Carregant web FCAC

Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Els cellers cooperatius preveuen que la collita de 302 Mkg de raïm per a Cava disminuirà l'excés d'estocs

Condicions favorables de mercat en confluir una producció inferior a la mitjana, recuperació del consum intern i augment de les exportacions

15/11/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu unes millors condicions de mercat per al sector de vi base Cava, ja que enguany la verema s’ha tancat amb 302 milions de quilos (Mkg) de raïm per a l‘elaboració de Cava. Es tracta d’una producció un 7,3% i un 6,3% inferior als anys 2018 (326 Mkg) i 2019 (322 Mkg), respectivament. Si no es té en compte la collita anterior, excepcionalment baixa a causa de la incidència del míldiu, amb tan sols 240 Mkg, la d’enguany seria lleugerament inferior (-1,4%) a la mitjana (306 Mkg).

“Una producció lleugerament inferior a la mitjana com la d’enguany ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem la campanya passada arran de la Covid-19"

Joan Josep Raventós, responsable de Vi i Cava de la FCAC, avança que “una producció lleugerament inferior a la mitjana com la d’enguany ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem la campanya passada arran de la Covid-19. Aquest factor, junt amb la recuperació del consum intern i l’increment de les exportacions, ens aporta bones perspectives i ens fa preveure que ens trobem davant d’unes millors condicions de mercat”.

En el cas de les exportacions, a nivell estatal, segons dades de DataComex, fins al mes d’agost, s’han venut 85,3 milions de litres (Ml) de Cava a mercats exteriors, que representen un 12,9% més que la mitjana dels darrers 4 anys. En relació a 2020, quan les vendes a fora van ser de 73,6 Ml, l’increment se situa en el 16%. 

A nivell de mercat interior, la caiguda del consum l’any 2020 va ser del 12,7% respecte l’any 2019 degut al fort descens que va experimentar el canal de l’hostaleria (-42,4%) i el descens del canal alimentació (-5,3%). Per aquest 2021, s’espera que la millora de la situació sanitària comportarà un augment del consum.

Les cooperatives confien que, en les pròximes setmanes i mesos, es respectin les condicions que estableix la Llei de la Cadena Alimentària que obliguen a reconèixer els costos efectius de cada baula i per tant de productors de raïm, elaboradors de vi base Cava i embotelladors, respectant la creació de valor afegit. No cal oblidar que els costos energètics i matèries primeres s’han disparat en els darrers mesos.

A Catalunya hi ha 21 cellers cooperatius que participen en el sector del Cava, que representen al voltant del 50% del total del raïm que s’utilitza per a l’elaboració de Cava. Les cooperatives tenen un paper clau en la cadena de valor, ja que actuen com a pont entre els productors de raïm i altres elaboradors de Cava. En el TOP5 d’embotelladors de Cava a nivell espanyol, trobem dues empreses cooperatives catalanes.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya