Carregant web FCAC

La Cooperativa d'Ivars recupera la celebració de la seva tradicional jornada de boví de carn

Invasió, Inflació i Innovació: el nou marc geopolític i com pot afectar al mercat dels cereals i de la carn

09/11/2022

El director general de la Cooperativa, el Sr. Antoni Pané, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a la jornada, tot agraint la participació i l’èxit de convocatòria a tots els professionals del sector i els professionals de la casa, que un cop més han volgut participar d’una jornada tècnica i amb voluntat de fer èmfasis en les oportunitats i el futur del sector ramader i en especial del boví. Una jornada especialment important tenint en compte la situació actual dels mercats, degut a la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències en l’increment dels preus de les matèries primeres, els subministraments i la inflació que afecta les economies europees, conjuntament amb els possibles problemes d’abastaments i logística.

El Sr. Eudald Arnau, veterinari de la Cooperativa va traslladar als assistents en la seva intervenció, quins han estat els resultats obtinguts de l’experiència duta a terme a la granja experimental de la Cooperativa, on s’ha realitzat més de 7.000 ecografies pulmonars als vedells mamons a la seva entrada, per tal de descartar afectacions i evitar així haver de medicar de manera innecessària o de forma general.

La XIX Jornada de Boví de Carn va reunir un centenar de productors i tècnics del sector

Per altra banda el Sr. Josep Torra, veterinari de la Cooperativa, ha traslladat els avenços experimentats a la mamonera i la granja experimental de la Cooperativa, posant èmfasi en la importància del maneig i l’estat de les instal·lacions, tot apostant per tres valors; eficiència, constància i treball com a indispensables per a obtenir bons resultats i per exemple, poder suplir la reducció de l’ús d’antibiòtics. En aquest punt es va posar de manifest l’esforç de la Cooperativa per mantenir format al personal de les granges, els projectes de compostatge de les dejeccions ramaderes, o l’anàlisi de l’aigua , que permeten millorar els rendiments i evitar baixes.

La Sra. Núria Llanes, veterinària nutreòloga de la Cooperativa, va exposar els treballs i els projectes duts a terme per part de la Cooperativa d’innovació en matèria de pinsos compostos, millores en la formulació i els processos productius amb resultats positius en els rendiments o  el percentatge de matèries primeres de proximitat  i l’economia circular. Ha traslladat als assistents els estudis estadístics per determinar el punt en el qual l’engreix deixa de ser eficient, a partir de les corbes de creixement del bestiar. Finalment, la Sr. Llanes, afirma que s’ha pogut contrastar que els pinsos granulats i expandits, esdevenen molt més digestibles, quelcom que permet reduir la quantitat de proteïna, i donen com a resultat un major rendiment, respecte dels pinsos sense la tecnologia de l’expander o en farina. Igualment reforça les tesis dels ponents precedents, que el maneig i les instal·lacions, la feina i constància són elements indispensables.

El Sr. Eliseu Isla, director comercial de la Cooperativa d’Ivars i president de PROVACUNO, va repassar l’evolució de preus i dels mercats. Tot indicant que Espanya segueix una tendència que més bé va a l’alça que a la baixa pel que fa a la producció i exportació, en un context on el cens de bestiar va a la baixa a tota Europa. Cal tenir en compte que Espanya exporta la meitat del que produeix, tant en animals vius com en carn. Destaca també que es treballa en l’obertura de nous mercats per a l’exportació, encara que d’entrada restringits en volum.

La jornada va comptar amb la ponència del Sr. Pedro Nonay, politòleg i sociòleg, expert en comerç internacional i exportacions, amb experiència al marc negre, que va analitzar el context econòmic i geopolític a nivell internacional i quina afectació pot tenir en els mercats de primeres matèries i de la carn. També va oferir una visió de futur, amb les possibilitats i les oportunitats de la crisi actual, tot analitzant els canvis en les interdependències i els mercats globals, arrel de l’ofensiva Xinesa.

El Sr. Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, va ser l’encarregat de posar punt i final a la jornada, tot agraint als ponents, tècnics de la casa i als assistents la seva participació. 

Font: Cooperativa d'Ivars
Altres notícies
07.12.2022

Viniscoop rep el Premi Cambra 2022 a la Innovació i Transformació Digital

07/12/2022

Viniscoop és el primer e-commerce especialitzat en vi social. És a dir, vi elaborat per cooperatives catalanes, sota un model d’economia social i...

01.12.2022

La FCAC alerta d'una campanya nefasta de la mel, amb una caiguda del 75%

01/12/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya apícola 2022 de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona és...

29.11.2022

Uns 70 cooperativistes participen en la jornada sobre desenvolupament rural en la nova PAC

29/11/2022

El Pla Estratègic de la Política Agrària Comunitària (PEPAC) per al període 2023-2027 va ser aprovat a finals del mes d’agost i contempla els...

29.11.2022

La Cooperativa d'Ivars guardonada als premis Porc d'Or

29/11/2022

La granja Valfarta de la Cooperativa d’Ivars ha estat guardonada amb el premi Porc d’Or de Plata a la màxima Productivitat Numèrica de la seva...

28.11.2022

La FCAC guanya el Premi al Compromís Empresarial i Institucional de la UdL

28/11/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha estat mereixedora del Premi al Compromís Empresarial i Institucional de la...

23.11.2022

La collita d’arròs cau un 10% per les temperatures extremes i ‘nits tropicals’ vinculades al canvi climàtic

23/11/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) apunta que la campanya d’arròs se situarà en 122.252 tones, un 10,6% menys que...

23.11.2022

Cafè Cooperatiu: la figura del soci col·laborador a les cooperatives

23/11/2022

La Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat) i la Secció de Dret Cooperatiu i de l’Economia Social de l’ICAB coorganitzen, de forma...

21.11.2022

Les cooperatives de fruita assisteixen al Comitè Mixt a Bolzano

21/11/2022

El Grup de Contacte de Poma del Comitè Mixt s'ha reunit, a Bolzano (Tirol italià), amb la participació de les organitzacions cooperatives i no...

Som socis de
Amb el suport de