Carregant web FCAC

Garantia de qualitat de l’oli

12/06/2018
Garantia de qualitat de l’oli
Garantia de qualitat de l’oli © LiBiFOOD-UB

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya lidera el projecte d’innovació Autenfood, que té com a objectiu desenvolupar mètodes que permetin l’autenticació d’aliments propis de la gastronomia catalana. Un dels aliments inclosos en el projecte és l’oli d’oliva.

Malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau. Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses.

[pullquote]L’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau i és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses per tal de garantir la qualitat i la confiança[/pullquote]


Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació, explica que “vam considerar una aposta estratègica poder participar en un projecte que ajudarà a reduir situacions de frau que podrien lesionar els interessos del sector; això ens permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”.

En aquest sentit, l’objectiu de la recerca és trobar estratègies analítiques per verificar la varietat de l’oli d’oliva i el seu origen geogràfic o també per detectar possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis.

Una de les principals característiques del projecte és que es treballa amb mostres genuïnes. Això significa que es tracta de mostres preses directament a peu de producció i que es contempla una alta diversitat, amb la participació de cooperatives representants de les cinc denominacions d’origen catalanes així com algunes no integrades a cap denominació.

Actualment, el projecte està desenvolupant la segona fase. Els resultats provisionals obtinguts pel mostreig en la primera fase, campanya 2016-17, permetrien detectar olis de llavors en olis d’oliva a baixes concentracions i també discriminar entre olis procedents de diferents regions.

Posteriorment, es contemplarà el desenvolupament d’una base de dades per a la caracterització de la producció oleícola catalana i per al futur desenvolupament d’eines d’autenticació transferibles al mercat.

El grup de recerca LIBIFOOD, de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de l’estudi sobre l’oli, que compta amb el suport d’ACCIÓ i el finançament de fons europeus FEDER.

Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya