Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'abella i entrega els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’

En l’acte es va posar en valor la producció del mel catalana, mel de proximitat, i més tenint en compte les dificultats que travessa el sector apícola, afectat fortament per la sequera i algunes malalties que han reduït molt el rendiment dels ruscos. Les abelles juguen un paper fonamental en la biodiversitat del planeta

23/05/2023
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet

El sector apícola de Catalunya va celebrar dissabte passat, 20 de maig, el Dia mundial de les abelles en el marc del mercat de Santa Caterina de Barcelona, amb diversos actes i activitats orientades als consumidors i consumidores.

Els actes van ser conduïts per la periodista Clara Sánchez-Castro Bonfill i van incloure una entrevista a M. Àngels Boixadera, apicultora i experta en tast de mels, en la qual es va reflexionar sobre el paper cabdal de les abelles en la sostenibilitat ambiental i territorial, i una taula rodona en què es van tractar els problemes que té l’apicultura actualment. Hi van participar Josexu Rodriguez, apicultor; Antonio Gómez, assessor tècnic en apicultura; Josep M. Inglés, tècnic de l’Associació d’Apicultors de Lleida; Xavier Munill, ambientòleg i apicultor; Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia del DACC; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel, a l’exterior del mercat, la cuinera Ada Parellada va realitzar una demostració culinària amb plats en els que la mel tenia un paper clau. També es van fer dos tastos de mel amb gran participació i es van explicar les característiques de la producció d’aquest producte i com valorar-lo.

D’altra banda, les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya van estar reconegudes en la mateixa jornada, amb els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons va anar a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Indústries i Qualitat Alimentàries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores.

El concurs va distingir les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb quatre premis, a més de la mel més ben puntuada (Premi Reina de les mels) pels membres del jurat, que ha estat reconeguda amb un premi especial. El jurat va valorar, per puntuar  les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

Trofeus i diplomes

Premi Reina de les mels: Alan Monrás, de Granera (Vallés Oriental); Rafael Múria, del Perelló (Baix Ebre); Màrius Pujol Llauradó, d’Alcanar (Montsià), i Xavier Llobet, de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).

  • 1r Premi de la Mel de romaní: Alan Monrás
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Rafael Múria
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: ‘Dolça abella’ (Laura i Sergi)
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Rafael Múria

Diplomes

  • 2n Premi de la Mel de romaní: Rafael Múria
  • 2n Premi de la Mel de mil Flors: Salvador Mallofré
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Josep Maria Oliva ‘Mas Buret’
  • 2n Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol

En el concurs van participar 48 mostres de les diferents mels. El jurat va estar integrat pels experts i especialistes en apicultura Fina Gonell, tècnica agrícola especialista en apicultura; Anna Clemente, apicultora, i Miquel Alemany, de Mels Alemany.

El concurs ha estat organitzat per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la marca Catalunya on el menjar és cultura.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

15.04.2024

Josep Pere Colat, reelegit president de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

15/04/2024

Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...

12.04.2024

S'activen els ajuts a les cooperatives de l'oli per pal·liar pèrdues d’una collita un 50% inferior a la mitjana

12/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...

12.04.2024

Les cooperatives de cereals visiten el Port de Tarragona

12/04/2024

La Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a l’Antic Pòsit de la Confraria de Pescadors de Tarragona, la reunió de les...

11.04.2024

La FCAC, en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat per mantenir l’activitat agrícola al Baix Llobregat

11/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra partidària de no ampliar la superfície que ocupa l’aeroport d’El Prat amb...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya