Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la 'Farina de Mestral' i dels productes de proximitat. Precisament, durant l’acte, s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la 'Farina de Mestral', que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i que ja es pot trobar a Coperal en paquets d’1kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres municipis de la demarcació.
La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb la varietat de blat panificable apta per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC; Joan Canela, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus; Ramon de la Fuente, president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i membres del Consell Rector, socis i la direcció de Coperal.
Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.
La directora general de Coperal, Antonieta Gual, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la Farina de Mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal, el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.
El president de Coperal, Ramon Segura, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100% de la collita en zones com l’Alt Camp. També ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit i, sobretot, ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que són un factor clau per avançar en la sobirania alimentària.
Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.
Aquest dissabte, el Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig i Molist, ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa de...
Arrossaires del Delta de l'Ebre, la cooperativa líder en la producció d'arròs al Delta de l'Ebre, anuncia un canvi significatiu en la seva...
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) emplaça al nou executiu a donar compliment de la Resolució 949/XIV del Parlament de...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
Per tercer any consecutiu, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, en la 12a Taula del...
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...
La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h