Carregant web FCAC

ENTREVISTA

"El sector de l'oli no sap mantenir un preu digne"

ANTONI GALCERAN | Responsable d'oli d'oliva FCAC

15/05/2019
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC

Membre del consell rector de la cooperativa del poble, Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, 1969) té una explotació d’olivera i també conrea diverses hectàrees d’ametller.

Des de 2014 representa la branca d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, vinculat amb aquest càrrec, és membre del Consell Sectorial d’Oli de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva.

A més, presideix el Consell Regulador de la DOP Siurana i és vocal al Consell Català de la Producció Integrada.

Des de fa uns mesos, els preus de l’oli d’oliva estan baixant...

Estem patint una situació de preus baixos perquè, entre altres motius, aquesta campanya s’ha donat una producció rècord a Espanya, amb una previsió d’1,8 milions de tones. Aquesta superproducció ve donada, en part, perquè, a Andalusia, aquests últims anys s’han substituït moltes hectàrees de cereal per olivera de regadiu.

Si obrim el focus, però, veurem que la producció ha estat baixa en la resta de països productors: Grècia, Itàlia, Tunísia i Portugal.

El resultat és que, a nivell mundial, s’està mantenint l’equilibri entre producció i consum i, per això, el sector no veiem justificada la baixada de preus.

Fins a on ha baixat el preu de l’oli?

El preu actual se situa en 2,40 euros per litre d’oli, una xifra que no cobreix costos en algunes zones.

Les últimes quatre campanyes ens havíem mantingut amb preus dignes i ara sembla que tornem a entrar en un cicle, que probablement serà llarg, de preus baixos.

És una llàstima perquè a 3 euros per litre en origen ens podem guanyar la vida tots els agents de la cadena, però no sabem mantenir un preu mínim. Som un sector complex i això porta a què sempre s’acabin tornant a desplomar els preus.

A Catalunya, com es tradueix aquesta situació?

La campanya, aquí, ha estat la més baixa dels últims 15 anys i la collita superarà de poc les 20.000 tones, quan la producció mitjana sobrepassa les 30.000 tones.

Així doncs, mentre la campanya rècord d’Espanya fa caure els preus, a les cooperatives i productors catalans, se’ns ajunten preus baixos i poca producció.

Què hi podem fer?

Les nostres opcions passen per esperar que enguany la meteorologia acompanyi i la propera campanya tinguem una bona collita i, alhora, hem de continuar treballant per fer pedagogia de les bondats i els efectes saludables del producte.

Darrera de la davallada de preus a la producció hi ha una baixada de preus a les grans superfícies, a on l’oli d’oliva es converteix en un producte reclam. Així es banalitza un producte de qualitat com és l’oli, i aquesta estratègia és una llosa que ens pesa molt.

La nostra lluita passa per arribar al consumidor amb un producte de qualitat, que ens permeti guanyar-nos la vida al sector. Cal apostar pel valor afegit i per comercialitzar el producte envasat, però encara depenem massa de la venda a l’engròs.

La situació de preus baixos es dóna a tots els països productors?

Dels cinc principals productors a nivell mundial, Espanya és el país on el preu del verge extra és més baix.

Itàlia és un mercat on l’oli d’oliva no baixa mai del llindar de 4 euros per litre, fins i tot quan hi ha una molta producció, i en anys de collita baixa es pot arribar als 6 euros; és a dir, doblen els nostres preus.

Però, fins i tot, a països com Grècia i Tunísia, on els costos de producció són sensiblement més baixos, els preus es mantenen més alts que a Espanya.

La llarga tradició de l’oli d’oliva a Catalunya fa que, en el territori, hi trobem oliveres monumentals que ara es volen protegir per llei...

Sí. El Grup Parlamentari Socialista ha presentat una proposició de Llei sobre la protecció d’oliveres monumentals que actualment s’està tramitant al Parlament i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat un posicionament conjunt amb Acobem (Associació de Cooperatives del Baix Ebre i el Montsià) i la Unió de Pagesos per valorar aquesta proposta.

Lamentem que, per a la redacció del projecte, no se’ns hagi tingut en compte al sector, que som els principals afectats. Creiem que cal definir més concretament què és una “olivera monumental” i en aquest sentit s’està treballant per tal de reduir l’impacte de l’aplicació d’aquesta normativa sobre el sector. També ens disgusta que es prevegin sancions però que no es contempli la possibilitat d’establir ajuts al pagès que li compensin pel sobrecost i pel lucre cessant derivats de les limitacions que comporta el manteniment d’aquestes oliveres.

Altres notícies
14.03.2024

El conveni entre l’ASC i GVC Gaesco facilitarà condicions preferents a les seccions de crèdit

14/03/2024

Les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes podran accedir a la contractació de pagarés de l’Institut Català de Finances...

14.03.2024

La FCAC reclama mesures front la caiguda dels preus del cereal per sota dels costos de producció

14/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui al matí, a la Taula Sectorial Agrària de cereals-herbacis amb el...

13.03.2024

Nespresso dona 176 tones d’arròs al Banc dels Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

13/03/2024

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats 176 tones d'arròs de la collita...

12.03.2024

Maria Casoliva, reelegida presidenta de fruita de llavor de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

12/03/2024

Maria Casoliva, representant de la branca de fruita i horta de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegida presidenta del...

11.03.2024

La FCAC compareix al Parlament de Catalunya per la proposició de Llei de creació del Fons Agrari

11/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament que des d’una iniciativa parlamentària es proposi incrementar...

08.03.2024

L’ASC presenta el seu model organitzatiu i accions estratègiques a la Comunitat Valenciana

08/03/2024

Representants de l’ASC, SCCL -cooperativa de segons grau de la qual són sòcies totes les cooperatives agràries amb secció de crèdit de...

07.03.2024

La FCAC confia que el Ple del Parlament votarà a favor de canvis estructurals en la política agrària i demana un Pla estratègic

07/03/2024

Després de la intervenció en el monogràfic sobre la pagesia del Parlament, dimarts passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...

05.03.2024

La FCAC reclama la supressió del límit de 40 arnes d’abelles a espais naturals

05/03/2024

En el context de mobilitzacions de la pagesia, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el Departament...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya