Carregant web FCAC

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

Abanderant el sector boví de carn cap al futur

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El director general de la Cooperativa, Víctor Díaz Arricivita, ha donat el tret de sortida a la jornada, tot agraint la participació i l'èxit de convocatòria a tots els professionals del sector i els tècnics de la Cooperativa, així com als diferents, membres de Mercolleida, Asoprovac, Provacuno entre altres entitats que han estat presents i molt especialment que el Manuel Pimentel Siles, ex-ministre de treball, escriptor i empresari agrari hagi volgut acceptar la invitació de la Cooperativa a participar de la jornada.

Esther Paul, veterinària de la Cooperativa, ha parlat del model de granja participada que la Cooperativa va posar en marxa fa uns anys i que ha donat molt bons resultats. Que permet als socis disposar de tots els serveis d'acompanyament de la Cooperativa, com els veterinaris, finançament, la venda de mamons i posteriorment la comercialització dels caps de bestiar i que ha facilitat la continuïtat de molts dels productors. Sobretot en un context, que com ha traslladat l'Esther Paul, va cap a la reducció generalitzada de la cabana de bestiar. Gràcies al model de granja participada per la Cooperativa, molts dels socis productors han pogut implementar tècniques de maneig i millores en salut animal que es tradueixen en millor índex de conversió, menor percentatge de baixes i un creixement mig diari major. Finalment, ha fet referència a la publicació francesa Economie de l'élevage que va elogiar el model de la Cooperativa com a exemple d'eficiència en la producció del boví de carn.

Eudald Arnau, veterinari de la Cooperativa va traslladar als assistents en la seva intervenció, els resultats i les conclusions a les quals han arribat a la Cooperativa i les millores assolides en tractaments i medicació del bestiar arran d'anar un pas més enllà de l'aplicació de les exigències normatives.

Eudald ha fet referència al Plan nacional resistencia antibioticos (PRAN) que busca la reducció en l'ús dels antibiòtics davant l'augment de morts de persones per resistència a antibiòtics. Davant de la normativa i la tendència a regular per a reduir l'ús d'antibiòtics, des de la Cooperativa hem intensificat les recomanacions en mesures per a millora la higiene i també gràcies a la nostra expertesa, receptar amb bon criteri. Per altra banda, hem reforçat les proves diagnòstiques com les ecografies pulmonars, quelcom que ens ha permès tractar de manera molt més acotada. Com a novetat, he manat un pas més enllà i amb antibiogrames, hem pogut determinar els bacteris que afecten el bestiar i també quins antibiòtics són resistents o sensibles a aquestes.

Per tant, a la Cooperativa hem complert amb l'objectiu de complir amb la norma, entenem la necessitat de la reducció de l'ús dels antibiòtics i he manat un pas més enllà, analitzant i determinant quins antibiòtics són sensibles, quins animals cal tractar i finalment, gràcies a la nostra experiència, receptar amb responsabilitat.

La Núria Gracia, farmacèutica i directora del Departament de Qualitat de la Cooperativa, va exposar les millores executades a la fàbrica de Torregrossa amb l'objectiu de ser més eficients en la producció de pinso, reduint, per tant, de retruc, els costos de les explotacions dels nostres socis. Aquesta millora en l'eficiència ha estat compromesa amb l'alimentació i el benestar animal.

En la seva exposició ha traslladat que el centre de Torregrossa disposa de els equips i eines de laboratori per determinar la qualitat de les matèries primeres que entren a la fàbrica i els pinsos que finalment s'expedeixen. Controlar el grau d'humitat, la duresa, les micotoxines, són fonamentals i permet formular pinsos més correctament.

Gràcies a les millores en la molturació i l'ús de cambres de vapor sec, hem pogut aportar al procés productiu un important estalvi energètic i també poder produir amb major temperatura i una humitat constant ens ha aportat major productivitat i millores en la qualitat física del pellet, fent que incrementi la seva durabilitat.

També disposem d'un major nombre de dades gràcies als diferents sensors com les sondes de temperatura del refredador del pinso, que ens permeten determinar el temps just que el pinso necessita i aportar així un estalvi energètic.

Per altra banda, s'ha fet un pla de formació a la plantilla amb l'objectiu de treballar amb les noves eines digitals, els indicadors i les dades que ens aporten les noves inversions tecnològiques i poder aconseguir els objectius marcats.

Aquesta edició ha comptat amb la intervenció de Javier López López, director de Provacuno, que ha traslladat una reflexió sobre l'estat actual del sector a Espanya i Europa, amb una important reducció de la cabana i de la producció de quilos de carn. Malgrat tot, Espanya encara és el segon país exportador i Catalunya la zona referent en la producció de carn de vedella. Per altra banda, també ha destacat que la reducció de vaques implica irremeiablement una reducció de mamons per engreixar, ja que a la UE tenim una capacitat d'engreix de vedells molt més elevada que les vaques que tenim i, per tant, ha alertat, que el dèficit de mamons serà una realitat. Per acabar, ha reflexionat, que ser membre d'una cooperativa com la d'Ivars, avui en dia és una possibilitat d'èxit, una garantia per a la supervivència de les seves explotacions.

Finalment, Manuel Pimentel Siles, empresari agrari, exministre de Treball i Assumptes Socials entre el 1999 i el 2000 i autor del llibre "La venganza del campo: ¿Por qué el sector primario es pisoteado y perseguido por la misma sociedad a la que da de comer?".

Pimentel ha traslladat una reflexió sobre el canvi social al qual estem assistint, on els ciutadans arran de la globalització s'han acostumat a disposar d'aliments bons i molt econòmics, gràcies a la possibilitat d'exportar i importar lliurement i les economies d'escala. Sembla que ara la tendència es reverteix i, per tant, malgrat que cada cop som més milions de població, la producció cau, quelcom que juntament amb una restricció a les importacions, pot comportar un increment important del preu dels aliments. Venim d'un temps on gràcies a disposar d'aliments bons i barats, matèries primeres bones i barates d'arreu del món, ha fet que l'alimentació perdés importància en les persones, alhora juntament amb l'augment de els corrents animalistes i la preocupació pel medi ambient, aquell qui es dediquen a proveir els aliments i sobretot, les proteïnes animals necessàries per a sobreviure, han estat mal considerats i la regulació i la normativa no els ha estat favorable. És ben cert que si una cosa no et preocupa tampoc et preocuparà gens les persones que hi ha al darrere, i això, és justament el que ha passat amb agricultors i ramaders, quelcom que també ha portat a un desconeixement del camp i del món rural, en una societat cada cop més urbanita on la ramaderia s'ha fet invisible i ha perdut valor social.

La resposta del camp serà un increment important dels preus dels aliments, amb el canvi de cicle, un cicle on podem dir que s'ha iniciat una "desglobalització", ja sigui parcial o per sectors, però que provocarà desajusts i hi haurà alimentació per a rics i per a pobres que no podran pagar-ne el preu.

Finalment, ha traslladat als ramaders, que cal que es creguin que són bons i que fan bé al conjunt de la societat, perquè la societat no ens comprèn però ens necessita.

Eliseu Isla, director del Departament de Remugants de la Cooperativa d'Ivars, va ser l'encarregat de la conducció de la jornada.

Josep Coll, president de Cooperativa d'Ivars, va ser l'encarregat de posar punt final a la jornada, tot agraint als ponents, tècnics de la casa i als assistents la seva participació.

En finalitzar, com és tradicional, hem pogut degustar carn de vedella cuinada a les nostres instal·lacions.

Font: Cooperativa d'Ivars
Altres notícies
27.05.2024

La collita d'ametlla augmentaria un 33% arribant a les 9.750 tones en gra

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la producció d’ametlla en gra de la campanya 2024/2025 se situaria en 9.752...

27.05.2024

La visió de les cooperatives en la prevenció de pèrdues alimentàries al sector primari

27/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en una jornada tècnica, organitzada pel Departament d’Acció...

24.05.2024

Reunió de cooperatives per analitzar l’actualitat de l'horta i enfortir la cohesió

24/05/2024

Aquesta setmana s'ha celebrat, a El Prat de Llobregat, la reunió de les cooperatives d’horta que formen part de la Branca de Fruita i Horta. Es...

21.05.2024

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'Abella i entrega els premis del IV Concurs 'Les millors mels catalanes'

21/05/2024

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint amb la celebració...

16.05.2024

La prova pilot de recollida de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats permet recollir més de 46 tones de productes

16/05/2024

El servei de recollida gratuït de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats, ha permès reciclar més de 46 tones de productes de les...

13.05.2024

Vins de cellers cooperatius catalans finalistes dels "Premis Manojo"

13/05/2024

La Unió Regional de Cooperatives Agràries de Castella i Lleó (URCACYL) ha convocat la XIX edició del Concurs Nacional de Vins de Bodegues...

09.05.2024

La FCAC reclama impulsar el cooperativisme agrari com agent de transformació econòmica i social i front l'emergència climàtica

09/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha traslladat les 20 propostes del sector per a la pròxima legislatura a les forces...

06.05.2024

La FCAC col·labora amb la UdL amb una classe magistral sobre la visió de les cooperatives i la Llei de la Cadena Alimentària

06/05/2024

En un ambient acadèmic on l'experiència pràctica i el coneixement teòric convergeixen, la Mar Garriga i la Maria José Galve, cap de l’àrea de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya