Carregant web FCAC

6 de juliol | Eleccions al Consell Regulador del Cava

La FCAC presenta dues candidatures de cooperatives a la DO amb l’objectiu de recuperar la valoració del cava

Els cellers cooperatius elaboren la meitat del vi base cava i garanteixen la continuïtat de la viticultura malgrat que les cotitzacions cauen un 50%

12/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) presenta dues candidatures a les eleccions al Consell Regulador del Cava amb l’objectiu de defensar els plantejaments del sector productor a la denominació d’origen i aconseguir que es recuperi la rendibilitat i la valoració del producte. Les cooperatives són partidàries de mesures de control de la producció i de l’aposta per varietats autòctones de raïm.

La FCAC ha presentat una candidatura al Cens A (productors) integrada per representants les cooperatives Covides, Cellers Domenys, Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i Cooperativa Agrícola d’Albinyana. La FCAC també participa amb una candidatura representada per la cooperativa Cevipe al Cens C (elaboradors de vi base cava).

Les cooperatives aposten per diferenciar el cava d’altres escumosos, controlar la producció i defensar les varietats autòctones

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “els cellers  cooperatius hem fet un gran esforç per la modernització i hem apostat per diferenciar el cava dels altres escumosos amb l’objectiu d’oferir un producte de qualitat i amb denominació d’origen. Els nostres objectius per al Consell Regulador són que els viticultors vegin com es recupera la rendibilitat i la valoració del cava. Per això defensem el pes del territori en la presa de decisions sobre el futur del sector, que es controli la producció per adequar l’oferta a la demanda i que es garanteixi l’elaboració d’acord amb el sistema tradicional”.

A més de recuperar la rendibilitat per assegurar la consolidació del valor afegit, la FCAC també reclama que s’incrementi la promoció dels vins i caves de gran consum, ja que actualment les accions prioritzen els productes de més alta gamma, que només representen un 10% del total.

La producció anual de raïm per a l’elaboració de cava se situa, com a mitjana, en uns 325 milions de kg, amb els quals s’elaboren uns 200 milions de litres de vi base per a cava.

A Catalunya hi ha 60 cellers cooperatius que elaboren aproximadament la meitat del vi base cava, uns cent milions de litres. Aquestes empreses no es deslocalitzen i garanteixen la continuïtat de la viticultura, malgrat que les condicions adverses de mercat, la caiguda de preus del vi base cava i l’increment de costos han provocat una caiguda del 50% del valor en els últims tres anys.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
31.05.2023

David Miralles Calbet assumeix la direcció general de Grup Unió

31/05/2023

David Miralles Calbet es converteix en el nou Director General del Grup Unió, cooperativa líder del sector agroalimentari especialitzada en fruits...

26.05.2023

Primeres mesures aprovades per al sector ramader front la sequera

26/05/2023

La Federació de Cooperativa Agràries de Catalunya (FCAC) dona el visitplau a les primeres mesures aprovades per al sector ramader per fer front a...

26.05.2023

Jornada sobre les principals novetats sobre productes fitosanitaris

26/05/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a la sala polivalent d’ActelGrup a Lleida, la jornada anual...

23.05.2023

La FCAC reuneix les cooperatives agràries per la sequera

23/05/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza demà una reunió amb les cooperatives sòcies per posar en comú les...

23.05.2023

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'abella i entrega els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’

23/05/2023

El sector apícola de Catalunya va celebrar dissabte passat, 20 de maig, el Dia mundial de les abelles en el marc del mercat de Santa Caterina de...

19.05.2023

Les cooperatives cerealistes participen a les jornades GENVCE d'innovació en cultius extensius d’hivern

19/05/2023

Els 17 i 18 de maig ha tingut lloc, a Lleida, les VIII Jornades d’Innovació i Transferència en Cultius Extensius d’Hivern GENVCE 2023...

18.05.2023

La FCAC reclama al DACC línies estratègiques per al camp català front la sequera

18/05/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que contribueixin a pal·liar...

15.05.2023

Viatge de treball a Jaén de la Comissió de l'Oli d'Oliva de la FCAC

15/05/2023

Representants de les cooperatives de la Comissió de l’Oli d’Oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han viatjat a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya