Carregant web FCAC

Veritats i mentides en l’oli d’oliva

16/01/2019
Veritats i mentides en l’oli d’oliva
Veritats i mentides en l’oli d’oliva © FCAC

OPINIÓ
Antoni Galceran, RESPONSABLE OLI D’OLIVA
FCAC

De manera poc rigorosa, un recent estudi de l’OCU apuntava que la meitat dels olis que hi ha al mercat no compleixen els requisits suficients per ser considerats un autèntic oli d’oliva verge extra. L’informe mostrava discrepàncies, sobretot a nivell sensorial, entre la categoria d’oli comercialitzada i els resultats obtinguts en el panell de tast.

Davant d’aquesta crítica, crec que és moment de recordar que -des de fa anys- el sector demana la creació d’un sistema d’autocontrol reforçat que garanteixi que, en base al compliment d’uns paràmetres químics que van més enllà dels normatius, es manté la categoria comercial de l’oli fins a un any després de l’envasat.

Des de la Federació, com a cooperatives productores i elaboradores d’oli verge extra i sovint també membres de les Denominacions d’Origen Protegides, podem garantir tant la qualitat com l’origen de l’oli que prové dels nostres socis. El producte que oferim al consumidor està sotmès a controls fisicoquímics i sensorials, a més dels propis del consell regulador.

Però malgrat aquesta estricta regulació a la qual està sotmesa la comercialització de l’oli d’oliva verge extra i les seves indiscutibles propietats i beneficis en el marc d’una dieta saludable, aquests dies també hem de lamentar la seva consideració com a producte de baix valor nutricional per part del Ministeri de Sanitat degut al seu contingut calòric i greixós.

Aquesta qualificació va atorgar-se en el marc de la nova proposta d’etiquetatge NutriScore, que descriu amb un codi de colors la composició nutricional dels aliments tenint en compte diversos paràmetres. En el cas de l’oli no es va tenir en compte ni la dosi ni les propietats beneficioses per a l’organisme.

Gràcies a les al·legacions presentades pel sector, el Ministeri de Salut va esmenar l’error i va aclarir que els aliments que no estan processats i amb un únic ingredient (com es el cas de l’oli d’oliva verge extra) no serien etiquetats segons aquesta metodologia per tal d’evitar confusions.

*Campanya 2018/19

La campanya 2018/19 va començar amb un cert retard per les condicions meteorològiques i, durant els dos primers mesos, amb uns rendiments anormalment baixos, es van produir només unes 8.600 tones d’oli. Les previsions són d’obtenir unes 32.000 tones a Catalunya, una xifra lleugerament superior a la mitjana però un 15% inferior a la campanya de l’any passat, quan es va arribar a 36.800 tones.

Per territoris, la collita al Baix Ebre i Montsià se situaria en unes 15.000 tones, mentre al Camp de Tarragona seria de 4.000 tones i a Terra Alta d’unes 1.000. A Lleida, la previsió és d’unes 10.000 tones, i les comarques de Girona i Barcelona sumarien unes 1.800 tones més.

En concret, és especialment preocupant la situació a les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i el Tarragonès on s’espera una campanya molt inferior a la mitjana pel fet que tant la producció d’oliva com el rendiment han estat extraordinàriament baixos i han provocat una davallada important en la producció d’oli.

En el conjunt d’Espanya, la campanya podria ser fins a un 25% superior a la passada i s’obtindrien al voltant d’1,6 milions de tones.

Aquest augment de producció a nivell espanyol es veuria compensat per un descens de collita a la majoria de països productors (-6% mundial) com Itàlia, Grècia, Tunísia o Turquia, que juntament a l’increment sostingut del consum de l’oli d’oliva a nivell mundial podria repercutir en una bona situació de mercat en els propers mesos.

 

Altres notícies
26.07.2024

La FCAC aposta per la Comunitat de Regants del Penedès

26/07/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...

24.07.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta l'ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat

24/07/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...

23.07.2024

La FCAC aconsegueix que s'apliqui el tipus reduït del 23% als resultats extracooperatius

23/07/2024

A l’inici de la campanya d’impost de societats, el servei econòmic i fiscal de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC) va detectar que...

22.07.2024

La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

22/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat avui a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica,...

16.07.2024

Assemblea General de les seccions de crèdit

16/07/2024

L’ASC, SCCL –cooperativa de segon grau que representa les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes- ha convocat, a Linyola,...

15.07.2024

El regadiu del Xerta-Sénia començarà a regar l'any 2025

15/07/2024

En la darrera reunió de seguiment del projecte de regadiu Xerta-Sénia, amb la participació d’alts càrrecs del Departament d’Acció...

03.07.2024

La FCAC, al Congrés dels 125 anys de cooperativisme català organitzat

03/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats que, en el marc de la Confederació de Cooperatives de Catalunya,...

03.07.2024

Reunió amb Mercabarna per analitzar la situació de les cooperatives

03/07/2024

Les cooperatives d'horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb parada a Mercabarna, han mantingut una reunió amb la...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya