Carregant web FCAC

La Cooperativa d'Ivars recupera la celebració de la seva tradicional jornada de boví de carn

Invasió, Inflació i Innovació: el nou marc geopolític i com pot afectar al mercat dels cereals i de la carn

09/11/2022

El director general de la Cooperativa, el Sr. Antoni Pané, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a la jornada, tot agraint la participació i l’èxit de convocatòria a tots els professionals del sector i els professionals de la casa, que un cop més han volgut participar d’una jornada tècnica i amb voluntat de fer èmfasis en les oportunitats i el futur del sector ramader i en especial del boví. Una jornada especialment important tenint en compte la situació actual dels mercats, degut a la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències en l’increment dels preus de les matèries primeres, els subministraments i la inflació que afecta les economies europees, conjuntament amb els possibles problemes d’abastaments i logística.

El Sr. Eudald Arnau, veterinari de la Cooperativa va traslladar als assistents en la seva intervenció, quins han estat els resultats obtinguts de l’experiència duta a terme a la granja experimental de la Cooperativa, on s’ha realitzat més de 7.000 ecografies pulmonars als vedells mamons a la seva entrada, per tal de descartar afectacions i evitar així haver de medicar de manera innecessària o de forma general.

La XIX Jornada de Boví de Carn va reunir un centenar de productors i tècnics del sector

Per altra banda el Sr. Josep Torra, veterinari de la Cooperativa, ha traslladat els avenços experimentats a la mamonera i la granja experimental de la Cooperativa, posant èmfasi en la importància del maneig i l’estat de les instal·lacions, tot apostant per tres valors; eficiència, constància i treball com a indispensables per a obtenir bons resultats i per exemple, poder suplir la reducció de l’ús d’antibiòtics. En aquest punt es va posar de manifest l’esforç de la Cooperativa per mantenir format al personal de les granges, els projectes de compostatge de les dejeccions ramaderes, o l’anàlisi de l’aigua , que permeten millorar els rendiments i evitar baixes.

La Sra. Núria Llanes, veterinària nutreòloga de la Cooperativa, va exposar els treballs i els projectes duts a terme per part de la Cooperativa d’innovació en matèria de pinsos compostos, millores en la formulació i els processos productius amb resultats positius en els rendiments o  el percentatge de matèries primeres de proximitat  i l’economia circular. Ha traslladat als assistents els estudis estadístics per determinar el punt en el qual l’engreix deixa de ser eficient, a partir de les corbes de creixement del bestiar. Finalment, la Sr. Llanes, afirma que s’ha pogut contrastar que els pinsos granulats i expandits, esdevenen molt més digestibles, quelcom que permet reduir la quantitat de proteïna, i donen com a resultat un major rendiment, respecte dels pinsos sense la tecnologia de l’expander o en farina. Igualment reforça les tesis dels ponents precedents, que el maneig i les instal·lacions, la feina i constància són elements indispensables.

El Sr. Eliseu Isla, director comercial de la Cooperativa d’Ivars i president de PROVACUNO, va repassar l’evolució de preus i dels mercats. Tot indicant que Espanya segueix una tendència que més bé va a l’alça que a la baixa pel que fa a la producció i exportació, en un context on el cens de bestiar va a la baixa a tota Europa. Cal tenir en compte que Espanya exporta la meitat del que produeix, tant en animals vius com en carn. Destaca també que es treballa en l’obertura de nous mercats per a l’exportació, encara que d’entrada restringits en volum.

La jornada va comptar amb la ponència del Sr. Pedro Nonay, politòleg i sociòleg, expert en comerç internacional i exportacions, amb experiència al marc negre, que va analitzar el context econòmic i geopolític a nivell internacional i quina afectació pot tenir en els mercats de primeres matèries i de la carn. També va oferir una visió de futur, amb les possibilitats i les oportunitats de la crisi actual, tot analitzant els canvis en les interdependències i els mercats globals, arrel de l’ofensiva Xinesa.

El Sr. Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, va ser l’encarregat de posar punt i final a la jornada, tot agraint als ponents, tècnics de la casa i als assistents la seva participació. 

Font: Cooperativa d'Ivars
Altres notícies
24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

15.04.2024

Josep Pere Colat, reelegit president de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

15/04/2024

Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...

12.04.2024

S'activen els ajuts a les cooperatives de l'oli per pal·liar pèrdues d’una collita un 50% inferior a la mitjana

12/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya