Carregant web FCAC

Ramaderia ecològica, aposta de país

16/01/2019
Ramaderia ecològica, aposta de país
Ramaderia ecològica, aposta de país

OPINIÓ
Josep Oliveras, CELLER COOPERATIU DE SALELLES

La producció ecològica ha esdevingut un requisit imprescindible per arribar a determinats mercats, havent provocat un canvi de tendència en molts àmbits agraris que en el cas de la ramaderia és especialment complicat d’implementar.

D’entrada, als ramaders, la societat els demanda que produeixin respectant el medi ambient, el benestar animal i sense medicar els animals. Si, a més, es vol entrar sota els estàndards de la normativa ecològica, els canvis en el sistema de producció són moltíssims.

En primer lloc es requereix una dràstica reducció de densitats respecte a la producció convencional, de manera que els rendiments són molt inferiors, i també es precisa d’un increment de mà d’obra en el maneig.

Cal que la ramaderia que tingui garantit un aprovisionament de cereal ecològic, proper i de qualitat.

D’altra banda, un dels factors que suposa un major encariment de costos és l’alimentació amb pinso ecològic i, per això, creiem que és imprescindible activar un pla que incentivi la producció local de cereals ecològics.

És un repte gens fàcil, doncs les condicions climàtiques no juguen al nostre favor: les continuades pluges i l’increment de les temperatures afavoreixen la proliferació de fongs i plagues, que poden malmetre completament el conreu amb els estàndards ecològics. Per compensar la prohibició d’emprar herbicides cal alternar cultius i emprar sistemes de desherbatge mecànic a camp i, en ocasions, a l’entrada de la cooperativa.

Són pràctiques que, tot i l’indubtable benefici mediambiental que reporten, dificulten l’abastament de matèries primeres i ho posen molt complicat al sector. Com que la producció local és baixa, cal anar a buscar cereal ecològic a fora i això és car... especialment quan constatem que el diferencial de preu de venda no compensa la reducció de la producció respecte al sistema convencional.

Però la demanda creix i, darrerament, hem treballat amb el Departament d’Agricultura possibles estratègies de foment de la ramaderia i de les matèries primeres ecològiques al nostre país i també la importància que aquest model de producció es mantingui a mans de gent que realment creu en el nostre concepte de producció per davant d’altres models que a priori ofereixen més rendibilitat econòmica.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori i amb una filosofia de producció basada en l’ecologia com a puntal.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori. Actualment és a mans de petits productors i empreses familiars que han optat per aquest sistema que entenen com a més sostenible.

Les granges ecològiques han optat per mantenir el bestiar i reconvertir-lo a un model de menor dimensió, però del qual esperem obtenir més valor afegit. Volem créixer en qualitat en lloc de quantitat, i per assolir aquest objectiu potser caldria un nivell de certificació que també posés en valor la proximitat del producte.

A més a més, els que fa anys que vam apostar per aquest sistema de producció vam començar a cegues, aprenent dels nostres errors i, quinze anys després, tot i els evidents progressos encara arrosseguem alguns buits de coneixements tècnics i una certa mancança de transferència tecnològica.

En cereals, és imprescindible la creació d’una ADV que atengui les particularitats dels conreus extensius ecològics perquè els agricultors no ens trobem tan desprotegits davant un complex sistema de maneig.

 

Altres notícies
27.05.2024

La collita d'ametlla augmentaria un 33% arribant a les 9.750 tones en gra

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la producció d’ametlla en gra de la campanya 2024/2025 se situaria en 9.752...

27.05.2024

La visió de les cooperatives en la prevenció de pèrdues alimentàries al sector primari

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en una jornada tècnica, organitzada pel Departament d’Acció...

24.05.2024

Reunió de cooperatives per analitzar l’actualitat de l'horta i enfortir la cohesió

24/05/2024

Aquesta setmana s'ha celebrat, a El Prat de Llobregat, la reunió de les cooperatives d’horta que formen part de la Branca de Fruita i Horta. Es...

21.05.2024

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'Abella i entrega els premis del IV Concurs 'Les millors mels catalanes'

21/05/2024

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint amb la celebració...

16.05.2024

La prova pilot de recollida de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats permet recollir més de 46 tones de productes

16/05/2024

El servei de recollida gratuït de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats, ha permès reciclar més de 46 tones de productes de les...

13.05.2024

Vins de cellers cooperatius catalans finalistes dels "Premis Manojo"

13/05/2024

La Unió Regional de Cooperatives Agràries de Castella i Lleó (URCACYL) ha convocat la XIX edició del Concurs Nacional de Vins de Bodegues...

09.05.2024

La FCAC reclama impulsar el cooperativisme agrari com agent de transformació econòmica i social i front l'emergència climàtica

09/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha traslladat les 20 propostes del sector per a la pròxima legislatura a les forces...

06.05.2024

La FCAC col·labora amb la UdL amb una classe magistral sobre la visió de les cooperatives i la Llei de la Cadena Alimentària

06/05/2024

En un ambient acadèmic on l'experiència pràctica i el coneixement teòric convergeixen, la Mar Garriga i la Maria José Galve, cap de l’àrea de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya