Carregant web FCAC

La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

Les pluges de la primavera han pal·liat parcialment la falta d’aigua, però cal establir ajuts a determinats sectors i explotacions en situació greu de caiguda de la producció i, fins i tot, mort de plantacions

22/07/2024
Efectes de la sequera a la vinya (2023)
Efectes de la sequera a la vinya (2023) © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat avui a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) per analitzar l’evolució de la sequera. Malgrat que les pluges de la primavera han pal·liat parcialment la situació en algunes zones, encara hi ha determinats sectors i territoris que continuen en sequera persistent on la producció d’aliments continua en risc.

La FCAC ha alertat de la situació de perill que es viu a determinades zones de conreu de vinya, olivera, fruita seca i cereals i ha reclamat que s’estableixin mesures d’ajut als sectors i les explotacions més afectats per la davallada de la producció. En determinats cultius, com el cirerer del Priorat i l’avellaner al Camp de Tarragona, fins i tot podrien arribar a morir les plantacions.

En zones de regadiu, la preocupació és especialment greu a l’entorn del pantà de Riudecanyes (que enguany està al 2,05% i fa un any, quan estava al 6,39%, ja no es va poder regar), el Pantà dels Guiamets (que ha baixat al 2,53% front el 6,00% de fa un any), l’embassament Ulldecona-La Sénia (al 0,91% quan fa un any estava al 51,00%) i el Pantà de Margalef (al 2%).

Sectors més afectats per la sequera

Vinya. Situació molt irregular segons els territoris. L’afectació més greu serà al Priorat, el secà de la Terra Alta i altres comarques de Tarragona en què no ha plogut.

A la zona Cava  les pluges de primavera permetran salvar els ceps de Camp de Tarragona i Penedès, dels quals perillava la supervivència, però enguany gairebé no tindran producció i s’estima que la reducció de raïm podria ser superior al 35% en relació amb una campanya normal.

Olivera. Afectació molt greu al Baix Ebre-Montsià, principal zona productora de tot Catalunya i on s’estima que la collita podria caure un 90% en relació amb una bona campanya. En general, estan afectades totes les zones de secà que, en aquest conreu, són la majoria de Catalunya: Baix Ebre-Montsià, Camp de Tarragona, Terra Alta, Segrià, Garrigues, Urgell i Penedès.

Les perspectives serien similars a fa dues campanyes, 16.000 tones d’oli, considerada la pitjor campanya d’oli d’oliva a Catalunya de les darreres dècades.

Avellaner. La zona d’influència del pantà de Riudecanyes inclou una superfície important de conreu de regadiu que, per segon any consecutiu, no podrà regar. L’afectació no serà només per a la collita sinó també per a la supervivència de l’arbrat, posant contra les cordes la continuïtat del sector.

Ametlla i Garrofa.  La sequera persistent encara es manté i ha suposat un estrès hídric per als arbres, sobretot a plantacions de secà, de manera que les xifres definitives de collita es veurien reduïdes.

En el cas concret de la garrofa, es preveu una producció d’11.000 tones que suposaria una davallada del 38,9% en relació a la campanya anterior (18.000 tones) perquè la falta de pluges de la segona meitat de 2023 va afectar greument la floració dels arbres i, per tant, el fruit.

Cereals. El clima té un efecte importantíssim en la producció de cereals, que majoritàriament és de secà. La previsió de collita és especialment baixa per a les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Anoia i Conca de Barberà i també estaran afectades Segarra, Urgell i Noguera.

La producció esperada per la campanya 2024 és de 1.158.495 tones, un 31% per sota de la producció mitjana.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
26.11.2024

La FCAC alerta de la verema més curta dels últims 25 anys

26/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la verema actual serà recordada com la més curta del segle i es preveu que...

20.11.2024

La FCAC visita cooperatives làcties de Galícia

20/11/2024

Santiago de Compostel·la ha estat la seu de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte Visionary de la qual la...

18.11.2024

Seguim avançant amb la nova marca Producte Cooperatiu, sabor autèntic del camp

18/11/2024

Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha creat, conjuntament amb les diferents federacions de cooperatives, una marca que vol remarcar el sabor...

18.11.2024

La FCAC planteja reptes a la nova direcció de l’INCAVI

18/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi...

14.11.2024

La DANA deixaria pèrdues de collita d'un 40% en cítrics i 30% en olivera a zones de Baix Ebre i Montsià

14/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la DANA podria deixar pèrdues del 40% i el 30%, respectivament, a les...

14.11.2024

Solidaritat de les cooperatives agràries catalanes amb el País Valencià

14/11/2024

Davant els efectes devastadors de la DANA, les cooperatives agràries catalanes s’han mobilitzat per ajudar les víctimes de les inundacions...

12.11.2024

Trobada amb el secretari de Transició Ecològica

12/11/2024

Una representació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalada pel seu president, Ramon Sarroca, s’ha reunit amb...

11.11.2024

La FCAC preveu una davallada de la producció del 40% d’avellana, baixant fins a les 4.100 tones

11/11/2024

La producció d’avellana a l’Estat es preveu que caurà un 40% la campanya 2024-2025 i baixarà fins a les 4.100 tones d’avellana en closca,...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya