Membre del consell rector de la cooperativa del poble, Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, 1969) té una explotació d’olivera i també conrea diverses hectàrees d’ametller.
Des de 2014 representa la branca d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, vinculat amb aquest càrrec, és membre del Consell Sectorial d’Oli de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva.
A més, presideix el Consell Regulador de la DOP Siurana i és vocal al Consell Català de la Producció Integrada.
Des de fa uns mesos, els preus de l’oli d’oliva estan baixant...
Estem patint una situació de preus baixos perquè, entre altres motius, aquesta campanya s’ha donat una producció rècord a Espanya, amb una previsió d’1,8 milions de tones. Aquesta superproducció ve donada, en part, perquè, a Andalusia, aquests últims anys s’han substituït moltes hectàrees de cereal per olivera de regadiu.
Si obrim el focus, però, veurem que la producció ha estat baixa en la resta de països productors: Grècia, Itàlia, Tunísia i Portugal.
El resultat és que, a nivell mundial, s’està mantenint l’equilibri entre producció i consum i, per això, el sector no veiem justificada la baixada de preus.
Fins a on ha baixat el preu de l’oli?
El preu actual se situa en 2,40 euros per litre d’oli, una xifra que no cobreix costos en algunes zones.
Les últimes quatre campanyes ens havíem mantingut amb preus dignes i ara sembla que tornem a entrar en un cicle, que probablement serà llarg, de preus baixos.
És una llàstima perquè a 3 euros per litre en origen ens podem guanyar la vida tots els agents de la cadena, però no sabem mantenir un preu mínim. Som un sector complex i això porta a què sempre s’acabin tornant a desplomar els preus.
A Catalunya, com es tradueix aquesta situació?
La campanya, aquí, ha estat la més baixa dels últims 15 anys i la collita superarà de poc les 20.000 tones, quan la producció mitjana sobrepassa les 30.000 tones.
Així doncs, mentre la campanya rècord d’Espanya fa caure els preus, a les cooperatives i productors catalans, se’ns ajunten preus baixos i poca producció.
Què hi podem fer?
Les nostres opcions passen per esperar que enguany la meteorologia acompanyi i la propera campanya tinguem una bona collita i, alhora, hem de continuar treballant per fer pedagogia de les bondats i els efectes saludables del producte.
Darrera de la davallada de preus a la producció hi ha una baixada de preus a les grans superfícies, a on l’oli d’oliva es converteix en un producte reclam. Així es banalitza un producte de qualitat com és l’oli, i aquesta estratègia és una llosa que ens pesa molt.
La nostra lluita passa per arribar al consumidor amb un producte de qualitat, que ens permeti guanyar-nos la vida al sector. Cal apostar pel valor afegit i per comercialitzar el producte envasat, però encara depenem massa de la venda a l’engròs.
La situació de preus baixos es dóna a tots els països productors?
Dels cinc principals productors a nivell mundial, Espanya és el país on el preu del verge extra és més baix.
Itàlia és un mercat on l’oli d’oliva no baixa mai del llindar de 4 euros per litre, fins i tot quan hi ha una molta producció, i en anys de collita baixa es pot arribar als 6 euros; és a dir, doblen els nostres preus.
Però, fins i tot, a països com Grècia i Tunísia, on els costos de producció són sensiblement més baixos, els preus es mantenen més alts que a Espanya.
La llarga tradició de l’oli d’oliva a Catalunya fa que, en el territori, hi trobem oliveres monumentals que ara es volen protegir per llei...
Sí. El Grup Parlamentari Socialista ha presentat una proposició de Llei sobre la protecció d’oliveres monumentals que actualment s’està tramitant al Parlament i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat un posicionament conjunt amb Acobem (Associació de Cooperatives del Baix Ebre i el Montsià) i la Unió de Pagesos per valorar aquesta proposta.
Lamentem que, per a la redacció del projecte, no se’ns hagi tingut en compte al sector, que som els principals afectats. Creiem que cal definir més concretament què és una “olivera monumental” i en aquest sentit s’està treballant per tal de reduir l’impacte de l’aplicació d’aquesta normativa sobre el sector. També ens disgusta que es prevegin sancions però que no es contempli la possibilitat d’establir ajuts al pagès que li compensin pel sobrecost i pel lucre cessant derivats de les limitacions que comporta el manteniment d’aquestes oliveres.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h