Carregant web FCAC

Actualització de l’estudi de costos de producció del raïm i d’elaboració de vi base Cava

La FCAC alerta que el càlcul de 17 cts/kg per a elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera

La falta d’aigua malmet el raïm a moltes zones i es preveu una caiguda del 40% de la producció i l’encariment de costos per a les cooperatives

19/07/2023
Taula del Cava
Taula del Cava © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la previsió d’uns costos de 17 cèntims per quilo per a l’elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera, que provocarà una caiguda de la producció que, en relació amb l’any passat, podria situar-se en el 40% de la collita.

Aquesta previsió sorgeix de l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base Cava que, per segon any consecutiu, ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural i en el qual participa la FCAC aportant dades del sector. L’estudi, que s’ha presentat a la Taula del Cava, s’elabora sobre les tres varietats més utilitzades per a l’elaboració de Cava -xarel·lo, macabeu i parellada- i amb dades del Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “malauradament, la dada de 17 cèntims per quilo per cobrir els costos d’elaboració de vi base Cava aquesta campanya serà insuficient perquè cal fer front a la davallada de producció a causa de la sequera, que es preveu superior al 40% i que repercutirà en un ajustament de costos per part dels cellers cooperatius elaboradors”.

Per aquest motiu, la FCAC està reclamant suport directe de l’Administració tant per als viticultors com per a les cooperatives vitivinícoles que enguany hauran de fer front a una collita extremadament curta.

No obstant això, la FCAC valora la disponibilitat de les dades actualitzades de l’estudi com a eina del sector front als condicionants del mercat, alhora que esperona a treballar millor i ser més competitius. De la mateixa manera, el nou Registre vitivinícola que entrarà en vigor enguany, que facilitarà l’entrada de la producció per parcel·la, també aportarà una major transparència al sector.

21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català

Les cooperatives tenen una importància estratègica a la cadena de valor del Cava. Un total de 21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
12.06.2024

Les cooperatives alerten que es dispara la incidència del cargol poma al Delta de l'Ebre

12/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta del risc d’un increment exponencial de les poblacions de cargol poma als camps...

11.06.2024

La UE declara il·legal la taxa autonòmica de l'impost als hidrocarburs i avala la reivindicació de FCAC

11/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que...

07.06.2024

La FCAC reclama a tots els grups polítics un/a eurodiputat especialitzat en el sector agroalimentari

07/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat a les formacions polítiques que es presenten a les eleccions al Parlament...

30.05.2024

Les cooperatives agràries augmenten la facturació global un 16%

30/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la 41a Assemblea General a La Selva del Camp (Tarragona). El conseller...

29.05.2024

La FCAC organitza l’Assemblea General de les cooperatives agràries

29/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza la 41a Assemblea General, demà dijous 30 de maig, a la Selva del Camp. El...

27.05.2024

La collita d'ametlla augmentaria un 33% arribant a les 9.750 tones en gra

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la producció d’ametlla en gra de la campanya 2024/2025 se situaria en 9.752...

27.05.2024

La visió de les cooperatives en la prevenció de pèrdues alimentàries al sector primari

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en una jornada tècnica, organitzada pel Departament d’Acció...

24.05.2024

Reunió de cooperatives per analitzar l’actualitat de l'horta i enfortir la cohesió

24/05/2024

Aquesta setmana s'ha celebrat, a El Prat de Llobregat, la reunió de les cooperatives d’horta que formen part de la Branca de Fruita i Horta. Es...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya