El projecte PINSO-CIRBIO ha estat un projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) durant dos anys, qui va subcontractar el centre tecnològic LEITAT, amb l’objectiu d’estudiar el potencial per establir estratègies d’economia circular dins del sector cooperatiu català per tal de reduir la dependència de matèries primeres importades per la fabricació del pinso dins a les cooperatives.
Durant el projecte s’ha identificat la tipologia i característiques de les actuals matèries primeres en la fabricació de pinso de les cooperatives de la FCAC, sent les principals característiques (de més important a menys): el valor energètic, carbohidrats, proteïnes, la fibra alimentària, vitamines, els macroelements, els microelements, el contingut d’aigua, la matèria inorgànica i el pH. També s’han identificat els requisits mínims que han de complir els subproductes per ser una alternativa real.
Alhora, s’han analitzat diferents subproductes de diferents sectors, escollint un total de quatre com a potencials fonts de matèria primera per a la producció de pinso: la sansa d’oliva, la clofolla d’ametlla, la palla d’arròs i la rapa de raïm.
Dels quatre subproductes s’han analitzat les seves característiques i els punts forts i febles que presenten com a matèria primera de pinso i com a font d’additius. I s’ha identificat que la principal estratègia per donar resposta a les necessitats identificades per cada subproducte és la realització de projectes d’àmbit col·laboratiu dels diferents sectors.
Gràcies a l'anàlisi exhastiu de tots aquests factors s’han pogut definir diferents models de negoci circulars per aquesta possible sinèrgia entre cooperatives dels diferents sectors i les cooperatives de pinso.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat de Catalunya per al foment de l’economia circular.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h