El projecte PINSO-CIRBIO ha estat un projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) durant dos anys, qui va subcontractar el centre tecnològic LEITAT, amb l’objectiu d’estudiar el potencial per establir estratègies d’economia circular dins del sector cooperatiu català per tal de reduir la dependència de matèries primeres importades per la fabricació del pinso dins a les cooperatives.
Durant el projecte s’ha identificat la tipologia i característiques de les actuals matèries primeres en la fabricació de pinso de les cooperatives de la FCAC, sent les principals característiques (de més important a menys): el valor energètic, carbohidrats, proteïnes, la fibra alimentària, vitamines, els macroelements, els microelements, el contingut d’aigua, la matèria inorgànica i el pH. També s’han identificat els requisits mínims que han de complir els subproductes per ser una alternativa real.
Alhora, s’han analitzat diferents subproductes de diferents sectors, escollint un total de quatre com a potencials fonts de matèria primera per a la producció de pinso: la sansa d’oliva, la clofolla d’ametlla, la palla d’arròs i la rapa de raïm.
Dels quatre subproductes s’han analitzat les seves característiques i els punts forts i febles que presenten com a matèria primera de pinso i com a font d’additius. I s’ha identificat que la principal estratègia per donar resposta a les necessitats identificades per cada subproducte és la realització de projectes d’àmbit col·laboratiu dels diferents sectors.
Gràcies a l'anàlisi exhastiu de tots aquests factors s’han pogut definir diferents models de negoci circulars per aquesta possible sinèrgia entre cooperatives dels diferents sectors i les cooperatives de pinso.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat de Catalunya per al foment de l’economia circular.
Unes 25 cooperatives agràries del sector de l’oli d’oliva, juntament amb el centre tecnològic Leitat i les empreses Carinsa, INGROUP i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada en línia adreçada a les cooperatives per analitzar la...
L’acte de presentació del projecte europeu SPRINT, sobre malbaratament a la restauració i supermercats, ha acollit un debat entre diferents...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès la sol·licitud al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament d’Agricultura,...
Les cooperatives vitivinícoles s’han reunit a Reus per fer balanç de l’escassa darrera campanya i de com ha respost el mercat. La trobada...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió de seguiment amb Rosa Altisent, directora general...
El representant de fauna cinegètica de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Antonio Llaràs, s’ha reunit amb la directora...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h