Carregant web FCAC

ENTREVISTA

"El sector de l'oli no sap mantenir un preu digne"

ANTONI GALCERAN | Responsable d'oli d'oliva FCAC

15/05/2019
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC

Membre del consell rector de la cooperativa del poble, Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, 1969) té una explotació d’olivera i també conrea diverses hectàrees d’ametller.

Des de 2014 representa la branca d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, vinculat amb aquest càrrec, és membre del Consell Sectorial d’Oli de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva.

A més, presideix el Consell Regulador de la DOP Siurana i és vocal al Consell Català de la Producció Integrada.

Des de fa uns mesos, els preus de l’oli d’oliva estan baixant...

Estem patint una situació de preus baixos perquè, entre altres motius, aquesta campanya s’ha donat una producció rècord a Espanya, amb una previsió d’1,8 milions de tones. Aquesta superproducció ve donada, en part, perquè, a Andalusia, aquests últims anys s’han substituït moltes hectàrees de cereal per olivera de regadiu.

Si obrim el focus, però, veurem que la producció ha estat baixa en la resta de països productors: Grècia, Itàlia, Tunísia i Portugal.

El resultat és que, a nivell mundial, s’està mantenint l’equilibri entre producció i consum i, per això, el sector no veiem justificada la baixada de preus.

Fins a on ha baixat el preu de l’oli?

El preu actual se situa en 2,40 euros per litre d’oli, una xifra que no cobreix costos en algunes zones.

Les últimes quatre campanyes ens havíem mantingut amb preus dignes i ara sembla que tornem a entrar en un cicle, que probablement serà llarg, de preus baixos.

És una llàstima perquè a 3 euros per litre en origen ens podem guanyar la vida tots els agents de la cadena, però no sabem mantenir un preu mínim. Som un sector complex i això porta a què sempre s’acabin tornant a desplomar els preus.

A Catalunya, com es tradueix aquesta situació?

La campanya, aquí, ha estat la més baixa dels últims 15 anys i la collita superarà de poc les 20.000 tones, quan la producció mitjana sobrepassa les 30.000 tones.

Així doncs, mentre la campanya rècord d’Espanya fa caure els preus, a les cooperatives i productors catalans, se’ns ajunten preus baixos i poca producció.

Què hi podem fer?

Les nostres opcions passen per esperar que enguany la meteorologia acompanyi i la propera campanya tinguem una bona collita i, alhora, hem de continuar treballant per fer pedagogia de les bondats i els efectes saludables del producte.

Darrera de la davallada de preus a la producció hi ha una baixada de preus a les grans superfícies, a on l’oli d’oliva es converteix en un producte reclam. Així es banalitza un producte de qualitat com és l’oli, i aquesta estratègia és una llosa que ens pesa molt.

La nostra lluita passa per arribar al consumidor amb un producte de qualitat, que ens permeti guanyar-nos la vida al sector. Cal apostar pel valor afegit i per comercialitzar el producte envasat, però encara depenem massa de la venda a l’engròs.

La situació de preus baixos es dóna a tots els països productors?

Dels cinc principals productors a nivell mundial, Espanya és el país on el preu del verge extra és més baix.

Itàlia és un mercat on l’oli d’oliva no baixa mai del llindar de 4 euros per litre, fins i tot quan hi ha una molta producció, i en anys de collita baixa es pot arribar als 6 euros; és a dir, doblen els nostres preus.

Però, fins i tot, a països com Grècia i Tunísia, on els costos de producció són sensiblement més baixos, els preus es mantenen més alts que a Espanya.

La llarga tradició de l’oli d’oliva a Catalunya fa que, en el territori, hi trobem oliveres monumentals que ara es volen protegir per llei...

Sí. El Grup Parlamentari Socialista ha presentat una proposició de Llei sobre la protecció d’oliveres monumentals que actualment s’està tramitant al Parlament i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem treballat un posicionament conjunt amb Acobem (Associació de Cooperatives del Baix Ebre i el Montsià) i la Unió de Pagesos per valorar aquesta proposta.

Lamentem que, per a la redacció del projecte, no se’ns hagi tingut en compte al sector, que som els principals afectats. Creiem que cal definir més concretament què és una “olivera monumental” i en aquest sentit s’està treballant per tal de reduir l’impacte de l’aplicació d’aquesta normativa sobre el sector. També ens disgusta que es prevegin sancions però que no es contempli la possibilitat d’establir ajuts al pagès que li compensin pel sobrecost i pel lucre cessant derivats de les limitacions que comporta el manteniment d’aquestes oliveres.

Altres notícies
20.05.2022

Entrega de premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

20/05/2022

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...

19.05.2022

La collita d’ametlla cau un 41,6% per les gelades del mes d’abril a Catalunya i no arribaria a les 3.000 tones gra

19/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...

19.05.2022

Acció Climàtica i els integrants de la Taula Agrària tanquen un acord per ajudar els afectats per les gelades segons els màxims permesos per la Comissió Europea

19/05/2022

L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...

18.05.2022

Jornada sobre la comercialització de la mel i entrega dels premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

18/05/2022

DIA / HORA: Divendres 20 de maig, (jornada a les 11h i entrega de premis a les 13h) LLOC: Sala d’actes de la Casa de l’Agricultura (C....

18.05.2022

La FCAC espera concreció, avui, dels ajuts directes a les cooperatives de fruita i ametlla per minimitzar la pèrdua de llocs de treball

18/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a la tarda, en la primera reunió de la taula d’estudi de mesures per...

17.05.2022

Nespresso ha fet una donació de més de 1.100 tones d'arròs als Bancs d'Aliments gràcies al reciclatge de les seves càpsules

17/05/2022

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 167 tones d'arròs (un 10% més...

16.05.2022

Cellers Unió inaugura el nou Celler als Guiamets

16/05/2022

El nou celler dels Guiamets ja és una realitat. Aquest celler, que pertany al grup cooperatiu Unió, ha estat inaugurat oficialment després d’una...

13.05.2022

Les cooperatives agràries al tast dels vins dels Premis Manojo

13/05/2022

Un total de 442 vins, procedents de cellers cooperatius de tot l’Estat i que pertanyen a vuit categories, s'han presentat al XVIII Concurs...

Som socis de:
Amb el suport de