En els darrers anys hem vist com la digitalització s'ha implantat de ple a les nostres vides quotidianes, sobretot a partir de l'aparició dels telèfons intel·ligents o smartphones. En paral·lel, s'han desenvolupat aplicacions de gran consum mundial (Facebook, Google, Twitter... són algunes de les més conegudes) que han generat companyies privades mundials de mida gegant, les més grans en capitalització borsària fins ara.
Al sector agroalimentari hem vist implantar la digitalització en diversos àmbits: en la producció agrària amb els sistemes de control del reg, llibres de camp digitalitzats, control integrat de granges, sistemes electrònics i informatitzats en el control i la gestió de processos de les indústries agroalimentàries, seguiment de la traçabilitat mitjançant sistemes digitals i un llarg etcètera. Els dies 25 i 26 de novembre a Lleida veurem moltes més d'aquestes aplicacions concretes que cada cop avancen més i s'adapten millor a les necessitats de tota la cadena de producció alimentària.
Davant la pregunta de si al sector agroalimentari estem avançant prou, la resposta no és clara, encara que es decanta cap a un "ha de millorar". "Ha de millorar" a causa de factors interns i de factors externs al sector. Entre els externs cal destacar la manca d'infraestructures, el cost d'adquisició de determinats equips i, sobretot, la manca de persones capacitades (talent) per implantar aquestes innovacions disruptores (hi ha una forta competència per part d'altres sectors de l'econonomia més atractius per a aquest talent). Entre els interns, la manca de capacitat de captació d'aquest talent (els motius són diversos) i un mercat de treball amb una oferta elevada que permet suplir els costos associats a la inversió tecnològica per costos laborals.
Al Fòrum DATAGRI veurem solucions concretes, per sectors, per àmbits, per tecnologies, etc. que són desenvolupades per grans empreses tecnològiques i per altres de més petites però molt innovadores.
No obstant, estem a la ruta adequada. Aquests dos dies del Fòrum DATAGRI veurem solucions concretes, per sectors, per àmbits, per tecnologies, etc. que són desenvolupades per grans empreses tecnològiques i per altres de més petites però molt innovadores. Totes elles orientades al sector en les diverses fases de producció, transformació i comercialització.
Als agents del sector se’ns demana facilitar la disseminació d'aquestes solucions a través de dues vies. La primera a través de la formació i la informació: jornades tècniques, activitats de formació, sessions de demostració i altres de semblants. La segona, impulsar mecanismes per facilitar la inversió en aquestes tecnologies, públics i privats. Entre els mecanismes públics, adaptant ràpidament les polítiques que de vegades limiten el suport a aquestes o que en limiten la implantació efectiva. Entre els agents privats, demostrar de manera clara i inequívoca que la inversió en aquestes tecnologies i en la seva implantació és rendible.
M'atreveixo a afirmar que el que hem vist fins ara és la primera fase d'aquesta gran revolució tecnològica en què estem immersos i que és la més gran a què s'enfronta la humanitat. La combinació de la reducció del cost dels equips necessaris (hard) i la generació de grans quantitats de dades multiplicarà exponencialment la seva explotació a partir de la seva gestió integrada (Big Data) que, alhora, són la matèria primera de l'anomenada actualment Intel·ligència Artificial. Aquests dos elements, conjugats amb l'explosió de la robòtica a tota la cadena agroalimentària, ens fan augurar un nou paradigma en la producció i distribució d'aliments.
El sector apícola de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), junt amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, mostren el...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta profundament les víctimes mortals i els ferits en les tasques d’extinció dels...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el...
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h