Carregant web FCAC

La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

Les pluges de la primavera han pal·liat parcialment la falta d’aigua, però cal establir ajuts a determinats sectors i explotacions en situació greu de caiguda de la producció i, fins i tot, mort de plantacions

22/07/2024
Efectes de la sequera a la vinya (2023)
Efectes de la sequera a la vinya (2023) © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat avui a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) per analitzar l’evolució de la sequera. Malgrat que les pluges de la primavera han pal·liat parcialment la situació en algunes zones, encara hi ha determinats sectors i territoris que continuen en sequera persistent on la producció d’aliments continua en risc.

La FCAC ha alertat de la situació de perill que es viu a determinades zones de conreu de vinya, olivera, fruita seca i cereals i ha reclamat que s’estableixin mesures d’ajut als sectors i les explotacions més afectats per la davallada de la producció. En determinats cultius, com el cirerer del Priorat i l’avellaner al Camp de Tarragona, fins i tot podrien arribar a morir les plantacions.

En zones de regadiu, la preocupació és especialment greu a l’entorn del pantà de Riudecanyes (que enguany està al 2,05% i fa un any, quan estava al 6,39%, ja no es va poder regar), el Pantà dels Guiamets (que ha baixat al 2,53% front el 6,00% de fa un any), l’embassament Ulldecona-La Sénia (al 0,91% quan fa un any estava al 51,00%) i el Pantà de Margalef (al 2%).

Sectors més afectats per la sequera

Vinya. Situació molt irregular segons els territoris. L’afectació més greu serà al Priorat, el secà de la Terra Alta i altres comarques de Tarragona en què no ha plogut.

A la zona Cava  les pluges de primavera permetran salvar els ceps de Camp de Tarragona i Penedès, dels quals perillava la supervivència, però enguany gairebé no tindran producció i s’estima que la reducció de raïm podria ser superior al 35% en relació amb una campanya normal.

Olivera. Afectació molt greu al Baix Ebre-Montsià, principal zona productora de tot Catalunya i on s’estima que la collita podria caure un 90% en relació amb una bona campanya. En general, estan afectades totes les zones de secà que, en aquest conreu, són la majoria de Catalunya: Baix Ebre-Montsià, Camp de Tarragona, Terra Alta, Segrià, Garrigues, Urgell i Penedès.

Les perspectives serien similars a fa dues campanyes, 16.000 tones d’oli, considerada la pitjor campanya d’oli d’oliva a Catalunya de les darreres dècades.

Avellaner. La zona d’influència del pantà de Riudecanyes inclou una superfície important de conreu de regadiu que, per segon any consecutiu, no podrà regar. L’afectació no serà només per a la collita sinó també per a la supervivència de l’arbrat, posant contra les cordes la continuïtat del sector.

Ametlla i Garrofa.  La sequera persistent encara es manté i ha suposat un estrès hídric per als arbres, sobretot a plantacions de secà, de manera que les xifres definitives de collita es veurien reduïdes.

En el cas concret de la garrofa, es preveu una producció d’11.000 tones que suposaria una davallada del 38,9% en relació a la campanya anterior (18.000 tones) perquè la falta de pluges de la segona meitat de 2023 va afectar greument la floració dels arbres i, per tant, el fruit.

Cereals. El clima té un efecte importantíssim en la producció de cereals, que majoritàriament és de secà. La previsió de collita és especialment baixa per a les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Anoia i Conca de Barberà i també estaran afectades Segarra, Urgell i Noguera.

La producció esperada per la campanya 2024 és de 1.158.495 tones, un 31% per sota de la producció mitjana.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
28.10.2024

Com afectarà el context climàtic a la producció de cereals?

28/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat, a Juneda, la jornada tècnica "Com pot afectar el context climàtic a la...

25.10.2024

La cooperativa Frutera Segrià acull la primera sessió pràctica de calibratge d'equips d'aplicació de fitosanitaris

25/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha col·laborat, conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...

17.10.2024

La collita d’arròs augmenta un 13,4% i recupera la normalitat

17/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la collita d’arròs se situaria en 133.080 tones, un 13,4% superior a la...

16.10.2024

Jornades tècniques de cooperatives del sector de l'oli d'oliva a Villacarrillo

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en les jornades tècniques del sector de l’oli d’oliva, celebrades a...

16.10.2024

La collita d'oli d'oliva cau un 50% i només s'arribaria a 16.500 tones

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció...

10.10.2024

Trobada amb el Departament de Territori per la ZEPA del Delta del Llobregat

10/10/2024

El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i  el secretari de la Cooperativa del Prat del...

07.10.2024

La FCAC comparteix la seva experiència en prevenció de pèrdues alimentàries en la Cimera Fam Zero

07/10/2024

Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...

04.10.2024

La FCAC participa en el primer Fòrum de l'Oli Verge Extra de Catalunya

04/10/2024

Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya