Carregant web FCAC

ENTREVISTA

"El sector de l'oli no sap mantenir un preu digne"

ANTONI GALCERAN | Responsable d'oli d'oliva FCAC

15/05/2019
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC

Membre del consell rector de la cooperativa del poble, Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, 1969) té una explotació d’olivera i també conrea diverses hectàrees d’ametller.

Des de 2014 representa la branca d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, vinculat amb aquest càrrec, és membre del Consell Sectorial d’Oli de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva.

A més, presideix el Consell Regulador de la DOP Siurana i és vocal al Consell Català de la Producció Integrada.

Des de fa uns mesos, els preus de l’oli d’oliva estan baixant...

Estem patint una situació de preus baixos perquè, entre altres motius, aquesta campanya s’ha donat una producció rècord a Espanya, amb una previsió d’1,8 milions de tones. Aquesta superproducció ve donada, en part, perquè, a Andalusia, aquests últims anys s’han substituït moltes hectàrees de cereal per olivera de regadiu.

Si obrim el focus, però, veurem que la producció ha estat baixa en la resta de països productors: Grècia, Itàlia, Tunísia i Portugal.

El resultat és que, a nivell mundial, s’està mantenint l’equilibri entre producció i consum i, per això, el sector no veiem justificada la baixada de preus.

Fins a on ha baixat el preu de l’oli?

El preu actual se situa en 2,40 euros per litre d’oli, una xifra que no cobreix costos en algunes zones.

Les últimes quatre campanyes ens havíem mantingut amb preus dignes i ara sembla que tornem a entrar en un cicle, que probablement serà llarg, de preus baixos.

És una llàstima perquè a 3 euros per litre en origen ens podem guanyar la vida tots els agents de la cadena, però no sabem mantenir un preu mínim. Som un sector complex i això porta a què sempre s’acabin tornant a desplomar els preus.

A Catalunya, com es tradueix aquesta situació?

La campanya, aquí, ha estat la més baixa dels últims 15 anys i la collita superarà de poc les 20.000 tones, quan la producció mitjana sobrepassa les 30.000 tones.

Així doncs, mentre la campanya rècord d’Espanya fa caure els preus, a les cooperatives i productors catalans, se’ns ajunten preus baixos i poca producció.

Què hi podem fer?

Les nostres opcions passen per esperar que enguany la meteorologia acompanyi i la propera campanya tinguem una bona collita i, alhora, hem de continuar treballant per fer pedagogia de les bondats i els efectes saludables del producte.

Darrera de la davallada de preus a la producció hi ha una baixada de preus a les grans superfícies, a on l’oli d’oliva es converteix en un producte reclam. Així es banalitza un producte de qualitat com és l’oli, i aquesta estratègia és una llosa que ens pesa molt.

La nostra lluita passa per arribar al consumidor amb un producte de qualitat, que ens permeti guanyar-nos la vida al sector. Cal apostar pel valor afegit i per comercialitzar el producte envasat, però encara depenem massa de la venda a l’engròs.

La situació de preus baixos es dóna a tots els països productors?

Dels cinc principals productors a nivell mundial, Espanya és el país on el preu del verge extra és més baix.

Itàlia és un mercat on l’oli d’oliva no baixa mai del llindar de 4 euros per litre, fins i tot quan hi ha una molta producció, i en anys de collita baixa es pot arribar als 6 euros; és a dir, doblen els nostres preus.

Però, fins i tot, a països com Grècia i Tunísia, on els costos de producció són sensiblement més baixos, els preus es mantenen més alts que a Espanya.

La llarga tradició de l’oli d’oliva a Catalunya fa que, en el territori, hi trobem oliveres monumentals que ara es volen protegir per llei...

Sí. El Grup Parlamentari Socialista ha presentat una proposició de Llei sobre la protecció d’oliveres monumentals que actualment s’està tramitant al Parlament i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat un posicionament conjunt amb Acobem (Associació de Cooperatives del Baix Ebre i el Montsià) i la Unió de Pagesos per valorar aquesta proposta.

Lamentem que, per a la redacció del projecte, no se’ns hagi tingut en compte al sector, que som els principals afectats. Creiem que cal definir més concretament què és una “olivera monumental” i en aquest sentit s’està treballant per tal de reduir l’impacte de l’aplicació d’aquesta normativa sobre el sector. També ens disgusta que es prevegin sancions però que no es contempli la possibilitat d’establir ajuts al pagès que li compensin pel sobrecost i pel lucre cessant derivats de les limitacions que comporta el manteniment d’aquestes oliveres.

Altres notícies
18.12.2024

La FCAC alerta d’una campanya en què només s'arriba al 65% de la producció mitjana

18/12/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora la campanya apícola 2024 de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona com a...

16.12.2024

Posada en marxa del grup operatiu de poda mecanitzada en olivera

16/12/2024

Les cooperatives oleícoles, l'IRTA i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), han mantingut la primera reunió de treball que...

10.12.2024

Reunió de treball amb el director general d'Energia

10/12/2024

Durant la reunió de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) amb el nou director general d’Energia, Josep Maria Serena,...

09.12.2024

La FCAC reclama al Departament d'Agricultura la supressió del límit d'arnes d'abelles en espais naturals protegits

09/12/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i...

05.12.2024

La FCAC reclamarà la supressió del límit de 40 arnes d'abelles en espais naturals protegits

05/12/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i SAT LTDA Apícola El Perelló es reuniran el...

04.12.2024

Es confirmen pèrdues del 40% i incidència fins al 100% de la collita de clementines a Baix Ebre i Montsià a causa de la DANA

04/12/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que la DANA deixaria pèrdues del 40% a la collita de cítrics de les comarques...

26.11.2024

La FCAC alerta de la verema més curta dels últims 25 anys

26/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la verema actual serà recordada com la més curta del segle i es preveu que...

20.11.2024

La FCAC visita cooperatives làcties de Galícia

20/11/2024

Santiago de Compostel·la ha estat la seu de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte Visionary de la qual la...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya