El projecte PINSO-CIRBIO ha estat un projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) durant dos anys, qui va subcontractar el centre tecnològic LEITAT, amb l’objectiu d’estudiar el potencial per establir estratègies d’economia circular dins del sector cooperatiu català per tal de reduir la dependència de matèries primeres importades per la fabricació del pinso dins a les cooperatives.
Durant el projecte s’ha identificat la tipologia i característiques de les actuals matèries primeres en la fabricació de pinso de les cooperatives de la FCAC, sent les principals característiques (de més important a menys): el valor energètic, carbohidrats, proteïnes, la fibra alimentària, vitamines, els macroelements, els microelements, el contingut d’aigua, la matèria inorgànica i el pH. També s’han identificat els requisits mínims que han de complir els subproductes per ser una alternativa real.
Alhora, s’han analitzat diferents subproductes de diferents sectors, escollint un total de quatre com a potencials fonts de matèria primera per a la producció de pinso: la sansa d’oliva, la clofolla d’ametlla, la palla d’arròs i la rapa de raïm.
Dels quatre subproductes s’han analitzat les seves característiques i els punts forts i febles que presenten com a matèria primera de pinso i com a font d’additius. I s’ha identificat que la principal estratègia per donar resposta a les necessitats identificades per cada subproducte és la realització de projectes d’àmbit col·laboratiu dels diferents sectors.
Gràcies a l'anàlisi exhastiu de tots aquests factors s’han pogut definir diferents models de negoci circulars per aquesta possible sinèrgia entre cooperatives dels diferents sectors i les cooperatives de pinso.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat de Catalunya per al foment de l’economia circular.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra d’acord amb la proposta de consens sobre els ajuts destinats a pal·liar els...
Caprabo manté el creixement en les vendes de productes de proximitat procedents de cooperatives agràries, que han registrat un augment del 6% en el...
La cooperativa catalana Unió Nuts podrà exportar ametlla en gra a la Xina després que aquesta setmana s’hagi conegut l’autorització del...
Coincidint amb la Festa de l’Oli Nou, la cooperativa Coselva inaugura el nou molí d’oli, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros per...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la collita d’arròs cau un 13,8% en relació a la campanya passada -que no...
Coincidint amb la Presidència espanyola de la Unió Europea, la Confederació General de Cooperatives Agràries de la UE (COGECA) i Cooperatives...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclamen al Departament d’Acció...
La Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat presenta un nou producte, la crema de calçots, en el marc del Gastronòmic Fòrum Barcelona. La crema...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h