Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'abella i entrega els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’

En l’acte es va posar en valor la producció del mel catalana, mel de proximitat, i més tenint en compte les dificultats que travessa el sector apícola, afectat fortament per la sequera i algunes malalties que han reduït molt el rendiment dels ruscos. Les abelles juguen un paper fonamental en la biodiversitat del planeta

23/05/2023
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet

El sector apícola de Catalunya va celebrar dissabte passat, 20 de maig, el Dia mundial de les abelles en el marc del mercat de Santa Caterina de Barcelona, amb diversos actes i activitats orientades als consumidors i consumidores.

Els actes van ser conduïts per la periodista Clara Sánchez-Castro Bonfill i van incloure una entrevista a M. Àngels Boixadera, apicultora i experta en tast de mels, en la qual es va reflexionar sobre el paper cabdal de les abelles en la sostenibilitat ambiental i territorial, i una taula rodona en què es van tractar els problemes que té l’apicultura actualment. Hi van participar Josexu Rodriguez, apicultor; Antonio Gómez, assessor tècnic en apicultura; Josep M. Inglés, tècnic de l’Associació d’Apicultors de Lleida; Xavier Munill, ambientòleg i apicultor; Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia del DACC; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel, a l’exterior del mercat, la cuinera Ada Parellada va realitzar una demostració culinària amb plats en els que la mel tenia un paper clau. També es van fer dos tastos de mel amb gran participació i es van explicar les característiques de la producció d’aquest producte i com valorar-lo.

D’altra banda, les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya van estar reconegudes en la mateixa jornada, amb els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons va anar a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Indústries i Qualitat Alimentàries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores.

El concurs va distingir les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb quatre premis, a més de la mel més ben puntuada (Premi Reina de les mels) pels membres del jurat, que ha estat reconeguda amb un premi especial. El jurat va valorar, per puntuar  les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

Trofeus i diplomes

Premi Reina de les mels: Alan Monrás, de Granera (Vallés Oriental); Rafael Múria, del Perelló (Baix Ebre); Màrius Pujol Llauradó, d’Alcanar (Montsià), i Xavier Llobet, de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).

  • 1r Premi de la Mel de romaní: Alan Monrás
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Rafael Múria
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: ‘Dolça abella’ (Laura i Sergi)
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Rafael Múria

Diplomes

  • 2n Premi de la Mel de romaní: Rafael Múria
  • 2n Premi de la Mel de mil Flors: Salvador Mallofré
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Josep Maria Oliva ‘Mas Buret’
  • 2n Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol

En el concurs van participar 48 mostres de les diferents mels. El jurat va estar integrat pels experts i especialistes en apicultura Fina Gonell, tècnica agrícola especialista en apicultura; Anna Clemente, apicultora, i Miquel Alemany, de Mels Alemany.

El concurs ha estat organitzat per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la marca Catalunya on el menjar és cultura.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
30.04.2025

Candidatura conjunta a les eleccions de la Junta Rectora del CCPAE

30/04/2025

Amb l'objectiu de continuar garantint un model de certificació ecològica pública basada en el dret públic, el control democràtic i la...

30.04.2025

Els socis de les cooperatives donen el tret de sortida a la campanya d'arròs

30/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que avui s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del marge...

29.04.2025

Covides acull una sessió pràctica de calibratge d'equips d'aplicació de fitosanitaris

29/04/2025

La cooperativa Covides ha acollit una nova sessió pràctica sobre el calibratge d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, aquesta vegada...

11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

10.04.2025

La FCAC presenta propostes a l'ACA

10/04/2025

Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...

07.04.2025

La FCAC al Comitè mixt de fruita de llavor

07/04/2025

Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...

04.04.2025

La FCAC reclama urgència per desburocratitzar el sector agrari

04/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...

03.04.2025

L'impacte directe dels aranzels dels EUA a les exportacions agroalimentàries catalanes superaria 110 M€

03/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya