Carregant web FCAC

Premis PITA a la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català

La cooperativa Coselva guanya el Premi PITA amb un nou molí que extrau l'oli al buit mitjançant un sistema pioner

La Cooperativa d'Artesa de Segre és l’empresa agrària finalista per revaloritzar cultius sostenibles i adaptats al terreny

16/01/2024
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Cooperativa d'Artesa
Cooperativa d'Artesa © Cooperativa d'Artesa
Cultiu de llenties
Cultiu de llenties © Cooperativa d'Artesa

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.

Coselva, primer premi Agroindústria

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, factor que permet una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.

El molí també facilita un millor rendiment de les olives així com millores ambientals, com la major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i la reducció de la demanda energètica.

Altres innovacions en matèria de sostenibilitat són la coberta vegetal amb plaques solars, que proporcionen gran part de l’energia emprada, i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.

Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària

La Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre és la finalista en la modalitat Empresa Agrària per contribuir a la revalorització dels cultius amb varietats sostenibles i adaptades al terreny.

Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari de la zona, aquesta cooperativa ha desenvolupat un seguit de solucions agrícoles perquè els agricultors puguin viure de la producció ecològica. Per aconseguir-ho, s’han emprat varietats cultivades antigament al territori com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina) que presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua.

Altres beneficis assolits són l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que facilita el control biològic natural.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
19.03.2025

La FCAC alerta que l’encariment de cost de les assegurances agràries desincentiva la contractació

19/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...

18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

18.03.2025

La FCAC reivindica urgència en la simplificació administrativa al sector agroalimentari

18/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...

17.03.2025

Suport de Cellers Domenys al Pla de Reg del Penedès i el Garraf

17/03/2025

Cellers Domenys manifesta el seu suport ferm al Pla de Reg del Penedès i el Garraf, una iniciativa que marcarà un abans i un després en la gestió...

13.03.2025

La FCAC alerta que les cooperatives perdran 115 M€ aquesta campanya per les incidències climatològiques

13/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui a la tarda, amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...

11.03.2025

FCAC reclama concreció i agilitat per a la supervivència del sector apícola cooperatiu

11/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i la SAT LTDA Apícola El Perelló sol·liciten al...

11.03.2025

Amb la previsible imposició d'aranzels de Donald Trump, l'oli d'oliva i el vi resultarien molt perjudicats

11/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la probable imposició d’aranzels del 25% a tots els productes provinents de...

10.03.2025

Nespresso dona més de 200 tones d'arròs als Bancs d'Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

10/03/2025

Nespresso ha donat 205,8 tones d'arròs de la collita del 2024 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya