Carregant web FCAC

Garantia de qualitat de l’oli

12/06/2018
Garantia de qualitat de l’oli
Garantia de qualitat de l’oli © LiBiFOOD-UB

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya lidera el projecte d’innovació Autenfood, que té com a objectiu desenvolupar mètodes que permetin l’autenticació d’aliments propis de la gastronomia catalana. Un dels aliments inclosos en el projecte és l’oli d’oliva.

Malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau. Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses.

[pullquote]L’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau i és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses per tal de garantir la qualitat i la confiança[/pullquote]


Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació, explica que “vam considerar una aposta estratègica poder participar en un projecte que ajudarà a reduir situacions de frau que podrien lesionar els interessos del sector; això ens permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”.

En aquest sentit, l’objectiu de la recerca és trobar estratègies analítiques per verificar la varietat de l’oli d’oliva i el seu origen geogràfic o també per detectar possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis.

Una de les principals característiques del projecte és que es treballa amb mostres genuïnes. Això significa que es tracta de mostres preses directament a peu de producció i que es contempla una alta diversitat, amb la participació de cooperatives representants de les cinc denominacions d’origen catalanes així com algunes no integrades a cap denominació.

Actualment, el projecte està desenvolupant la segona fase. Els resultats provisionals obtinguts pel mostreig en la primera fase, campanya 2016-17, permetrien detectar olis de llavors en olis d’oliva a baixes concentracions i també discriminar entre olis procedents de diferents regions.

Posteriorment, es contemplarà el desenvolupament d’una base de dades per a la caracterització de la producció oleícola catalana i per al futur desenvolupament d’eines d’autenticació transferibles al mercat.

El grup de recerca LIBIFOOD, de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de l’estudi sobre l’oli, que compta amb el suport d’ACCIÓ i el finançament de fons europeus FEDER.

Altres notícies
14.03.2024

El conveni entre l’ASC i GVC Gaesco facilitarà condicions preferents a les seccions de crèdit

14/03/2024

Les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes podran accedir a la contractació de pagarés de l’Institut Català de Finances...

14.03.2024

La FCAC reclama mesures front la caiguda dels preus del cereal per sota dels costos de producció

14/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui al matí, a la Taula Sectorial Agrària de cereals-herbacis amb el...

13.03.2024

Nespresso dona 176 tones d’arròs al Banc dels Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

13/03/2024

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats 176 tones d'arròs de la collita...

12.03.2024

Maria Casoliva, reelegida presidenta de fruita de llavor de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

12/03/2024

Maria Casoliva, representant de la branca de fruita i horta de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegida presidenta del...

11.03.2024

La FCAC compareix al Parlament de Catalunya per la proposició de Llei de creació del Fons Agrari

11/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament que des d’una iniciativa parlamentària es proposi incrementar...

08.03.2024

L’ASC presenta el seu model organitzatiu i accions estratègiques a la Comunitat Valenciana

08/03/2024

Representants de l’ASC, SCCL -cooperativa de segons grau de la qual són sòcies totes les cooperatives agràries amb secció de crèdit de...

07.03.2024

La FCAC confia que el Ple del Parlament votarà a favor de canvis estructurals en la política agrària i demana un Pla estratègic

07/03/2024

Després de la intervenció en el monogràfic sobre la pagesia del Parlament, dimarts passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...

05.03.2024

La FCAC reclama la supressió del límit de 40 arnes d’abelles a espais naturals

05/03/2024

En el context de mobilitzacions de la pagesia, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el Departament...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya