Carregant web FCAC

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la 'Farina de Mestral' i dels productes de proximitat. Precisament, durant l’acte, s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la 'Farina de Mestral', que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i que ja es pot trobar a Coperal en paquets d’1kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres municipis de la demarcació.

La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb la varietat de blat panificable apta per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC; Joan Canela, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus; Ramon de la Fuente, president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i membres del Consell Rector, socis i la direcció de Coperal.

Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.

La directora general de Coperal, Antonieta Gual, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la Farina de Mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal, el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.

El president de Coperal, Ramon Segura, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100% de la collita en zones com l’Alt Camp. També ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit i, sobretot, ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que són un factor clau per avançar en la sobirania alimentària.

Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.

Font: Coperal
Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya