Carregant web FCAC

Avui, 30 de maig, a La Selva del Camp | ASSEMBLEA GENERAL FCAC

Les cooperatives agràries augmenten la facturació global un 16%

Els preus comercialitzats tendeixen a ser superiors a la mitjana catalana, alhora que s'incrementa la dimensió empresarial de les cooperatives

30/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la 41a Assemblea General a La Selva del Camp (Tarragona). El conseller en funcions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha presidit l’acte de cloenda al qual han assistit més de 200 persones vinculades amb cooperatives dels diferents sectors productius i d’arreu del territori.

En el decurs de l’Assemblea General, s’ha aprovat una renovació parcial del consell rector de la FCAC fruit de les eleccions als sectors de conreus herbacis i farratges, fruita seca, pinsos i ramaderia i llet, a més dels grups específics de formació i desenvolupament rural. També s’han presentat l’Anuari Socioeconòmic 2024 -amb les principals magnituds de les 193 empreses cooperatives- i el quadre de comandament Dashboard.coop -que conté l’evolució històrica de les dades en els últims 6 anys.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, afirma que “les dades corroboren que el cooperativisme agrari augmenta la dimensió empresarial i la facturació, alhora que és el model preferent per garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del territori. No en va, som un model molt resilient i arrelat al territori, amb presència a 33 comarques catalanes i unes tres quarts parts van ser fundades fa més de 50 anys”.

La facturació es dispara a l’alça des de 2018

La facturació global va assolir el màxim històric del cooperativisme agrari amb 2.276,8 milions d’euros al 2022. Aquesta xifra suposa l’increment de 323,4 milions d’euros, un 16,6% més que l’exercici precedent. La facturació mitjana per cooperativa també ha crescut un 19% i se situa en 12 milions d’euros, mentre la facturació per soci/a productor és de 73.621 euros (+ 17,2%) i la facturació per treballador/a arriba als 513.000 euros (+ 15,4%).

L’augment de la facturació és generalitzat a totes les demarcacions territorials, encara que les empreses de Lleida són les que més aporten al conjunt -un 53,5% del total de Catalunya- i també són les que més han incrementat el volum de facturació (19,5%) arribant als 1.217,5 milions d’euros. Les cooperatives de les comarques de Barcelona representen el 19% del total amb 431,5 milions, seguides de Tarragona (14,2% i 322,3 milions), les terres de l’Ebre (7,5% i 170,3 milions) i Girona (5,9% i 135,2 milions).

L’exercici econòmic ha estat molt influenciat, a nivell de preus, per l’impacte de la guerra a Ucraïna ja que va implicar una tensió en els mercats de matèries primeres i en el cost de l’energia que es van traduir en increments generalitzats. En alguns sectors, però, l’augment de preus no està justificat per aquest conflicte sinó per conjuntures concretes, com la disminució severa de l’oferta global.

Distribució territorial i més dimensió

Les 193 empreses cooperatives aglutinen 32.115 socis i sòcies productors i tenen presència a tot el territori català. El major nombre es concentra a les comarques de Lleida (63 cooperatives) i Tarragona (60). A les Terres de l’Ebre n’hi ha 31; a Barcelona, 23 i a Girona, 16.

Les comarques on hi ha més cooperatives són el Segrià (24), el Baix Camp (18), les Garrigues (18), l’Alt Camp (12) i el Priorat (10).

A totes les demarcacions territorials, les cooperatives agràries han augmentat la dimensió. Les empreses cooperatives més grans es localitzen al Bages i facturen 71,4 milions d’euros, seguides de la Noguera (52,1 milions) i el Pla d’Urgell (36,8 milions). 

Preus comercialitzats superiors

El pes del cooperativisme sobre la Producció Final Agrària de Catalunya és del 37%, arribant al 55% en el cas del sector agrícola i al 29% del ramader. A més, el cooperativisme agrari aglutina la major part de la producció sobre el total de Catalunya a diversos sectors.

En concret, les cooperatives elaboren el 76% de l’oli d’oliva del total català, produeixen el 72% d’ametlla, el 68% de l’arròs, 67% de l’avellana, 63% de la garrofa, 53% del vi i més del 40% de la fruita, a més de tenir una producció destacada de cereals, cítrics, llet, mel, farratges i ramaderia.

En general, els preus comercialitzats per les cooperatives tendeixen a ser superiors a la mitjana d’operadors de Catalunya, especialment quan la cooperativa crea valor afegit. En el cas de la planta viva, el preu comercialitzat és un 200% superior a la resta d’operadors i en el de cítrics, un 185%. També és superior, entre d’altres, en el sector de la mel (80%), el garrins (60%), la llet (42%), l’aviram (25%), l’arròs (24%), l’ametlla (22%) i els cereals (18%).

Renovació del Consell Rector FCAC

En l’Assemblea General s’ha ratificat l’elecció dels membres de Consell Rector que s’havia realitzat prèviament al si de cada branca o grup específic. En concret, el mandat de 4 anys enguany finalitzava per als titulars de conreus herbacis i farratges, pinsos, ramaderia i llet, fruita seca, formació i desenvolupament rural. 

A tots els sectors hi ha hagut continuïtat excepte en conreus herbacis i farratges on s’incorpora Antonio Llaràs –de la Cooperativa Foment Agrícola les Planes- i al grup específic de formació que tindrà com a representant a Acoraida Arasa –de la Cooperativa Agrícola de la Sénia.

Xavier Pié –de la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre de Vilabella- continua al capdavant de desenvolupament rural, Ramon Armengol -de la Cooperativa d’Ivars- segueix com a titular de ramaderia i llet, Josep Pere Colat –d’Unió Nuts- és responsable de fruita seca i Emili Nebot -de la Cooperativa Agropecuària Catalana- ho és de pinsos.

El Consell Rector de la FCAC, presidit per Ramon Sarroca, compta amb un total de 10 representants sectorials i 3 titulars de grups específics.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.07.2024

La FCAC, al Congrés dels 125 anys de cooperativisme català organitzat

03/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats que, en el marc de la Confederació de Cooperatives de Catalunya,...

03.07.2024

Reunió amb Mercabarna per analitzar la situació de les cooperatives

03/07/2024

Les cooperatives d'horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb parada a Mercabarna, han mantingut una reunió amb la...

27.06.2024

Collita molt irregular de cereals, després que la sequera va ensorrar les dues campanyes anteriors

27/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que es preveu una campanya molt irregular de cereals a Catalunya. En concret, la...

25.06.2024

Les cooperatives de fruita de llavor al Grup de contacte europeu

25/06/2024

La responsable de fruita de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Maria Casoliva, ha participat en el Grup de contacte de...

25.06.2024

Les cooperatives analitzen les novetats i l'actualitat en relació amb els subministraments

25/06/2024

Les cooperatives agràries de la Branca de Subministraments han mantingut una reunió a Vila-rodona per tractar els temes més recents en relació...

20.06.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat incrementa vendes i ingressos

20/06/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat ha celebrat la seva assemblea anual, a la masia de Can Comas -seu del Parc Agrari del Baix Llobregat-, amb...

12.06.2024

Les cooperatives alerten que es dispara la incidència del cargol poma al Delta de l'Ebre

12/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta del risc d’un increment exponencial de les poblacions de cargol poma als camps...

11.06.2024

La UE declara il·legal la taxa autonòmica de l'impost als hidrocarburs i avala la reivindicació de FCAC

11/06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya