Carregant web FCAC

RETRAT

Lluís Gelis, productor de fesols a la Garrotxa

Soci i membre del consell rector de la SAT la Vall d'en Bas

14/12/2023

“Vaig néixer a una casa de pagès. Els meus pares portaven una granja de porcí, blat i blat de moro. Vaig estudiar electricitat i, més tard, vaig obrir una carnisseria. Quan tenia 23 anys, el meu pare va morir i vaig agafar el relleu del que ell feia. Crec que va ser una decisió encertada, no me’n penedeixo”.

Lluís Gelis és membre de junta de la SAT de la Vall d’en Bas. “El meu pare va ser-ne un dels fundadors junt amb una quinzena de persones. Tinc el seu número de soci, el 13, i crec que la cooperativa ens facilita la compra conjunta i la venda del producte, abarateix costos, dona serveis…”

La seva explotació ha anat evolucionant cap a l’horta. Actualment és productor de fesols i s’ha especialitzat en els llegums cuits: “Arran de la crisi de 2008, la restauració va començar a demanar el llegum cuinat. Aleshores vaig posar en marxa l’obrador i ara estem a botigues i grans superfícies de tot Catalunya. Si no haguéssim fet aquest salt qualitatiu, ens hauríem quedat pel camí perquè, avui dia, de llegum sec se’n ven molt poc”.

Ara, el repte és fer front a un encariment de costos que no es pot repercutir en el preu. “A més, el canvi climàtic està afectant la producció. En el nostre cas, la temperatura límit de floració serien uns 33ºC però, des de fa dos estius, arribem als 40ºC i llavors la flor s’asseca. Estem collint fins a un 60% menys. Per això estic treballant per adaptar llavors al clima nou, però anem a contrarellotge”.

“No ens podem quedar parats. Hi ha molts canvis i tots alhora. Hem d’evolucionar mirant on va el mercat, amb productes naturals i sostenibles”.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
25.03.2025

Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya per a 'Spelunca', de la Cooperativa de l'Espluga Calba

25/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...

18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya