Carregant web FCAC

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la 'Farina de Mestral' i dels productes de proximitat. Precisament, durant l’acte, s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la 'Farina de Mestral', que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i que ja es pot trobar a Coperal en paquets d’1kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres de municipis de la demarcació.

La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb la varietat de blat panificable apta per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC; Joan Canela, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus; Ramon de la Fuente, president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i membres del Consell Rector, socis i la direcció de Coperal.

Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.

La directora general de Coperal, Antonieta Gual, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la Farina de Mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal, el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.

El president de Coperal, Ramon Segura, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100% de la collita en zones com l’Alt Camp. També ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit i, sobretot, ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que són un factor clau per avançar en la sobirania alimentària.

Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.

Font: Coperal
Altres notícies
14.09.2023

Presa de contacte amb el nou director general d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives

14/09/2023

Membres del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) encapçalats pel president, Ramon Sarroca, s’han reunit...

08.09.2023

La collita de raïm es reduiria un 50%

08/09/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que els efectes de la sequera deixaran empremta en la verema d’enguany, que es...

06.09.2023

Festa de la Verema de l'Agrícola de Llorenç del Penedès

06/09/2023

L’Agrícola de Llorenç del Penedès celebrarà la Festa de la Verema 2023 el proper dissabte 30 de setembre a partir de les 18h, i s’allargarà...

05.09.2023

Els forts aiguats del Baix Ebre i Montsià han afectat, sobretot, les infraestructures de les explotacions

05/09/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) fa balanç preliminar de les conseqüències per al sector agrari dels forts aiguats...

04.09.2023

La FCAC participa a la jornada RECOMEX d’assajos i d’innovació en cultius extensius d’hivern

04/09/2023

Els passat divendres 1 de setembre va tenir lloc a Calaf la jornada organitzada per l’IRTA de referència del sector: RECOMEX sobre assajos i...

30.08.2023

FCAC, JARC i Manifest del Gran Urgell demanen que el DACC respongui a les al·legacions als ajuts amb celeritat

30/08/2023

Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Manifest del Gran Urgell estan...

28.08.2023

La FCAC estima que hi hauria unes 800 hectàrees d’arròs i unes 100 d’olivera afectades

28/08/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la pedregada que va afectar la comarca del Montsià el passat dissabte 26...

22.08.2023

La cooperativa Agrícola de Llorenç rep 5 medalles al concurs International Wine and Spirits Awards

22/08/2023

Els vins i caves de l’Agrícola de Llorenç del Penedés han obtingut nous reconeixements a nivell internacional, afiançant els èxits obtinguts...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya