Carregant web FCAC

Ramaderia ecològica, aposta de país

16/01/2019
Ramaderia ecològica, aposta de país
Ramaderia ecològica, aposta de país

OPINIÓ
Josep Oliveras, CELLER COOPERATIU DE SALELLES

La producció ecològica ha esdevingut un requisit imprescindible per arribar a determinats mercats, havent provocat un canvi de tendència en molts àmbits agraris que en el cas de la ramaderia és especialment complicat d’implementar.

D’entrada, als ramaders, la societat els demanda que produeixin respectant el medi ambient, el benestar animal i sense medicar els animals. Si, a més, es vol entrar sota els estàndards de la normativa ecològica, els canvis en el sistema de producció són moltíssims.

En primer lloc es requereix una dràstica reducció de densitats respecte a la producció convencional, de manera que els rendiments són molt inferiors, i també es precisa d’un increment de mà d’obra en el maneig.

Cal que la ramaderia que tingui garantit un aprovisionament de cereal ecològic, proper i de qualitat.

D’altra banda, un dels factors que suposa un major encariment de costos és l’alimentació amb pinso ecològic i, per això, creiem que és imprescindible activar un pla que incentivi la producció local de cereals ecològics.

És un repte gens fàcil, doncs les condicions climàtiques no juguen al nostre favor: les continuades pluges i l’increment de les temperatures afavoreixen la proliferació de fongs i plagues, que poden malmetre completament el conreu amb els estàndards ecològics. Per compensar la prohibició d’emprar herbicides cal alternar cultius i emprar sistemes de desherbatge mecànic a camp i, en ocasions, a l’entrada de la cooperativa.

Són pràctiques que, tot i l’indubtable benefici mediambiental que reporten, dificulten l’abastament de matèries primeres i ho posen molt complicat al sector. Com que la producció local és baixa, cal anar a buscar cereal ecològic a fora i això és car... especialment quan constatem que el diferencial de preu de venda no compensa la reducció de la producció respecte al sistema convencional.

Però la demanda creix i, darrerament, hem treballat amb el Departament d’Agricultura possibles estratègies de foment de la ramaderia i de les matèries primeres ecològiques al nostre país i també la importància que aquest model de producció es mantingui a mans de gent que realment creu en el nostre concepte de producció per davant d’altres models que a priori ofereixen més rendibilitat econòmica.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori i amb una filosofia de producció basada en l’ecologia com a puntal.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori. Actualment és a mans de petits productors i empreses familiars que han optat per aquest sistema que entenen com a més sostenible.

Les granges ecològiques han optat per mantenir el bestiar i reconvertir-lo a un model de menor dimensió, però del qual esperem obtenir més valor afegit. Volem créixer en qualitat en lloc de quantitat, i per assolir aquest objectiu potser caldria un nivell de certificació que també posés en valor la proximitat del producte.

A més a més, els que fa anys que vam apostar per aquest sistema de producció vam començar a cegues, aprenent dels nostres errors i, quinze anys després, tot i els evidents progressos encara arrosseguem alguns buits de coneixements tècnics i una certa mancança de transferència tecnològica.

En cereals, és imprescindible la creació d’una ADV que atengui les particularitats dels conreus extensius ecològics perquè els agricultors no ens trobem tan desprotegits davant un complex sistema de maneig.

 

Altres notícies
26.07.2024

La FCAC aposta per la Comunitat de Regants del Penedès

26/07/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...

24.07.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta l'ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat

24/07/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...

23.07.2024

La FCAC aconsegueix que s'apliqui el tipus reduït del 23% als resultats extracooperatius

23/07/2024

A l’inici de la campanya d’impost de societats, el servei econòmic i fiscal de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC) va detectar que...

22.07.2024

La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

22/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat avui a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica,...

16.07.2024

Assemblea General de les seccions de crèdit

16/07/2024

L’ASC, SCCL –cooperativa de segon grau que representa les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes- ha convocat, a Linyola,...

15.07.2024

El regadiu del Xerta-Sénia començarà a regar l'any 2025

15/07/2024

En la darrera reunió de seguiment del projecte de regadiu Xerta-Sénia, amb la participació d’alts càrrecs del Departament d’Acció...

03.07.2024

La FCAC, al Congrés dels 125 anys de cooperativisme català organitzat

03/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats que, en el marc de la Confederació de Cooperatives de Catalunya,...

03.07.2024

Reunió amb Mercabarna per analitzar la situació de les cooperatives

03/07/2024

Les cooperatives d'horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb parada a Mercabarna, han mantingut una reunió amb la...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya