Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 167 tones d'arròs (un 10% més que l'any anterior), obtingut gràcies al projecte Arròs Solidari. Aquesta iniciativa, impulsada per la companyia fa onze anys, s'ha convertit en una referència a l'àmbit de l'economia circular ja que dóna una nova vida a les càpsules de cafè usades.
Arròs Solidari va néixer al 2011 com un somni de Nespresso per impulsar el reciclatge i donar una nova vida a les càpsules, contribuint d'una manera tangible a la societat i al medi ambient. Des d'aleshores, hem donat 1.167 tones d'arròs a FESBAL i, cosa que ens fa sentir més orgullosos, se n'han beneficiat més de 1,5 milions de persones. Només reciclant, els clients de Nespresso fan possible que aquest projecte, no només se sostingui, sinó que creixi any rere any”, destaca Vincent Termote, director general de Nespresso a Espanya.
Els consumidors de Nespresso, companyia que recentment ha rebut la certificació B Corp a nivell global, tenen a la seva disposició un sistema de recollida i reciclatge de càpsules amb més de 4.000 punts a tot Espanya. A través d'aquest sistema, les càpsules s'envien a una planta de compostatge gestionada per Tradebe, companyia líder en serveis mediambientals, on l'alumini amb què estan fabricades les càpsules, en ser un material infinitament reciclable, se separa i es trasllada a una altra planta de tractament per a la posterior refosa i reutilització com a matèria primera. Alhora, se separa el marro de cafè per convertir-los en compost d'alta qualitat.
El compost obtingut s'ha utilitzat per cultivar les gairebé 54 hectàrees de camps d'arròs situats a Tarragona, al Delta de l'Ebre, de forma coordinada per la cooperativa Cambra Arrossera del Montsià. “El compost procedent d’aquestes càpsules contribueix a enriquir les propietats del sòl i ens permet obtenir un arròs de gran qualitat, característic d'aquesta zona de Tarragona. A més, aquest projecte involucra, a través de les cooperatives agràries, els arrossers locals. D'aquesta manera, Nespresso impulsa l'activitat econòmica local i lluita contra el canvi climàtic”, comenta Marcel Matamoros, responsable d'arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i president de la Cambra Arrossera del Montsià.
Quan arriba el moment de la recol·lecció, Nespresso compra la totalitat de la collita a aquesta cooperativa agrària, i la dona a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, aquests coordinen el lliurament perquè l'arròs arribi a les persones més desafavorides de tota la geografia espanyola. "Poder transformar càpsules de cafè en tones d´arròs és una gran idea que combina creativitat, solidaritat i sostenibilitat, i que suposa un gran suport per cobrir les necessitats bàsiques de moltes persones de tot el país", ha indicat Miguel Fernández, director de FESBAL.
Una segona vida per a les càpsules de cafè
Creat el 2011, Arròs Solidari és una iniciativa pionera que, dins d'un plantejament d'economia circular, cerca donar una nova vida a les càpsules de cafè ja utilitzades. Any rere any, la quantitat de tones d'arròs donat ha anat augmentant gràcies al compromís amb el reciclatge que tenen els consumidors. “Arròs Solidari és un clar exemple de com un petit gest, com ara reciclar una càpsula, pot generar un impacte mediambiental i social positiu. Sens dubte, aquest projecte no seria possible sense la implicació dels nostres consumidors amb el reciclatge i, per això, Nespresso continuarà treballant perquè el cafè sigui una força positiva per a les persones i la sostenibilitat”, conclou Termote.
Els consumidors poden reciclar les seves càpsules usades en més de 4.000 punts de recollida distribuïts a tot Espanya, molts d'ells ubicats a boutiques Nespresso, grans superfícies on es poden adquirir màquines Nespresso, i a punts municipals de recollida de residus amb què la companyia col·labora. Els consumidors poden trobar el punt de reciclatge més proper a través de l'app de Nespresso o de la web. A més, des de fa dos anys els veïns de València i 55 municipis adjacents poden dipositar les càpsules de cafè d'alumini als més de 3.400 contenidors grocs. Aquesta iniciativa posiciona Nespresso i València com a referents en la gestió eficient de residus i en l'aposta per models més circulars i sostenibles.
En la seva aposta per l'excel·lència i el benestar animal, s'ha dut a terme la certificació de 289 granges de la Cooperativa d'Ivars, amb una...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha assistit, després de dos anys sense poder mantenir reunions presencials, al Consell...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament l’anunci del govern de la Generalitat de destinar 8 milions...
Cevipe Grup Cooperatiu amb l’afany d’ajudar a fer un món més net i sostenible, impulsa una nova acció de responsabilitat social corporativa....
La planta Biosansa CatSud de La Galera neix amb l’objectiu de gestionar la sansa -subproducte sobrant de la premsada de les olives-. En definitiva,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una caiguda del 46% en la collita de cereal d’hivern (blat, ordi, civada, sègol...
El Ministeri ha fet públic diferents documents de treball que són la base per al desenvolupament normatiu dels ajuts directes que s’aplicaran amb...
En el marc de l’actual procés electoral de renovació del Consell Regulador del Cava, amb la mirada posada en el 6 de juliol, dia de votació, la...
Som un model empresarial, social i d'equilibri territorial
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h