“Vaig néixer a una casa de pagès. Els meus pares portaven una granja de porcí, blat i blat de moro. Vaig estudiar electricitat i, més tard, vaig obrir una carnisseria. Quan tenia 23 anys, el meu pare va morir i vaig agafar el relleu del que ell feia. Crec que va ser una decisió encertada, no me’n penedeixo”.
Lluís Gelis és membre de junta de la SAT de la Vall d’en Bas. “El meu pare va ser-ne un dels fundadors junt amb una quinzena de persones. Tinc el seu número de soci, el 13, i crec que la cooperativa ens facilita la compra conjunta i la venda del producte, abarateix costos, dona serveis…”
La seva explotació ha anat evolucionant cap a l’horta. Actualment és productor de fesols i s’ha especialitzat en els llegums cuits: “Arran de la crisi de 2008, la restauració va començar a demanar el llegum cuinat. Aleshores vaig posar en marxa l’obrador i ara estem a botigues i grans superfícies de tot Catalunya. Si no haguéssim fet aquest salt qualitatiu, ens hauríem quedat pel camí perquè, avui dia, de llegum sec se’n ven molt poc”.
Ara, el repte és fer front a un encariment de costos que no es pot repercutir en el preu. “A més, el canvi climàtic està afectant la producció. En el nostre cas, la temperatura límit de floració serien uns 33ºC però, des de fa dos estius, arribem als 40ºC i llavors la flor s’asseca. Estem collint fins a un 60% menys. Per això estic treballant per adaptar llavors al clima nou, però anem a contrarellotge”.
“No ens podem quedar parats. Hi ha molts canvis i tots alhora. Hem d’evolucionar mirant on va el mercat, amb productes naturals i sostenibles”.
El celler Empordàlia amplia la seva oferta d’enoturisme amb tot tipus de propostes. El 10 de novembre arriba el moment de l’esport amb Fitness...
Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...
Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...
Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h