitar el seu valor nutricional (400.000 anàlisis anuals) i un sistema Nir OnLine per analitzar la producció de la cooperativa en temps real i ajustar els nutrients de les racions a les necessitats del bestiar en cada fase productiva (1’5 milions anàlisis anuals).

També s’ha desenvolupat una unitat experimental amb sistemes automatitzats per pesar els animals i el consum de pinso individualment; l’aplicació Applipur per a la gestió de les dejeccions ramaderes, la fertilització dels camps i la traçabilitat, i un programa de cobertura verda per prevenir l’erosió de les terres i millorar la fertilització.

Finalment s’ha desenvolupat una planta de biogàs per aprofitar els residus vinculats a la cooperativa i evitar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

“ELS MÚSICS”

LLET NOSTRA, COOP BAIX EMPORDÀ, CADÍ, L’AVELLANERA, MEL MÚRIA I MASACHS
Finalista en la categoría de creació de valor econòmic: productes innovadors

“Els Músics” -avalats per l’Institut Català de la Cuina- és el primer “snack català” i sorgeix de la reinterpretació de les Postres de Músic presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català, elaborades a partir de productes naturals i poc processats, i que permet el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat. 

És fruit del primer conveni de col·laboració entre cooperatives del primer sector català: 500 productors de fruita seca, llet (mató) i mel s'han unit per presentar la combinació dels tres ingredients en un mateix producte per primera vegada.

MANS

Finalista per la creació de valor social

MANS Ecològic recolza la pagesia del país oferint un preu just per la producció de fruita i verdura d’agricultura ecològica, al temps que dóna oportunitats socials i laborals a persones en risc d’exclusió que treballen a la cooperativa.

La cooperativa MANS està associada a la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Molí d’en Puigvert -productors d’horta ecològica- i a la Fundació Topromi -que envasa fruita seca ecològica. Tots impulsen projectes d’inserció per a joves en risc d’exclusió i persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental, acompanyant-los en el procés d’integració social i laboral. Els projectes són a Món Sant Benet (Bages), Palafolls (Maresme) i la Canonja (Tarragonès).

 

Font: FCAC

Altres notícies

Assemblea General de les cooperatives agràries de Catalunya

15/06/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza la XXXVIII Assemblea General demà passat, 17 de juny. És la segona ocasió en...

La FCAC sol·licita revertir la retallada d'un 74% al desenvolupament rural

02/06/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) sol·licita que el Ministeri d’Agricultura reverteixi la retallada del 74% del...

La Cooperativa Agrària de Torelló inaugura una agrobotiga capdavantera en consum sostenible

01/06/2021

La Cooperativa Agrària de Torelló inaugura, el proper dijous 3 de juny, una agrobotiga capdavantera en el consum sostenible de forma integral. El...

Les cooperatives agràries, més a prop del consumidor amb la venda on-line

27/05/2021

Un total de 31 cooperatives agràries amb portals de venda on-line de productes agroalimentaris han participat en la jornada "El comerç...

Cevipe Grup Cooperatiu col·labora en la inserció de persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental

26/05/2021

El Francis i l’Adrià actualment estan fent les pràctiques amb Cevipe Grup Cooperatiu, SCCL col·labora habitualment amb el programa de...

Entrega dels premis del I Concurs ‘Les millors mels catalanes’

20/05/2021

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...

Un terç del consum energètic de les cooperatives agràries prové de fonts renovables

19/05/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que el 30,8% del consum energètic per part de les cooperatives agràries prové...

Entrega dels premis del I Concurs "Les millors mels catalanes"

18/05/2021

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya seran reconegudes en l’entrega dels premis del I Concurs ‘Les millors mels catalanes’, que...

Som socis de:
Amb el suport de