Carregant web FCAC

Arròs cremós de galeres, carxofes i espardenyes

06/06/2018
Arròs cremós de galeres, carxofes i espardenyes
Arròs cremós de galeres, carxofes i espardenyes


Recepta Jeroni Castell, xef Les Moles, restaurant amb estrella Michelin
*Descarrega la recepta en arxiu pdf*

 

Sofregit de carxofa

 

Pelar i tallar la ceba a daus. En una olla d'acer inoxidable (important que no sigui de metall perquè la carxofa es posaria negra) posar l'oli d'oliva verge extra i confitar la ceba molt lentament.

Mentrestant, netejar la carxofa i tallar-la, també, a daus d'1 cm de gruix.

Quan la ceba comenci a estar daurada, afegir-hi la carxofa i confitar fins que estigui tova. A continuació, escórrer l'excés d'oli i reservar.

Salsa de tomàquet

Picar els alls. Netejar la resta d'hortalisses i tallar-les en juliana.

En un cassó amb oli d'oliva verge extra sofregir, a foc molt suau, els alls picats i el pebre negre en gra. Quan estigui ben fet, retirar els alls i afegir la ceba i el porro juntament amb la fulla de llorer.

Passats uns minuts, posar-hi la pastanaga i, quan ja estigui ben sofregida, incorporar-hi el tomàquet. Deixar sofregir una bona estona, afegir sal i sucre. Triturar-ho tot fins obtenir una salsa fina i reservar.

Caldo de galeres

Netejar les hortalisses i tallar-les en juliana fina.

Sofregir-les en una olla amb un raig d'oli d'oliva verge extra.

Afegir les galeres i sofregir fins que es daurin. Quan hagin agafat color, posar-hi l'aigua i baixar el foc al mínim. Aixecar el bull i mantenir-lo durant 15 minuts.

A continuació, aturar el foc i deixar infusionar uns 30 minuts més. Passar el brou pel colador xinès i reservar. Extreure la carn de les galeres per al muntatge del plat.

Emplatat

En una cassola, posar 2 cullerades de sofregit de carxofa per ració d'arròs i deixar sofregir a foc baix, fins que caramel·litzi.

Llavors posar-hi una culleradeta d'all picat i deixar cuinar fins que es dauri. Després, una culleradeta de julivert fresc picat i uns 90 g d'arròs. Sofregir una mica i deixar que l'arròs s'amari bé del suc del sofregit.

Incorporar una culleradeta de la salsa de tomàquet, sofregir durant un moment i abocar el brou de galeres ja bullint.

Cuinar uns 17-18 minuts fins que l'arròs estigui al punt, rectificar de sal i retirar.

Mantecar l'arròs amb la carn de la galera amb què s'ha fet el brou i amb un raig d'oli d'oliva verge extra.

Emplatar. Acabar el plat amb 25 g d'espardenyes marcades a la planxa i amb una mica de katsuobushi. Es tracta de flocs de tonyina sec laminats molt fins que, en entrar en contacte amb la calor de l'arròs, reproduiran un moviment molt similiar al de les potetes de les galeres quan estan vives.

 

Productes de cooperatives utilitzats per fer l’arròs

  • Arròs “Segadors del Delta” d’Arrossaires del Delta de l’Ebre

  • Carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana

  • Oli d'oliva verge extra "Les Cabanes" Cooperativa de Juncosa de Les Garrigues

  • Tomàquets de Conca de la Tordera

Maridat amb...

  • Vi Babalà blanc del Celler d’Espolla
Altres notícies
01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya