En la reunió d’avui de la Comissió de l’Oli d’Oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) amb alts responsables de Conselleria d’Acció Climàtica, la FCAC ha reclamat mesures urgents per fer front a la caiguda dràstica de la producció d’oli. La Comissió d’Oli d’Oliva de la FCAC representa el conjunt del sector, un centenar de cooperatives elaboradores del 73% de l’oli d’oliva català.
Segons dades definitives de les cooperatives, la collita d’enguany baixarà fins a les 15.000 tones -un 52% inferior a una campanya mitjana- i suposarà la pèrdua de 55 milions d’euros al sector.
Aquestes xifres serien inferiors a la previsió de setembre de 2022 abans d’iniciar la collita -quan es pronosticava una davallada a 19.000 tones- i fins i tot se situen per sota de la previsió de 16.000 tones de final de gener, quan la collita es trobava a la recta final.
Una collita mitjana a Catalunya se situa en 31.000 tones. Aquesta serà la producció més baixa en els últims 15 anys, seguida de lluny per la collita de 2018, quan es van obtenir 20.600 tones d’oli.
"La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any"
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “aquesta situació comporta dificultats molt grans a les cooperatives atès que la falta de producció s’uneix a l’increment dels costos i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. El sector tindrem dificultats per mantenir els compromisos comercials per la falta de producte. La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any”.
Les cooperatives elaboradores d’oli concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l'oliva (d'octubre a final gener). Amb una collita molt escassa, l’increment de les despeses energètiques i d'elaboració repercuteixen sobre una menor producció i, per tant, el cost per quilo d'oli produït s'incrementa notablement.
Entre les mesures urgents que la FCAC reclama al Departament d’Acció Climàtica, s’inclou l’establiment d’una línia ajuts destinats a cobrir, a les cooperatives de les zones afectades per la caiguda de producció d’oli d’oliva, part de les despeses fixes en el context d’una dràstica reducció d’ingressos en les activitats pròpies de la cooperativa.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h