La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la producció d’ametlla en gra de la campanya 2024/2025 se situaria en 9.752 tones, front les 7.316 tones de la campanya anterior. Segons aquesta previsió, l’increment de la producció seria d’un 33,3%.
Josep Pere Colat, responsable de fruita seca de la FCAC, argumenta que “la collita d’ametlla podria ser sensiblement superior a la campanya passada perquè no hi ha previsió de restriccions rellevants d’aigua en les zones on hi ha més ametllers, alhora que les plantacions de regadiu han augmentat lleugerament. Tampoc hi ha hagut gelades significatives com les de 2022. No obstant això, la sequera persistent encara es manté i ha suposat un estrès hídric per als arbres, sobretot a plantacions de secà, de manera que les xifres definitives es podrien veure reduïdes.”
Les cooperatives agràries produeixen el 72% de l’ametlla i el 63% de la garrofa del total català
Per demarcacions territorials, a Lleida estaria previst un increment del 25,1% de la collita, arribant a les 6.552 tones d’ametlla en gra front les 5.236 tones de la campanya anterior. A les comarques de Tarragona, l’augment seria de 53,7% que suposaria passar de 2.009 a 3.088 tones. A Barcelona i Girona també es produirien increments, encara que les xifres de producció són sensiblement inferiors; en aquest cas, passarien de 58 a 80 tones i de 12 a 32 tones d’ametlla en gra, respectivament.
Quant a superfície productiva d’ametller, s’observa un lleuger descens de l’1,4% situant-se en 30.873 hectàrees al conjunt de Catalunya. La causa d’aquesta davallada és l’abandonament d’un 5,2% de superfície en plantacions de secà que, malgrat això, continuen sent la majoria (64,1%). Les plantacions en regadiu, pel contrari, han augmentat en unes 660 hectàrees i ja superen les 11.000.
La garrofa cau gairebé un 40%
En garrofa es preveu una producció d’11.000 tones, que suposaria una davallada del 38,9% en relació a la campanya anterior (18.000 tones), ja que la sequera de la segona meitat de 2023 va afectar greument la floració dels arbres i, per tant, el fruit.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la verema actual serà recordada com la més curta del segle i es preveu que...
Santiago de Compostel·la ha estat la seu de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte Visionary de la qual la...
Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha creat, conjuntament amb les diferents federacions de cooperatives, una marca que vol remarcar el sabor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la DANA podria deixar pèrdues del 40% i el 30%, respectivament, a les...
Davant els efectes devastadors de la DANA, les cooperatives agràries catalanes s’han mobilitzat per ajudar les víctimes de les inundacions...
Una representació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalada pel seu president, Ramon Sarroca, s’ha reunit amb...
La producció d’avellana a l’Estat es preveu que caurà un 40% la campanya 2024-2025 i baixarà fins a les 4.100 tones d’avellana en closca,...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h