Carregant web FCAC

PROJECTE PINSO-CIRBIO

Impuls de models circulars en la fabricació del pinso

25/10/2023

El projecte PINSO-CIRBIO ha estat un projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) durant dos anys, qui va subcontractar el centre tecnològic LEITAT, amb l’objectiu d’estudiar el potencial per establir estratègies d’economia circular dins del sector cooperatiu català per tal de reduir la dependència de matèries primeres importades per la fabricació del pinso dins a les cooperatives.

Durant el projecte s’ha identificat la tipologia i característiques de les actuals matèries primeres en la fabricació de pinso de les cooperatives de la FCAC, sent les principals característiques (de més important a menys): el valor energètic, carbohidrats, proteïnes, la fibra alimentària, vitamines, els macroelements, els microelements, el contingut d’aigua, la matèria inorgànica i el pH. També s’han identificat els requisits mínims que han de complir els subproductes per ser una alternativa real.

Alhora, s’han analitzat diferents subproductes de diferents sectors, escollint un total de quatre com a potencials fonts de matèria primera per a la producció de pinso: la sansa d’oliva, la clofolla d’ametlla, la palla d’arròs i la rapa de raïm.

Dels quatre subproductes s’han analitzat les seves característiques i els punts forts i febles que presenten com a matèria primera de pinso i com a font d’additius. I s’ha identificat que la principal estratègia per donar resposta a les necessitats identificades per cada subproducte és la realització de projectes d’àmbit col·laboratiu dels diferents sectors.

Gràcies a l'anàlisi exhastiu de tots aquests factors s’han pogut definir diferents models de negoci circulars per aquesta possible sinèrgia entre cooperatives dels diferents sectors i les cooperatives de pinso.   

Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat de Catalunya per al foment de l’economia circular.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
26.04.2024

La FCAC s'adhereix a "El Sentido de la Carne", un projecte pioner de col·laboració per posar en valor el plaer de consumir carn

26/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'uneix a “El Sentido de la Carne”, una iniciativa pionera de col·laboració de la...

25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya