Carregant web FCAC

RECEPTA

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

Una recepta del xef Jordi Àvila, amb maridatge de la sommelier Clara Antúnez de La Gastronòmica

17/07/2025
Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques
Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques © David Airob - Caprabo

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on els productes de les cooperatives són els protagonistes i la fruita el fil conductor. La jornada s'ha celebrat en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Es tracta d'una amanida viva i equilibrada amb notes àcides, dolces i cremoses. El cogombre i la poma verda aporten el cruiexent i la frescor; el mató, suavitat; els fruits secs, textura; i les herbes i el vinagre de poma, el toc aromàtic i refrescant final.

La sommelier Clara Antúnez ens recomana maridar aquest plat amb el toc refrescant del Cava Brut Nature 'LesTres Naus' de la cooperativa Cellers Domenys.

INGREDIENTS

  • 1 cogombre gran de la cooperativa Conca de la Tordera.
  • 1/2 poma verda Granny Smith de Novacoop Mediterranea (formada per les cooperatives ActelGrup i Fruits de Ponent).
  • 100 gr de mató CADÍ.
  • Un grapat de fruita seca: avellanes, nous o ametlles de COSELVA.
  • 2 cullerades d'oli d’oliva verge extra 'Les Cabanes' de l'Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues.
  • Herbes aromàtiques fresques al gust: menta, julivert i alfàbrega de Corma.
  • 1 cullerada de vinagre de poma 'Germanor' de Novacoop Mediterranea.
  • Sal i pebre negre acabat de moldre.

ELABORACIÓ

Prepareu el cogombre: renteu-lo i talleu-lo a làmines molt fines amb una mandolina o un pelador de verdures. Si ho preferiu es pot pelar només parcialment.

Talleu la poma: renteu-la bé i talleu-la a làmines fines també amb mandolina o pelador, mantenint la pell. Ruixeu-la amb unes gotes de vinagre de poma perquè no s’oxidi.

Munteu l’amanida: en una safata plana, disposeu les làmines de cogombre i poma de forma alternada o en espiral per un efecte visual atractiu.
Afegiu-hi el mató: amb una cullera, afegiu petites porcions de mató per sobre.

Textura cruixent: piqueu lleugerament els fruits secs i repartiu-los per damunt.

Amanir: barregeu el vinagre de poma amb l’oli, sal i pebre. Aboqueu-ho per sobre just abans de servir.

Herbes aromàtiques: piqueu les herbes fresques i afegiu-les al final, per mantenir el seu aroma intens.

Podeu acabar el plat amb una mica de ratlladura de llimona o unes gotes de mel per a un toc extra de contrast.

Podeu acabar el plat amb una mica de ratlladura de llimona o unes gotes de mel per a un toc extra de contrast.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya